Dr. Nevia Delalle: Pravila za lijepu i njegovanu kožu zimi

Koža je najveći organ na tijelu, jako osjetljiv i nježan. Stoga je najveća pogreška ostaviti kožu bez njege koja joj nije potrebna samo kako bi lijepo izgledala. Koža igra veliku ulogu kada je u pitanju naše zdravlje, jer djeluje kao prva linija obrane od štetnih vanjskih utjecaja, a u isto nas vrijeme štiti od bakterija i virusa.

Kad zahladi, na snagu stupaju i neka nova pravila njege kože. Važno je napomenuti kako je potrebno vrlo malo truda da bi taj naš najveći organ bio besprijekoran. S niskim temperaturama pokrivamo svaki komadić tijela, ali ponekad zaboravljamo na njegu i uljepšavanje kože. Koža pamti konzumaciju alkohola, pušenje i svako izlaganje suncu. Nepravilna prehrana, stres… sve su to čimbenici koji utječu na zdravlje i izgled kože.

Svima je jasno da se ljeti koža izlaže brojnim vanjskim faktorima koji je na prvi pogled čine ljepšom. Budimo iskreni – svi izgledamo bolje kada smo i preplanuli i odmorni. No, u isto vrijeme događaju se procesi kao sto su aktivacija pigmenta, oštećenje DNA, isušivanje, uništavanje lipidnog zaštitnog sloja. Tu su i brojni mikroprocesi koji na naplatu dolaze zimi. Često se događa da baš nakon ljeta koža vapi za regeneracijom, vraćanjem vlažnosti, uklanjanjem hiperpigmentacija i hranjenjem. Sve se to dodatno pogoršava zimi. Pritom mislim na pretjerano izlaganje zagrijanim prostorima ili vrućim kupkama, vjetru i hladnom zraku na otvorenom. Sad se vjerojatno pitate: Pa, kad je onda uopće dobro vrijeme za kožu? 🙂 Odgovor je: Bilo kad je dobro, ako se ispravno njegujemo u različitim vremenskim uvjetima.

Pravilna njega, ovlaživači zraka u prostoru, ali i prikladna prehrana mogu dosta pomoći tijekom zime. U sezoni centralnog grijanja, znatno se smanjuje postotak vlage u zraku (ispod 10 posto) što dovodi do isušivanja kože. Kako bi koža bila dovoljno hidrirana, potrebno je više od 30% vlage u zraku. Preporuka je ovlažiti zrak u prostorijama u kojima boravimo koristeći ovlaživače zraka ili postavljanjem vlažnih ručnika preko radijatora.

Hijaluronska kiselina omogućit će rehidraciju, antioksidansi će kožu zaštititi i omogućiti bolju obranu, a retinol će je regenerirati.


Obnavljanje

Regenerativni postupci zimi su potrebni kako bi se ponovno postigla ravnoteža, a usporili svi procesi koji su posljedica kako unutrašnjih tako i vanjskih faktora. Ponekad je samo dovoljno promijeniti dnevnu rutinu njege kože.

Koji preparati?

Prije svega zaboravite jake čistače. Imajte na umu da s njima treba biti oprezan i tijekom ljeta. Savjetujem nježne micelarne otopine uz povremene mehaničke pilinge s ciljem uklanjanja mrtvih stanica i vraćanja sjaja. Kemijski pilinzi su također rezervirani za hladne mjesece, a one blaže i kozmetičke možete raditi i u kućnoj radinosti. Oprezno! Ne više od jedan od dva puta tjedno. Kod većih oštećenja, kontrolirana kemijska eksfolijacija se provodi u dermatološkim ordinacijama s, naravno, jačim kiselinama.

Serumi i eliksiri

Naglašavam, u svakodnevnu njegu uvrstite eliksire i serume koji imaju značajno koncentriranije aktivne supstancije s većom moći apsorpcije. Pogotovo nakon nekog eksfolijacijskog postupka. Dio svakodnevne njege trebali bi biti serumi s koncentriranom hijaluronskom kiselinom, retinolom i antioksidansima. Hijaluronska kiselina i vitamin C ujutro, a navečer – retinol. Nije nužno da se sve komponente koriste u isto vrijeme. Treba osluškivati svoju kožu i dati joj upravo ono što joj je u određenom trenutku najpotrebnije.

Hijaluronska kiselina omogućit će rehidraciju. Antioksidansi će kožu zaštititi i omogućiti bolju obranu, a retinol će je regenerirati. Ovo zlatno trojstvo je prema mišljenju mnogih dermatologa neizostavni dio dnevne rutine, pogotovo u zimskim mjesecima.

U današnje vrijeme popularni su i Skinboosteri. Postoje u obliku seruma i mogu se koristiti u svakodnevnoj njezi. Mojim pacijentima savjetujem barem tri puta godišnje aplikaciju umrežene hijaluronske kiseline. Ona prvenstveno ima ulogu zaštititi i duboko hidratizirati kožu, a pritom ne daje nikakav volumen. Bez konkurencije, radi se o jednom od najomiljenijih postupaka u dermatološkim ordinacijama, a za zdravu i sjajnu kožu bez znakova oštećenja.


Dodaci

Napominjem da je važno kroz cijelu godinu uzimati i suplemente. Nemoguće je samo isključivo hranom unijeti u organizam dovoljnu količinu svega što nam je potrebno za zdravu kožu, ali i zdravlje općenito. Nužna je dovoljna količina amino kiselina, proteina, vitamina A, B, C, E, masnih kiselina, selena kako bi uspostavili dobru ravnotežu.

Osjetljiva koža oko očiju

Područje oko očiju zahtijeva posebnu njegu jer je osjetljivije. To u prvi plan dolazi pogotovo kad smo izloženi vjetru i hladnoći. Učestalo je crvenilo, iritacije, javljaju se alergije. Uz vjetar i hladnoću pojačava se reaktibilnost i s godinama nastaju i bore koje iz mimičkih prerastaju u statičke. Pazite koje preparate koristite za lice jer mogu biti agresivni za ovu delikatnu zonu pa se savjetuje posebna njega za periokularnu regiju. Statičke bore predstavljaju na neki način ožiljno tkivo i teško je u poodmakloj fazi bilo što učiniti osim botulinum toksina i filera. Stoga, pravovremena prevencija ima ključnu ulogu!

Extra zaštita bogatim kremama

Bez obzira imate li suhu ili masnu kožu, zimi svi imamo sklonost ka crvenilu, isušivanju i ljuskanju. Simptomi su izraženiji pogotovo kod izlaganja hladnoći prilikom vožnje bicikla ili romobila, skijanja, trčanja, ali i hodanja. Spoj vlage, bilo od znoja, suza ili kiše i snijega s hladnim zrakom i vjetrom, traže pojačanu zaštitu. Bogate, hranjive kreme s masnim kiselinama i ceramidi onemogućit će dodatno isušivanje. Istovremeno, razvit će dobru zaštitnu barijeru od vanjskih utjecaja. Kod masnije kože, izbor su alfa hidroxy kiseline koje sprječavaju isušivanje, ali sudjeluju i u seboregulaciji.

Stop vrućoj vodi

Treba izbjegavati kupanje, tuširanje i umivanje u vrućoj vodi duže od 10 minuta. Temperatura vode mora biti ugodna i topla, ali nikada vruća. Sve preporučene serume i kreme za lice ili mlijeka za tijelo s masnim kiselinama pokušajte aplicirati unutar tri minute nakon tuširanja kada je koža najspremnija za njegu. Vruća voda će izazvati širenje krvnih žila. Kod osjetljivije kože na kraju će dovesti i do pucanja kapilara, difuznog crvenila, a u najgorem slučaju do rozaceje. Takva koža je još sklonija isušivanju, a zahtijeva njegu i liječenje.

Zaštita prije izlaska

Prije izlaska, bez obzira na godišnje doba treba nanositi zaštitu od sunca, SPF 30 sa UVA i UVB filterima, a u kombinaciji s antioksidansima daju finalni “touch up” i dodatnu zaštitu.

Ako uz sve navedeno povremeno nahranite kožu nekom microneedle metodom, aplicirate po koji skinbooster ili dodatno ojačate kožu neabrazivnim laserskim postupkom, nema bojazni za hladne zimske dane.

Bez duhanskog dima

Dobro su poznate činjenice koliko je pušenje štetno i kakve su njegove posljedice. Pušenje je dokazano jedan od brojnih uzročnika prijevremenog starenje lica, pogotovo kod bijelaca. Pušenjem izazvana kontrakcija krvnih žila na periferiji uzrokuje kronično smanjenje prokrvljenosti kože što vodi prijevremenom starenju kože, a sigurno je da djeluje na dodatno isušivanje površinskog sloja kože.

Dr. Nevia Delalle: Koža lica u pedesetima

Dr. Nevia Delalle: Sreća i zadovoljstvo tajna su blistave kože

Dr. Nevia Delalle: Istine i zablude o hijaluronskoj kiselini

Dr. Nevia Delalle: Akne – upalne promjene i bolesti kože

Dr. Nevia Delalle: Dobroćudne i zloćudne promjene na koži

Dr. Nevia Delalle: Kako se mijenjala estetika u posljednjih 10 godina?

dr. med. Nevia Delalle
dr. med. Nevia Delalle

Dermatovenerolog s internacionalnom specijalizacijom iz anti-aging medicine te korektivne i estetske dermatologije. Slobodno vrijeme najradije provodi pod morem, u svim krajevima svijeta.