Dr. Nevia Delalle: Kreme i estetski tretmani u 50-ima

Individualni pristup u njezi kože svakako je najvažniji i nema jedinstvenog pravila. Ipak, postoje neki savjeti koje s godinama valja usvojiti. U 50-ima naglasak treba biti na hidrataciji, jer većina mojih pacijenata ipak prvo primjećuje suhoću i osjetljivost. Vrlo često ni svi preparati koje stavljaju na kožu nisu dovoljni ili se ne apliciraju na pravi način i na pravu podlogu.

Serumi su svakako prvi koji se trebaju aplicirati prije kreme jer su koncentriraniji i dublje prodiru.


Kreme i aktivni sastojci u 50-ima

Ono što je važno napomenuti jest da treba izbjegavati sapune i agresivna sredstva za čišćenje lica i smanjiti temperaturu vode na sobnu prilikom tuširanja i umivanja lica. Sredstva za čišćenje moraju biti bez alkohola. Prilikom čišćenja lica savjetuje se blaga stimulativna masaža barem jednu minutu. Eksfolijacija koja uklanja mrtve stanice i djeluje stimulirajuće te omogućava bolji prodor aktivnih supstancija koje želimo unijeti u kožu vrlo je važan korak u njezi.

Korištenjem salicilne ili glikolne kiseline barem dva puta tjedno u nižim koncentracijama kod kuće ili profesionalnim postupcima u dermatološkim ordinacijama, stimulira se kolagen te poboljšava upijanje nutritivnih i hidratantnih preparata. Serumi su svakako prvi koji se trebaju aplicirati prije kreme jer su koncentriraniji i dublje prodiru. Ukoliko su aktivne supstancije inkorporirane u kiseline, na čistoj i otvorenoj koži prodiru još dublje.

Aktivni sastojci seruma u 50-im godinama svakako trebaju biti prilagođeni tipu kože. Savjetuju se antioksidansi, vitamin C, retinol, hidrokinon, hijaluronska kiselina, alfa lipoična kiselina, kojična kiselina, salicilna kiselina, esencijalna ulja i peptidi (ceramidi, nijacinamid). Nakon toga treba aplicirati dnevnu kremu koja može sadržavati navedene tvari, ali je važnije da bude ugodne teksture i prilagođena tipu kože.

U dnevnu njegu obavezno je uvrstiti UVA/UVB zaštitu, i to tijekom cijele godine.

Makeup mora biti dobro odabran i prilagođen jer ponekad loše odabrana podloga može učiniti kožu naizgled lošijom.

Kod izrazito suhe kože navečer je dobro koristiti kvalitetno ulje. Najbolje je primijeniti kombinaciju više esencijalnih ulja koja su po sastavu slična našem prirodnom sebumu koji se u znatno manjoj mjeri izlučuje zbog inaktivnosti sebacealnih žlijezda, uz neku od gore navedenih moćnih aktivnih supstancija poput retinola.


Brzi i sigurni tretmani s dugotrajnim efektom

Uz ispravnu svakodnevnu njegu prvo treba učiniti kožu što elastičnijom i vratiti joj tonus. To se postiže brojnim laserskim ablativnim i neablativnim postupcima u kombinaciji s injektibilnim mezoterapijskim metodama, dermarolerom ili dermapenom, PRP-om te dermoabrazivnim i mikrodermoabrazivnim stimulacijama. Prilikom svih navedenih zahvata koriste se ampule s visokokvalitetnim aktivnim supstancijama. One se odabiru prema tipu kože i potrebama. Skinboosterima hijaluronske kiseline, poput Restylane Vital i Vital Light, vraća se vlaga i ostvaruje duboka hidratacija kože. Potom se gušćim hijaluronskim filerima nadoknađuje izgubljeni volumen i popunjavaju dublje bore.

Skinboosteri su izvrstan tretman koji će poboljšati kvalitetu kože, ciljano je revitalizirati i potaknuti njenu prirodnu obnovu. Vital i Vital Light tako će vidljivo utjecati na teksturu kože i korigirati sitne nesavršenosti tena, istovremeno čineći kožu čvršćom i napetijom. A to su najizraženije  potrebe kože u 50-ima. Odličan su izbor i polikaprolaktonski fileri. Oni se mogu kombinirati s razgradivim nitima kako bi popravili opuštenu, ovješenu kožu mentolabijalne regije, opuštene obraze, kapke, ali i druge regije prema potrebi (dekolte, vrat, šake).

Svi ovi postupci su brzi, sigurni i dugotrajnog efekta, a rezultat je nekirurški face lifting. Kemijskim pilinzima se, osim stimulacije kože, ujednačava tekstura i uklanjaju hiperpigmentacije kako na koži lica, tako i na koži vrata, dekoltea i šaka.

Na kraju je botulinum toksin (botox) samo „touch up“ postupak kako bismo spriječili daljnju kontrakciju i produbljivanje mimičkih bora. Koristi se u značajno manjoj količini nego kada bi se aplicirao sam, bez prethodne pripreme kože.

I na kraju samo još jednom napominjem da je individualni pristup i kombinacija više različitih postupaka najvažnije pravilo u dermatološko estetskim postupcima. Tako se postiže najbolje rješenje i izvrstan rezultat.

*

Dr. Nevia Delalle: Istine i zablude o hijaluronskoj kiselini 

dr. Ivana Nola: Zdravo i blistavo lice nakon 40-e 

Dr. Nevia Delalle: Dobroćudne i zloćudne promjene na koži 

dr. med. Nevia Delalle

Dermatovenerolog s internacionalnom specijalizacijom iz anti-aging medicine te korektivne i estetske dermatologije. Slobodno vrijeme najradije provodi pod morem, u svim krajevima svijeta.

WordPress Ads