Dr. Nevia Delalle: Istine i zablude o hijaluronskoj kiselini

Kad je riječ o hijaluronskoj kiselini, odlazimo u dublji sloj kože tzv. dermis. Dermis je čvrsto ograničen u odnosu na površinski epidermis, a prelazi u potkožno masno tkivo prema kojem nema čvrstu granicu.

Visoka koncentracija hijaluronske kiseline nalazi se u mekim vezivnim tkivima, u tekućini koja okružuje oči i nekim hrskavicama. Prisutna je u svim živim organizmima. Proteinska vezivna vlakna sastavni su dio dermisa, a kolagena vlakna, kao i elastična vlakna daju mu elastičnost i čvrstoću.

U mladoj koži upravo se kolagena vlakna vežu s glikozaminoglikanima, tvoreći proteoglikane koji čine želatinoznu masu. Ta masa, poput spužve može na sebe vezati i do 30% vode i jednako je tako otpustiti. Zahvaljujući toj sposobnosti, mlada je koža napeta i sjajna, bez bora. No, s godinama se kolagena vlakna mreškaju, a sposobnost vezivanja vode se sve više smanjuje. Tako nastaju bore.

Ovim se postupkom vrlo brzo i s vidljivim rezultatima može izgledati mlađe i svježije.

Hijaluronska kiselina je glikozaminoglikan i čini sastavni dio vezivnog tkiva dermisa ispunjavajući prostor između kolagenih i elastičnih vlakana. Tijekom života se razgrađuje i izgrađuje, a starenjem se moć obnavljanja znatno smanjuje. Uloga HA je višestruka. sudjeluje u transportu nutrijenata, hidraciji kože, ali i kao obrana od mehaničkih i kemijskih oštećenja.

Korektivna i estetska medicina

Posljednjih 30 godina razvijale su se različite forme sintetske hijaluronske kiseline. Najčešće u svrhu liječenja različitih reumatoloških i oftalmoloških poremećaja, ali i s ciljem ubrzavanja cijeljenja rana. Danas ipak najveću pozornost javnosti privlače preparati HA koji se koriste u korektivnoj i estetskoj medicini.

Radi se o dermalnim (punjačima) filerima kojima poboljšavamo konture lica, popunjavano ožiljke i bore (glabelarne linije, perioralna regija – pušačke bore, rubove usana – marionetske linije, nazolabijalne linije, usne, obraze, ožiljke od akne i dr.).

S obzirom na sigurnost preparata s hijaluronskom kiselinom, alergijske se reakcije nakon aplikacije javljaju vrlo rijetko nakon aplikacije. No, ponekad se rade alergološki testovi 8 tjedana prije same aplikacije, ali to nije uobičajena praksa.

Postupak jednostavan, rezultati vidljivi odmah

Postupak aplikacije hijaluronske kiseline vrlo je jednostavan, a u ovisnosti o samoj osjetljivosti pacijenta dajemo lokalnu anesteziju neposredno prije njega. Tehniku injektiranja određuje liječnik na temelju iskustva i u ovisnosti o rezultatu koji se želi postići. Nakon same aplikacije, pojedine regije se lagano masiraju, a rezultati su vidljivi odmah.

Nikada ne preporučujem postupak provoditi prije nekih važnih događanja, jer je nekoliko dana, okvirno do 7 dana (ovisno o osjetljivosti pacijenta), moguć otok, crvenilo, ali i hematomi. Simptomi se ublažavaju hladnim oblozima i blagom masažom.

Tjedan dana nakon aplikacije, preporučena je kontrola kako bi se korigirale nepravilnosti – ukoliko postoje. Kroz to vrijeme savjetuje se i pojačana hidracija. Implantati hijaluronske kiseline nisu trajni i s vremenom se razgrađuju.  Ovisnosti o regiji, traju od 3 do 9 mjeseci, pa je ponekad potrebno napraviti 2 do 3 postupka tijekom godine.

S obzirom da se radi o vrlo sigurnom i učinkovitom preparatu, nepoželjni efekti se događaju vrlo rijetko. Ali, ako se i dogode, učinkovito se rješavaju. Ovim postupkom vrlo brzo i s vidljivim rezultatima odmah možete izgledati mlađe i svježije. / Poliklinika Dermalife

Dr Nevia Delalle: Akne – upalne promjene i bolest kože 

Štitnjača i sunce – zaštita kože je ključna

 

dr. med. Nevia Delalle

Dermatovenerolog s internacionalnom specijalizacijom iz anti-aging medicine te korektivne i estetske dermatologije. Slobodno vrijeme najradije provodi pod morem, u svim krajevima svijeta.

WordPress Ads