Buđenje i jutarnje navike: započinjite li dan kako biste trebali?

Zvuk ima snažan utjecaj na um, tijelo i na život općenito. Budite li se u točno određeno vrijeme, postavite alarm tako da svira određenu pjesmu. Hoće li to biti “Happy” Pharella Williamsa, pjesma uz koju je nemoguće imati negativne misli ili nešto drugo, ovisi o vašem ukusu. Ali, svakako neka bude nešto što odiše emocijom kojom želite ispuniti svoj dan. U kombinaciji s ostalim zdravim navikama, postavite temelj za produktivan, sretan i zdrav dan. Započnite jutro s pozitivnim vibracijama!

Smoothie za dobro jutro i zdravlje štitnjače

 

1. Popijte čašu vode čim se probudite

Voda rehidrira tijelo, pokreće probavni sustav i čini da se stvari pokrenu. Usvojite li ovu naviku, nakon nekog vremena primijetit ćete pozitivne promjene, kao što su čišća koža i bolja probava. Još će bolji učinak imati voda u koju iscijedite limun i dodate malo meda ili stavite žličicu jabučnog octa. Također, neka voda ne bude hladna, najbolja je mlaka ili topla.

2. Ne provjeravajte e-mail ili telefon odmah nakon buđenja

Spavate s mobitelom pored glave i zgrabite ga čim ujutro otvorite oči? To nije dobra navika. Ako se odlučite oduprijeti iskušenju da provjerite svoj e-mail, Facebook ili Instagram barem sat vremena nakon buđenja, vidjet ćete da će vam um biti puno bistriji, fokusiraniji i sretniji. Ako si kažete da idete samo na brzinu provjeriti mail, velika je mogućnost ćete vrlo brzo biti uhvaćeni u mrežu neiscrpnih informacija i ‘zanimljivog i vrijednog’ sadržaja koje vam internet tako velikodušno nudi. Tih sat vremena radije iskoristite za meditaciju, jogu, kreativan rad ili čitanje neke smislene literature (ne mislimo na dnevne novine). Jutarnji mir je dragocjeno vrijeme za takve aktivnosti.

3. Pomislite na barem jednu stvar na kojoj ste zahvalni

Ova navika postavlja temelj pozitivnog svjetonazora za ostatak dana. Sjetite li se tri ili pet stvari, još i bolje. Nemojte biti od onih čangrizavih ljudi koji se ujutro bude ljutiti jer nisu dobro spavali zato što je susjedov pas lajao ili zato što mu se dvogodišnji sin penjao na glavu cijelu noć ili zato što mu je krevet bio neudoban. Dopodne se ljute sami na sebe, a popodne na cijeli svijet… Svi razlozi mogu biti istiniti, ali to nisu razlozi da ne pronađete i one razloge za zahvalnost. Zapamtite, zahvalnost donosi ljepotu.

4. Izađite van ili otvorite prozor i duboko udahnite

Ispunite pluća svježim zrakom. Izbacite iz sebe ustajali zrak koji se u vašim plućima nakupio tijekom noći. Pa, čak i ako je vani hladno. To traje samo 10 sekundi! A podsjetit će vas na to da ste živi i da dišete. A to nije mala stvar!

Yoga vježbama vratite biološki sat unutrag

5. Pokrenite svoje tijelo

Ne morate nužno imati iscrpljujući trening prije doručka, ali pokretanje tijela je izvrstan način da pokrenete i protok krvi i dovedete tijelo u stanje budnosti. Protegnite se kao što to radi mačka ili napravite Pozdrav suncu, pet Tibetanaca, nekoliko sklekova, čučnjeva, vježbi za leđa, bilo što… Možete dodati i glazbu!

Super doručak – čoko proteinski smoothie

6. Uzmite vremena za zdrav doručak

Umjesto da posegnete za kutijom ušećerenih kukuruznih pahuljica, dajte tijelu ono što mu zaista treba i na čemu će vam biti zahvalno. Zobena kaša ili svježi smoothie odličan su izbor. Zaista ne zahtijevaju puno vremena za pripremu, a dobrobiti su ogromne. Isprobajte!

7. Izrecite svoje afirmacije

Pogledajte u ogledalo i recite si nešto pozitivno, afirmaciju koja vas nadahnjuje, sviđajte se sami sebi:

Zračim unutarnjom ljepotom i povjerenjem.
Svaka stanica u mom tijelu je zdrava i puna života.
Osjećam se odlično kad se brinem o sebi.

Sad ste spremni za izazove koje vam donosi dan!

50 motivacijskih poruka Tonyja Robbinsa

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads