dr. Ivana Nola: Zdravo i blistavo lice nakon 40-e

Zbog čega nas nakon što pređemo 40-u prijatelji i poznanici pitaju jesmo li umorni, a tek smo započeli dan?  Do kakvih promjena kože dolazi u 40-ima i mogu li dermatolozi u tome pomoći? Umorno i sivo lice problem je koji muči većinu žena koje su prešle 40-u. Kada vidite da vašem licu nešto „nedostaje“, a ne možete reći točno što, vjerojatno se radi upravo o nedostatku svježine. Lice polako gubi svoju svježinu i blistavost, a promjene u 40-ima i 50-ima taj problem naglašavaju još i više. Nakon nekog vremena umoran izgled postane nam „normalan“, naviknemo se na njega, a nismo ni svjesni koliko jednostavni tretmani mogu utjecati i zaista napraviti veliku razliku, osvježiti lice, vratiti mu zdravu boju i blistavost te pomladiti ga.

 

“Umorna koža lica” – kako i zašto?

Dr. Ivana Nola objašnjava kako umoran izgled lica u 40-ima nije posljedica neispavanosti. Čak i kada „odradite“ svoj beauty sleep, ne znači da će koža živnuti ili biti blistavija. Zasigurno ćete se osjećati bolje nakon spavanja, no to se neće u tolikoj mjeri vidjeti na licu kojem nedostaje hidratacije. Hormonalne promjene u 40-ima mogu izazvati dodatnu suhoću, dehidriranost i osjetljivost lica. Koža  počinje gubiti vlažnost, smanjuje se njezina elastičnost, proizvodnja kolagena, kao i udio hijaluronske kiseline, a bore postaju izraženije. Iako potpuno prirodne, s ovim se promjenama nije jednostavno suočiti, no to ne znači da se na njih ne može utjecati.

 

Nedostatak hidratacije

Kao jednog od glavnih krivaca za umoran izgled kože dr. Nola smatra opadanje udjela hijaluronske kiseline. Hijaluronska kiselina (HA) je molekula  koja zadržava vodu. Njome su obloženi zglobovi i živci te one hidratiziraju kožu i kosu. Prisutna je u svakom dijelu našega tijela, a njezin nedostatak posebice vidimo na koži. Zbog oštećenja nastalih dugotrajnim izlaganjem suncu i djelovanju ostalih vanjskih faktora, koža u zrelijim godinama više nema onakav stupanj vlažnosti kakav je imala u mladosti. Zato se preporuča tretman hijaluronskim skinboosterima. To je izvrsno rješenje koje koži vraća izgubljenu vlažnost. Tretman je pogodan za sve tipove kože jer hijaluronska kiselina strukturom odgovara svakoj koži, a dovoljno je nježna i za osjetljivu kožu sklonu alergijama. Osim što vlaži kožu, daje joj i antioksidativnu zaštitu od oštećenja uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala te smanjuje upalne procese.

Dermatovenerologinja sam i koža je područje mog rada, zanimanja, moja “radna ploha”. Kao što umjetnici crtaju na platnu, klešu spomenike iz kamena, tako se ja bavim kožom, njenim zdravljem i njegom. / dr. Ivana Nola

Nakon tretmana skinboosterima, vaša će koža izgledati svježe uz ublažene sitne nepravilnosti. Rezultati su potpuno prirodni, a, iako se radi o hijaluronskoj kiselini, licu se ne dodaje volumen, tako da nema promjena u fizionomiji. Prave promjene uočit ćete na svojoj koži koja će biti osvježena, blistava i poboljšane teksture.

Osim skinboostera, za problem sive i umorne kože dr. Nola svojim klijentima preporuča tretman „koji čuva mladost kože“ – mezoterapiju. Mezoterapija je u potpunosti prilagodljiv tretman, tako da se u kožu uz hijaluronsku kiselinu, unose i vitamini, minerali, aminokiseline, antioksidansi te koenzimi, ovisno o potrebi. U slučaju jače isušene kože, kakva često zna biti kod dama u 40-ima, aplicira se sterilni hijaluron neživotinjskog porijekla kombiniran s glicerolom. Ova terapija namijenjena je koži koja je dehidrirana, smanjenog tonusa i elastičnosti, a poseban učinak ima na revitaliziranje kože i vraćanje mladolikog sjaja.

Ljepotu kože ne čini samo mladost. U bilo kojem razdoblju zrelih godina lijepu kožu označava upravo njezin zdrav izgled. / dr. Ivana Nola

 

Kemijski pilinzi za vraćanje sjaja

Siva koža nerijetko je posljedica površinskog sloja kože ispod kojeg se skriva novi, mladi sloj. Odumrle stanice talože se na koži, skrivaju njezinu blistavost i onemogućuju prodiranje aktivnih sastojaka iz krema i seruma koje svakodnevno koristimo. Kada je problem tekstura kože, njezina boja ili smeđe mrlje, doktorica savjetuje tretman kemijskim pilingom. Najčešće se koriste pilinzi voćnim kiselinama, triklorocetnom kiselinom i kombinacijom salicilne, fitične i kojične kiseline te retinoičnom kiselinom. Ove kemikalije nanose se na kožu s ciljem da izazovu ljuštenje površinskog sloja kože.

Kemijski pilinzi koriste se:

za vraćanje sjaja kože,

za ujednačenje pigmentacije,

za sužavanje pora,

za održavanje elastičnosti kože i poboljšanje tonusa,

kod  terapije akni, rozaceje i melazme.

Mogu biti površinski pilinzi, srednji te duboki pilinzi. Iako površinski pilinzi ne postižu potpuno poboljšanje dubokih bora ili opuštene kože, idealni su kada je riječ o sivoj koži jer pridonose poboljšanju boje i teksture te osvjetljavaju i osvježavaju ten.

Poliklinika Nola d.o.o. za zdravstvenu djelatnost

Folnegovićeva 1 c, Zagreb


www.poliklinika-nola.hr

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads