Vege sirovi tart od limuna i badema (bez glutena)

Dosta vam je pripreme jela i slastica u pećnici? Isprobajte ovaj vege sirovi tart od limuna i badema. Njime biste lako mogli osvojiti nepca ne samo svojih ukućana nego i neočekivanih gostiju!

Za savršenu slasticu koju će svi voljeti ne trebaju vam ni maslac, ni jaja, ni brašno od žitarica, kao ni bijeli šećer!

Podlogu ovog neodoljivog tarta čine bademi, kokosovo ulje i datulje. Bademi su puno zdravija alternativa mrvljenim keksima, koji su čest sastojak podloge za tart ili pitu. Oni su bogati nutrijentima i proteinima, a njihova mrvičasta struktura u podlozi savršeno se sljubljuje s kremom od limuna.

Točku na i daje božanstvena krema od limuna i indijskih oraščića. Hrskava podloga i kremozni nadjev čine savršenu kombinaciju u ovoj sirovoj slastici.

Da vam ne treba pećnica za pripremu izvrsnih slastica, pokazuje ovaj savršeni tart od limuna i badema.


Datulje i indijski oraščići – savršeni prirodni zaslađivači

Za finu prirodnu slatkoću tarta zaslužne su egzotične datulje, koje se nalaze i u podlozi i u kremi. Datulje s razlogom spadaju među najzdravije sušeno voće jer su bogate esencijalnim vitaminima, mineralima i vlaknima. One opskrbljuju energijom, a zahvaljujući bogatstvu željeza, mogu pomoći čak i kod anemije. Dodatno bogatstvo okusa i slatkoću kremi daju i indijski oraščići. Upravo je to orašasto voće zaslužno i za finu kremoznu teksturu ovog vege tarta.

Indijski oraščići ne samo da su bogati biljnim proteinima, oni obiluju i vlaknima te za srce zdravim masnoćama. Stoga nije nikakvo čudo što su pravi hit-sastojak veganskih kolača i slastica, kao i sireva.

Limun – za svježinu i obilje vitamina C

Još jedan neizostavan sastojak ovog tarta je limun, koji obiluje vitaminom C. Upravo je ovaj citrus zaslužan za neodoljivu svježinu kojom će vas ovaj tart osvojiti na prvu. U tartu se krije i jedna popularna i zdrava masnoća, a to je kokosovo ulje. Osim što je odlično za kožu i kosu, kokosovo ulje pomaže i kognitivnim funkcijama.

Iznenadit će činjenica da je u ovome sirovom kolaču svoje mjesto našla i čarobna kurkuma. Taj superzdravi egzotični začin ovdje je u ulozi svojevrsnog prirodnog bojila – daje mu nježnu žutu nijansu.

U tartu od limuna i badema nema mlijeka, jaja i drugih životinjskih proizvoda, što ga čini idealnim za vegane, a usto ne sadrži gluten.


Vege sirovi tart limuna i badema

Sastojci (za podlogu od badema):

  • 1,5 šalica badema, namočenih u vodi barem 6 sati i ocijeđenih
  • ½ šalice datulja
  • 4 žlice kokosova ulja, otopljenog

Za kremu:

  • 1 ¾ šalice indijskih oraščića, namočenih u vodi na barem 6 sati i ocijeđenih
  • ¾ šalice datulja
  • ½ šalice svježe iscijeđenog soka od limuna
  • 2 žlice naribane limunove korice
  • 1 šalica kokosova ulja
  • 1 šalica vode
  • 1 žlica kurkume
  • prstohvat soli



Priprema:

  1. Za podlogu, u multipraktiku ugrubo propulsirajte datulje, pa ih prebacite u srednju zdjelu.
  2. Izmiksajte bademe tako da budu mrvičasti (ne moraju biti prefine teksture), pa dodajte u zdjelu s datuljama.
  3. Dodajte 4 žlice otopljena kokosova ulja i izmiješajte.
  4. Obložite kalup za tart papirom za pečenje. Stavite podlogu s bademima u kalup, pa dobro i ravnomjerno utisnite prstima tako da ispunite i bočni valoviti rub. Prebacite u zamrzivač ili hladnjak dok pripremate kremu.
  5. Izmiksajte dobro sve sastojke za kremu. Izvadite podlogu iz hladnjaka i napunite kremom od limuna. Prebacite u hladnjak na otprilike 3 sata kako bi se tart dobro stisnuo.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads