Salata od avokada, rikole, grožđa i oraha

Avokado (lat. Persea americana; sin.: Persea gratissima) je tropsko voće koje raste u Srednjoj Americi i Meksiku. Naziv avokado potječe od astečke riječi ahuacatl, a kolokvijalni naziv za avokado je “aligatorska kruška”, što upućuje na oblik i grubu površinu kore. Postoji više od 80 podvrsta avokada, koje se svrstavaju u tri kategorije: meksičku, gvatemalsku i zapadnoindijsku.

Avokado ima brojna ljekovita svojstva. Štiti od raka dojke i prostate, te je bogat izvor vitamina E. Vrlo vrijedan proizvod koji se dobiva iz avokada je ulje koje je dobro za njegu kože. Također, mnogi ga kuhari koriste umjesto maslinova ulja u pripremi jela. Plod avokada se dosta koristi u meksičkoj kuhinji, a ponekad posluži i kao zamjena za maslac.

Avokado se jede sirov, a može se dodavati slatkim i slanim jelima. Kupujte zreli avokado jer ga je lakše očistiti i ukusniji je za konzumaciju. Zreli plod prepoznat ćete po nešto tamnijoj kori i mekanijoj konzistenciji.

Iako avokado spada u tropsko voće, njegov je uzgoj je moguć i u mediteranskoj klimi.

Sastojci:

  • 500 g avokada
  • 100 g rikole
  • 100 g oraha
  • 200 g grožđa, bobica
  • 50 g svježih brusnica
  • sol
  • 80 ml maslinova ulja
  • sok do pola limuna

*
Priprema:

Avokado ogulite, odstranite košticu i narežite ga na ploške. Veće bobe voća prepolovite, a manje ostavite čitave. Orahe nasjeckajte, a rikolu operite i osušite. Rikolu, avokado i bobice voća malo posolite, začinite maslinovim uljem i limunovim sokom pa promiješajte. Pospite nasjeckanim orasima i poslužite.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads