Losos teriyaki

Losos se može upotrebljavati na raznolike načine te sadrži brojne vitamine i visok udio masti. Može se pržiti, kuhati na pari, jesti sirov u sushiju, peći u pećnici ili poširati u jednom komadu. Zbog visokog udjela masti dobro se može i dimiti. Začinjen mješavinom začina od šećera, papra, začinskog bilja i soli, marinirano meso ove ribe smatra se delikatesom. Poširani cijeli losos rado se upotrebljava kao magnet za poglede u hladnim bifeima, a kotleti lososa idealno su prikladni za pečenje na roštilju i kratko prženje.

Dimljene kriške lososa omiljene su kao narezak, a komad filea idealan je za pečenje ili pak za prženje. Losos je izvrstan dodatak za juhe, kako dimljen tako i sirov, narezan na trake ili kao riblja okruglica. Svježi losos morao bi se čuvati uz hlađenje i potrošiti unutar nekoliko dana.

*


Sastojci:

  • 800 g fileta lososa
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 100 ml umaka od soje
  • 2 žlice rižinog vina
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 2 žlice kristalšećera
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica naribanog đumbira
  • ½ žličice škrobnog brašna


Priprema:

U manjoj posudi pomiješajte umak od soje, 50 ml vode, rižino vino, smeđi i kristal-šećer, protisnuti češnjak i naribani đumbir. Stavite na laganu vatru i neprestano miješajte dok ne zakuha. Kuhajte 1 – 2 minute ili dok se šećer u potpunosti ne otopi.

Škrobno brašno razmutite s 1 žlicom hladne vode, pa dodajte u umak. Kratko promiješajte, pa ga maknite s vatre i procijedite kroz gusto sito.

Filete lososa narežite na veće komade i popržite ih u dobro zagrijanoj grill tavi na maslinovu ulju tako da dobiju lijepu boju. Ispržene filete odmah umočite u pripremljeni teriyaki umak i ostavite ih u njemu oko 5 minuta. Tako pripremljeni losos poslužite na podlozi od kuhane riže i uz salatu po izboru.

Za još bolji okus, filete lososa pržite u sezamovu ulju.

*

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads