Salata s dimljenim lososom

Dimljeni losos je pripravak lososa, obično toplo ili hladno dimljeni file. Zbog svoje umjereno visoke cijene, dimljeni losos smatra se delikatesom. Iako se izraz lox ponekad primjenjuje na dimljeni losos, to su različiti proizvodi. Popularan je sastojak kanapea, često u kombinaciji s krem sirom i limunovim sokom. Poslužuje se vrlo tanko narezan, na pecivu s krem sirom ili s narezanim crvenim lukom, limunom i kaparama.

U Europi se dimljeni losos može naći tanko narezan ili kao deblji fileti, a mogu se ponegdje kupiti i njegovi sjeckani “ostaci” za uporabu u kuhanju. Često se koristi u paštetama, quichesima i umacima od tjestenine. Kajgana s pomiješanim dimljenim lososom još je jedno popularno jelo. Salata od dimljenog lososa jakog je okusa, sa sastojcima poput iceberg salate, kuhanih jaja, rajčice, maslina, kapara i poriluka te aromatiziranim jogurtom kao začinom.

Kriške dimljenog lososa popularno su predjelo u Europi i obično se poslužuju s nekom vrstom kruha. U Britaniji se obično jedu s crnim kruhom i iscijeđenim limunom, a u Njemačkoj se slažu na tost ili crni kruh. Dimljeni losos čest je sastojak sushija.


Salata s dimljenim lososom

Sastojci (za 6 osoba)

  • 120 g tvrdog sira kojeg volite
  • 200 g dimljenog lososa
  • 10 listića svježeg bosiljka
  • 100 g zelene salate
  • 60 g matovilca
  • 40 g rikule
  • 100 g crvenog radiča

ZA SALATNI PRELJEV

  • 40 g šećera
  • 100 ml bijelog vinskog octa
  • 1 žlica svježeg narezanog kopra
  • 1/2 žličice svježeg estragona

ZA UMAK

  • 100 ml grčkog jogurta
  • 2 žlice narezanog vlasca
  • 2 žlice soka od limete
  • 1 žlica šećera u prahu
  • prstohvat soli

ZA POSIPAVANJE

  • 50 g naribanog tvrdog sira


Priprema

1. Šećer (ili med) zagrijte i rastopite na laganoj vatri, uz neprekidno miješanje, do svjetlosmeđe boje. Umiješajte ocat i kuhajte dok se karamel ne otopi. Ohladite i dodajte narezani kopar i estragon.
*
2. Sir narežite na kockice, a losos na trakice, dodajte natrgane listiće bosiljka, prelijte pripremljenim umakom i promiješajte.
*

3. Vrhnje pomiješajte s vlascem, sokom od limete, šećerom i soli.

4. Salatu očistite, operite, narežite i promiješajte.
*
5. Na tanjur za posluživanje stavite salatu, a preko nje umak od sira i lososa te pospite naribanim sirom.
*
*

Posluživanje

Poslužite odmah sa žlicom umaka od grčkog jogurta.

*

Savjet

Ovo malo ukusno jelo ili predjelo obavezno pripremite neposredno prije posluživanja.
*

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.