Gorka čokoladna torta

Ponekad, čak i ako smo na dijeti poželimo nešto slatko, a znamo da nam svaka dijeta upravo to brani. Za takve trenutke preporučujemo pripremu ove gorke čokoladne torte. Oduševit će i najzahtjevnije sladokusce i ljubitelje čokolade. No, važno je znati kako ova torta ima gotovo jednaku kalorijsku vrijednost kao i svaka druga torta. Njezina jedina prednost je ta što u sebi skriva zdrave masti, vitamine, minerale i aminokiseline.


Gorka čokoladna torta

Sastojci (kora):

– 2 šalice indijskih oraščića i badema

– 2 jušne žlice kokosovog (ili kakaovog) maslaca

– ¼ šalice gorkog kakaa u prahu

– ¼ šalice javorovog ili agavinog sirupa

– 3 natopljene datulje

– prstohvat soli

Sastojci (nadjev):

– 2 šalice natopljenih indijskih oraščića i badema

– 1 šalica oguljene i narezane tikvice

– ½ kutijice tamnog kakaa u prahu

– ½ šalice javorovog sirupa

– 1 jušna žlica ekstrakta vanilije (ili žličica svježe vanilije u prahu)

Priprema:

Za koru u mikseru pomiješajte sastojke, tako da dobijete čvrstu smjesu. Pokušajte male dijelove smjese stisnuti između prstiju. Ako se primaju u čvrstu kuglicu, masa je spremna. Ako se mješavina sastojaka ne želi primiti, dodajte datulju ili dvije.

Kada je smjesa za tortu pripremljena, istresite je u manji kalup za torte i jednakomjerno je rasporedite po njemu. Zatim raspoređenu smjesu tvrdo pritisnite na dno kalupa tako da dobijete tvrdo dno koje se drži za kalup čak i ako ga okrenete naopako.

Torta ima i nadjev, sada je vrijeme da ga pripremite.
U mikseru prvo zdrobite orahe u prah, istresite ih nakon toga u mikseru dobro usitnite tikvice. Dodajte im mljevene oraščiće, gorki kakao, sirup i vaniliju kako biste dobili gustu kremastu smjesu. Ako vam smjesa za tortu nije dovoljno slatka, možete dodati još sirupa, ali ne previše. Smjesu istresite na temelj torte. Jednakomjerno namažite i stavite u hladnjak na najmanje četiri sata. Najbolje bi bilo da torta miruje kroz noć jer se nakon toga puno bolje reže, a i svi okusi se povežu. Vaša torta je gotova. Uživajte, ali ne pretjerujte!

Čokoladna zdjela s tahinijem za zdrav i ukusan doručak

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.