Omiljena poslastica u srcu Ljubljane

Tko je bio u Pragu, sigurno zna što je trdelnik. Ova omiljena slastica koja miriše na cimet nije nepoznata ni u okolnim zemljama, pa ju tako u Mađarskoj možete pronaći pod imenom kürtőskalács, odnosno kurtoš. U ovom specifičnom desertu do prije koju godinu mogli smo uživati i u Zagrebu, u danas nažalost zatvorenom Trdelniku koji se nalazio u Masarykovoj ulici. Zato jedva čekamo idući posjet Ljubljani i tamošnjoj pekarnici Sisters Kurtoš, koja se specijalizirala upravo za izradu ove poslastice!

 

OMILJENA POSLASTICA OD KOJE RASTU ZAZUBICE

Trdelnik ili kurtoš zovu još i chimney cake jer je zarolan u takav oblik. Izgled dobiva zbog načina pečenja – slatko tijesto omotava se oko valjka, zatim se uvalja u mješavinu šećera, cimeta i vanilije, a onda se prema želji puni dodacima. Kurtoš se može umakati i u čokoladu, kosos, pistaciju ili neke druge dodatke. Mogućnosti su ogromne, a sve ovisi o idejama i maštovitosti kuhara, ponudi i zanimljivim željama sladokusaca.

Također, u unutrašnjost ovog kolača ubacuju se različiti dodaci, kreme i namazi koji mu daju sočnost i punoću okusa čemu nije jednostavno odoljeti. Ponekad se čak ubacuju i kuglice sladoleda što mu daje poseban šarm. Bilo da više volite prozračne, lagane kreme poput bijele čokolade ili teške, guste mousseve od čokolade, ova poslastica se odlično slaže sa svim okusima i varijantama.

 

SISTERS KURTOŠ U LJUBLJANI

U pekarnici Sisters Kurtoš, koju su prije par godina otvorile sestre Špela i Maša Debevc, možete pronaći razne slatke kurtoše, slane kurtoše i ‘hladne’ kurtoše, odnosno one punjene sladoledom. Svježe tijesto izrađuju svako jutro, a vi možete birati punjenja. Među različitim okusima posebno se ističu kurtoši mjeseca koji su pravi hit među gostima. Recimo, u travnju je to bio kurtoš od badema s bijelom Nuttelom, domaćim sladoledom od malina, čokoladnim mrvicama, slatkim svježim sirom i preljevom od malina.

 

Snickers, Kinder Bueno i Raffaello kurtoš sigurno će oduševiti sve ljubitelje ovih popularnih slatkiša, baš kao i onaj s Ferrero Rocher sladoledom. Okus mjeseca sestre smišljaju onako kako im dođe inspiracija tako da uvijek možete očekivati nešto novo i drugačije što još niste probali.

Osim što je kurtoš preukusan, odličan je slatki snack koji vraća energiju tijekom gradskih razgledavanja, a i vrlo je fotogeničan. Nama od samog pogleda na ove fotografije rastu zazubice!

 

Foto: Instagram

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads