Eames plastični stolac – najpopularniji stolac na svijetu

Pratite li blogove o uređenju interijera, magazine unutrašnjem dizajnu prostora, Instagram profile dizajnera interijera i slično, morali ste već zamijetiti jednu konstantu. Motiv koji se bez greške provlači kroz sve te prostore. Radi se o (danas) plastičnim stolcima dizajnerskog para Eames. Njihov se efektan izgled uklapa u različite vrste prostora, a posebice u one inspirirane skandinavskom estetikom.

Eames plastični stolac dolazi u nekoliko različitih modela – s rukohvatom ili bez, s jastučićem ili bez, s metalnim ili drvenim nogama.

Bezvremenski Eames dizajn

Charles i Ray Eames svoj su dizajn prvi puta predstavili nakon Drugog svjetskog rata kada je bila visoka potražnja za jednostavnim, jeftinim i dostupnim namještajem. Njihovi stolci, isprva kreirani od kombinacije poliestera i staklenih vlakana, odmah su postigli velik komercijalan uspjeh. Vođeni idejom da kreiraju najbolje za najmanje novca kako bi bili što pristupačniji masama, nastajali su stolci iz jednog komada modelirani prema obrisima tijela. Proizvodnju su ubrzo preuzele tvrtke Vitra i Herman Miller gdje je i danas dostupan bezvremenski Eames dizajn. No, danas u plastici jer je zbog ekoloških razloga prvobitni materijal napušten.

Nekoliko modela

Eames plastični stolac dolazi u nekoliko različitih modela – s rukohvatom ili bez, s jastučićem ili bez, s metalnim ili drvenim nogama. Upravo ga baza čini posebnim. Najpopularniji su takozvani ‘Eiffel Tower’ dizajn postolja kod kojeg su nogari spojeni dijagonalnim križanjem, obloženi drvetom ili u čistom metalu te Eames stolac za ljuljanje. Uz plastičnu, dostupna je i školjka od žice. Boje plastike i jastučića mogu biti razne, a svi se oblici mogu kombinirati prema vašim željama kako bi dobili željeni izgled. Naravno, što se više odmičete od originala, cijena raste. To je uvjetovala i popularnost ovog dizajna, iako u počecima nije tako bilo zamišljeno.

Prepoznatljiv izgled i praktičnost materijala

Ljubitelji dizajnerskog para mogu birati između drugih modela namještaja jer nisu se zaustavili samo na ovom pristupačnom modelu. No, prepoznatljiv izgled i praktičnost korištenih materijala učinio ga je jednim od najpoželjnijih komada u dizajnu interijera danas. To možete vidjeti na ovim inspirirajućim fotografijama. I samo zaključiti zašto mu popularnost jednostavo – ne jenjava.

Trikovi za uređenje doma posuđeni od dizajnera interijera

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.