Savršeno nesavršena – zašto to i nije tako loše

Naučila sam vezati kosu neuredno i nonšalantno. Strše mi neukrotivi uvojci, od milja zvani „antene“, a mene baš briga! Rekli bi sasvim beznačajna stvar. A meni je ipak važna jer je znak da sam popustila u svojoj rigidnosti i perfekcionizmu. Nekad mi nisu bile dovoljne sve te ukosnice, lak za kosu, pa čak niti gel da bih zadovoljno klimnula glavom i rekla sebi u ogledalo: „To je to! Savršeno!“

Svijet je oduvijek bio koncipiran na strogoj osudi i okrutnosti svega što nije standardizirano. Davno sam shvatila da to ne mogu promijeniti.

Prihvatljiva, dopadljiva, perfektna…

Vrlo je praktično ne truditi se prikriti ono što nije dovoljno „dobro“. Jer, tako uštedim na vremenu, preparatima za stiliziranje frizure i živcima (jer „antena“ neće „slušati“). Praktičnost je primjenjiva i na sve ostale životne primjere. Jer, štedim vrijeme, novac i energiju tako što u startu odustanem od namjere da budem prihvatljiva, dopadljiva  i (Bože me sačuvaj) perfektna.

Prihvaćanje sebe uvijek polazi od sitnih i naizgled trivijalnih nesavršenosti. Biti zadovoljna sobom za mene predstavlja neku vrstu udobnosti življenja. Ipak mi je to veći dio života bilo teško postići. Možda zato što biti prihvaćena od strane drugih zaista jest postignuće koje iziskuje trud, napor, ponekad i odustajanje od sebe. Ipak, za vlastito zadovoljstvo sobom, neophodno je prestati samu sebe krotit. Potrebno je samo biti, lako, spontano i prirodno. To znači da mi je udobno u životu, iako možda ni po čemu ne ispunjavam postavljene standarde.

Dobar osjećaj u svojoj koži

Svijet je oduvijek bio koncipiran na strogoj osudi i okrutnosti svega što nije standardizirano. Davno sam shvatila da to ne mogu promijeniti. Ono što mogu promijeniti je ne dozvoliti da živim po diktatu tog svijeta. U današnje vrijeme kroz sadržaje novih medija posebno do izražaja dolazi uslovljenost i isključivost. Vrlo lako si izvan lige. Ako to uzmem u obzir, onda nikad nisam dovoljno pametna, kosa mi nije dovoljno kovrčava, trbuh dovoljno ravan, noge dovoljno duge, možda čak i nisam dovoljno žena. Ali to nije sve! Stiže rješenje u vidu – tutoriala. Super ideja! Podržavam samo ako ima za cilj podstaknuti me na  razmišljanje i  kreativnost, ali ne i da mi nametljivo nudi idealno rješenje za moju nesavršenost.

Ima nešto bitnije od imidža i reputacije. To nešto je dobro se osjećati u svojoj koži. Taj osjećaj moraš potražiti u sebi, uzalud svi savjeti iz magazina . Zbog tog osjećaja danas antene nesmetano emitiraju. Sjećam se da je netko rekao: „Makni se sebi s puta!“

Anela Merdanović
Anela Merdanović

Strijelac u neumornoj potrazi za smislom, transformacijom i slobodom.