Plod pitomog kestena jedna je od prvih namirnica koju je čovjek jeo i za to postoje arheološki dokazi. Kesten najviše raste u južnoj Europi i Sredozemlju, a povjesničari kažu da se počeo širiti po Europi preko Grčke. U drevnoj Grčkoj slatki kesten široko se uzgajao u Sparti, na primjer od kestena su pekli crni kruh, te radili brašno i juhu.
Plod kestena spada u nutritivno visokovrijedne namirnice: 53 % čini voda, 2,9 grama su bjelančevine, 44 grama su ugljikohidrati, a glavni sastojak je škrob oko 44% u sirovoj sjemenci, po čijoj je količini usporediv s krumpirom. Iz tog se razloga od njegovih plodova proizvodi i brašno, koje pomiješano s brašnom žitarica daje punovrijedna peciva i kruh. Uporaba brašna je osobito rasprostranjena u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj. Brašno karakterizira znatna količina šećera koji se stvara u osušenom plodu. Plod kestena je još bogat kalcijem, kalijem, a sadrži i fosfor, željezo, većinu vitamina B skupine. Kesten je lako probavljiv, a bjelančevine (4%) koje sadrži po vrijednosti su s onima iz jaja.
Plodovi koji se skuhaju ili ispeku vrlo su ukusni i omiljeno samostalno jelo ili se pripremaju kao pire, u juhama, kao dodatak raznim slasticama i jelima.
Za gluten free varijantu torte koristi se bezglutensko kokosovo brašno ili orasi. U sam biskvit ne idu ni brašno ni mrvice.
Kesten torta bez glutena
Sastojci
Priprema
Kesten pire izvadite iz hladnjaka i pričekajte da se zagrije do sobne temperature. Ako koristite sirovi kesten, skuhajte ga, ogulite i pustite da se ohladi, pa ga propasirajte.
Dodajte rum, vanilin šećer, kesten pire i dobro promiješajte kako bi se smjesa izjednačila.
Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i lagano kuhačom umiješajte u pripremljenu smjesu.
Dno kalupa za torte promjera 26 cm obložite papirom za pečenje. Kalup premažite maslacem i pobrašnite onom 1 žlicom kokosovog brašna iz sastojaka. Smjesu ulijte u kalup, poravnajte i stavite u hladnu pećnicu.
Pećnicu uključite na 170 °C i pecite 55 minuta. Štapićem piknite biskvit u sredinu, pa ako se smjesa primi za njega, pecite još par minuta.
Šlag dobro izradite električnom miješalicom, pa polovicom šlaga premažite donji list biskvita. Preklopite drugim listom biskvita i izvana premažite preostalim šlagom.
Ova torta je lagana, nema brašna i nije zasitna. Možete je napraviti i kao kolač tj. kocke. Ispecite biskvit, gore stavite šlag, režite kao kocke i ukrasite naribanom čokoladom.
*