Kesten torta bez glutena

Plod pitomog kestena jedna je od prvih namirnica koju je čovjek jeo i za to postoje arheološki dokazi. Kesten najviše raste u južnoj Europi i Sredozemlju, a povjesničari kažu da se počeo širiti po Europi preko Grčke. U drevnoj Grčkoj slatki kesten široko se uzgajao u Sparti, na primjer od kestena su pekli crni kruh, te radili brašno i juhu.

Plod kestena spada u nutritivno visokovrijedne namirnice: 53 % čini voda, 2,9 grama su bjelančevine, 44 grama su ugljikohidrati, a glavni sastojak je škrob oko 44% u sirovoj sjemenci, po čijoj je količini usporediv s krumpirom. Iz tog se razloga od njegovih plodova proizvodi i brašno, koje pomiješano s brašnom žitarica daje punovrijedna peciva i kruh. Uporaba brašna je osobito rasprostranjena u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj. Brašno karakterizira znatna količina šećera koji se stvara u osušenom plodu. Plod kestena je još bogat kalcijem, kalijem, a sadrži i fosfor, željezo, većinu vitamina B skupine. Kesten je lako probavljiv, a bjelančevine (4%) koje sadrži po vrijednosti su s onima iz jaja.

Plodovi koji se skuhaju ili ispeku vrlo su ukusni i omiljeno samostalno jelo ili se pripremaju kao pire, u juhama, kao dodatak raznim slasticama i jelima.

Za gluten free varijantu torte koristi se bezglutensko kokosovo brašno ili orasi. U sam biskvit ne idu ni brašno ni mrvice.


Kesten torta bez glutena

Sastojci

  • 500 g kesten pirea ili 800 g sirovog kestena
  • 6 jaja
  • 250 g šećera u prahu
  • 2 žlice ruma
  • 1 vanilin šećer
  • maslac za premazivanje kalupa
  • 1 žlica kokosovog brašna ili GF mrvica za tepsiju
  • 500 ml šlaga
  • 40 g čokoladnih mrvica
Za gluten free varijantu torte koristi se bezglutensko kokosovo brašno ili orasi za posipanje tijesta. U sam biskvit ne idu ni brašno ni mrvice.
*


Priprema

Kesten pire izvadite iz hladnjaka i pričekajte da se zagrije do sobne temperature. Ako koristite sirovi kesten, skuhajte ga, ogulite i pustite da se ohladi, pa ga propasirajte.

U većoj posudi električnom miješalicom dobro promiješajte žumanjke i šećer u prahu da dobijete kremastu smjesu.

Dodajte rum, vanilin šećer, kesten pire i dobro promiješajte kako bi se smjesa izjednačila.

Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i lagano kuhačom umiješajte u pripremljenu smjesu.

Dno kalupa za torte promjera 26 cm obložite papirom za pečenje. Kalup premažite maslacem i pobrašnite onom 1 žlicom kokosovog brašna iz sastojaka. Smjesu ulijte u kalup, poravnajte i stavite u hladnu pećnicu.

Pećnicu uključite na 170 °C i pecite 55 minuta. Štapićem piknite biskvit u sredinu, pa ako se smjesa primi za njega, pecite još par minuta.

Pečeni biskvit izvadite i pustite da se dobro ohladi (najbolje preko noći) te ga prerežite po pola. Ako pečete u kalupu promjera 26 cm prerežite ga na pola, ako pečete u mnjem kalupu  promjera 24cm možete ga prerezati i dva puta.

Šlag dobro izradite električnom miješalicom, pa polovicom šlaga premažite donji list biskvita. Preklopite drugim listom biskvita i izvana premažite preostalim šlagom.

Na kraju pospite čokoladnim mrvicama ili nastruganom čokoladom.Za Gluten Free  koristiti šlag Megle ili Holpa  a brašno ona 1 žlica kokosovo ili rižino).

Ova torta je lagana, nema brašna i nije zasitna. Možete je napraviti i kao kolač tj. kocke. Ispecite biskvit, gore stavite šlag, režite kao kocke i ukrasite naribanom čokoladom.
*

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads