Sjajna torta od maka s jabukama (bez glutena)

Mak je omiljen i zastupljen u gotovo svim kuhinjama svijeta. No, ima i mnoga ljekovitim svojstvima. Sjeme maka izuzetno je bogato nezasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom i linolnom. Sadrži i omega 6 masne kiseline i omega 3 masne kiseline koje podižu imunitet i čuvaju organizam od bolesti. U sitnom zrnu nalazi se mnoštvo minerala, naročito joda, mangana, magnezija, cinka, kalija i bakra. Mak sadrži i vitamine grupe B. Nakon svih ovih zdravih informacija, donosimo i jednu finu, odnosno – prefinu! Recept za tortu od maka s jabukama – bez glutena. Dobar tek!


Torta od maka s jabukama

Sastojci

  • 4 jaja
  • 80g maslinovog ulja
  • 140 g šećera u prahu
  • 5g mljevenih badema
  • 140g mljevenog maka
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 vanili šećera
  • prstohvat cimeta

PREMAZ

  • 1dcl bijelog vina
  • 400g kiselih jabuka
  • 30g smeđeg šećera
  • 3 velike žlice marmelade od kajsija
  • 5ml ili 1 žlica ruma

PRELJEV

  • 1dcl vrhnja za šlag
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 1 žličica maslaca


Priprema

Sastojci su za kalup promjera 20, a za kalup 26 duplajte masu.
Ulje i štaub šećer pjenasto izmiksati pa dodavati žumanjke i svakog miksati oko 1 minutu, trebate dobiti glatku masu.

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.

Bademe, mak, prašak za pecivo, vanili šećer i cimet važite posebno te dodajte u prethodnu masu. Dobro promiješajte, dodajte bjelanjke i lagano promiješajte špatulom da vam ne padnu.

Namastite i pobrašnite kalup ili stavite u silikon, pa pecite 30-tak minuta na 160-170C s ventilatorom ili na 180 bez (sve ovisi o pećnici. Kad je gotovo, ohladite je i prerežite. Ako ste pekli u kalupu promjera 24 ili 26 prerežite samo jednom, a ako ste pekli u kalupu promjera 20, prerežite na dvije kore.

*

PRELJEV

Jabuke ogulite i naribajte, stavite dinstati sa smeđim šećerom i cimetom na vinu. Dinstajte dok ne omekane. Nakon toga ih zdrobite vilicom ili štapnim mikserom. U tu smjesu dodajte marmeladu, sve još jednom zakuhajte. Kad uzavre, dodajte rum izmiješajte. Odmah započnite premazivati kore.

*

Ugrijte čokoladu, slatko vrhnje i maslac u mikrovalnoj ili na pari, dobro promiješaj i prelijte preko torte.
*

Nakon šta se čokolada malo ohladi, možete uživati u ovoj savršenoj torti!

*

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads