Mak je omiljen i zastupljen u gotovo svim kuhinjama svijeta. No, ima i mnoga ljekovitim svojstvima. Sjeme maka izuzetno je bogato nezasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom i linolnom. Sadrži i omega 6 masne kiseline i omega 3 masne kiseline koje podižu imunitet i čuvaju organizam od bolesti. U sitnom zrnu nalazi se mnoštvo minerala, naročito joda, mangana, magnezija, cinka, kalija i bakra. Mak sadrži i vitamine grupe B. Nakon svih ovih zdravih informacija, donosimo i jednu finu, odnosno – prefinu! Recept za tortu od maka s jabukama – bez glutena. Dobar tek!
Torta od maka s jabukama
Sastojci
Priprema
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
Bademe, mak, prašak za pecivo, vanili šećer i cimet važite posebno te dodajte u prethodnu masu. Dobro promiješajte, dodajte bjelanjke i lagano promiješajte špatulom da vam ne padnu.
Namastite i pobrašnite kalup ili stavite u silikon, pa pecite 30-tak minuta na 160-170C s ventilatorom ili na 180 bez (sve ovisi o pećnici. Kad je gotovo, ohladite je i prerežite. Ako ste pekli u kalupu promjera 24 ili 26 prerežite samo jednom, a ako ste pekli u kalupu promjera 20, prerežite na dvije kore.
*
PRELJEV
Jabuke ogulite i naribajte, stavite dinstati sa smeđim šećerom i cimetom na vinu. Dinstajte dok ne omekane. Nakon toga ih zdrobite vilicom ili štapnim mikserom. U tu smjesu dodajte marmeladu, sve još jednom zakuhajte. Kad uzavre, dodajte rum izmiješajte. Odmah započnite premazivati kore.
*
Nakon šta se čokolada malo ohladi, možete uživati u ovoj savršenoj torti!
*