Ljeti nas ništa ne može istovremeno tako osvježiti i usrećiti kao omiljeni sladoled. No kupovni sladoledi nisu dobar izbor jer su prepuni šećera, emulgatora i drugih aditiva. Zašto stoga ne biste sami izradili sladoled, i to u veganskoj varijanti, bez mlijeka, jaja i šećera?
Baza sladoleda može biti neko egzotično zdravo voće, poput banane ili avokada. Volite li slađe okuse, uvijek možete dodati i malo datulja, javorov sirup ili pak neki drugi prirodni zaslađivač. Doznajte kako bez aparata za sladoled, mlijeka, jaja i šećera postići kremastu teksturu, gustoću i fini okus vašeg ledenog osvježenja.
7 savjeta za izradu kremastog vege sladoleda
1. Biljno mlijeko umjesto kravljeg
Sladoled može biti izuzetno ukusan i bez kravljeg mlijeka. Za izradu svog ledenog osvježenja birajte biljna mlijeka, primjerice, bademovo, sojino ili pak mlijeko od indijskih oraščića, koje možete i sami napraviti.
Pri izradi sladoleda izbjegavajte rižino mlijeko jer je pomalo vodenasto, pa neće dati kremastu strukturu.
2. Rashlađeno punomasno kokosovo mlijeko
Kokosovo mlijeko je jedan od najpopularnijih sastojaka za izradu vege sladoleda. Birate li punomasno kokosovo mlijeko, koje je prethodno bilo dobro rashlađeno u hladnjaku barem nekoliko sati, dobit ćete zaista fantastično kremast i fin sladoled. Takvo mlijeko se, ako je dobro rashlađeno, pretvara u gusto vrhnje i bit će savršen dodatak vašem sladoledu.
3. Zamrznuta banana kao baza sladoleda
Jeste li znali da vam za dobar sladoled treba samo jedan sastojak, a to je – banana? Naravno, pritom mislimo na onu prethodno zaleđenu. Ovo egzotično voće poznato je po tome što sladoledu daje slatkoću, kremastu komponentu i gustoću. Vege sladoledu od banane možete dodavati različito voće, poput bobičastog, kao i sirovi kakao, čokoladu ili pak vaniliju.
4. Kremasti avokado
Kad god ste jeli avokado, jedno je sigurno – uživali ste u njegovoj kremastoj, svilenkastoj teksturi. Upravo vam avokado može obogatiti teksturu sladoleda. Osim što daje kremoznu notu, avokado obogaćuje sladoled i zdravim masnim kiselinama te privlačnom zelenom bojom.
5. Svileni tofu kao zamjena za jaja
Nikad ne biste pomislili u sladoled dodati tofu jer ga povezujete samo sa slanim jelima? No upravo ta veganska namirnica, točnije svileni mekani tofu, daje sladoledu gustoću i kremastu notu. Odlična je zamjena za jaja. Jednostavno ga izmiksajte u blenderu ili multipraktiku do fine kremaste teksture te pomiješajte s ostalim sastojcima za sladoled.
6. Mljeveni orašasti plodovi
Osim što nasjeckanim orašastim plodovima možete posuti svoj sladoled, za dodatnu gustoću i kremoznost možete ih i izmiksati u blenderu pa tako dodati u sladoled. Za to vam može poslužiti i mješavina orašastog voća, poput badema, oraha, lješnjaka, pistacija i sl. Zahvaljujući orašastim plodovima vaš će sladoled biti ne samo gušći i kremastiji nego i daleko zdraviji od onog kupovnog.
7. Aquafaba
Možda nikad niste čuli za aquafabu, no radi se o tekućini od grahorica, poput slanutka. Imate li konzervu s kuhanim slanutkom, iskoristite slanutak, a tekućinu sačuvajte. Aquafaba je odlična veganska zamjena za jaja, točnije za bjelanca, a ima učinak zgušnjavanja. Sve što trebate jest miksati ovu tekućinu sve dok se ne stvore vršci pa je dodati u sladoled.
Kremasti veganski sladoled – od svega 2 sastojka!
Ovaj sladoled odličan je za sve one koji ne raspolažu velikim brojem sastojaka. Odličan je i za djecu koja će uživati u slatkim voćnim okusima manga i banane.
Sastojci:
- 1 velika zamrznuta banana (bez kore)
- ½ šalice svježeg narezanog manga
Priprema:
Narežite prethodno zamrznutu bananu na ploške. Ubacite je zajedno s narezanim mangom u blender pa dobro izmiksajte.
Uživajte u raskošnom okusu ovog superjednostavnog veganskog sladoleda koji je prirodno sladak i osvježavajuć.
Po želji, sladoled pospite orašastim voćem.
Smrznuti jogurt – zdravija verzija sladoleda
Fini kremasti sladoled bez mlijeka i jaja