Ljetna tjestenina s tikvicama, patlidžanima i mini rajčicama

BioBio mbasadorica i food blogerica Maja Brekalo, koja stoji iza Instagram profila @delicious_and_healthy_by_Maja, osmislila je recept za tjesteninu sa sezonskim povrćem. Tjestenina je omiljena hrana mnogih, ali pripazite na to koju ćete izabrati. Birajte zdravije varijante i uživajte bez grižnje savjesti.


Ljetna tjestenina s tikvicama, patlidžanima i mini rajčicama

Sastojci:

  • 150g La bio Idea integralne tjestenine macaroni
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 2 manje ili 1 veća tikvica
  • 1 patlidžan
  • mladi češnjak
  • 1 šalica mini rajčica (10ak komada)
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 žličica Shoyu-a
  • 1 šalica vode od kuhanja tjestenine
  • Sol
  • Chilli ili svježe mljeveni papar, po želji
  • Svježi bosiljak
  • Naribani veganski sir ili parmezan po želji


Priprema
:

Kuhajte tjesteninu u manjoj količini dobro posoljene vode. Kad je gotova, odvojite 1 šalicu vode od kuhanja jer će vamtrebati za umak. Procijedite tjesteninu.

Za umak narežite tikvice i patlidžane na kockice, prepolovite mini rajčice i sitno nasjeckajte češnjak (uključujući i podatniji dio zelene stabljike).

Na malo maslinovog ulja prepecite kockice tikvice začinjene s malo soli. Maknite i ponovite s patlidžanom.

Malo ohladite tavu, dodajte maslinovo ulje i pirjajte češnjak na laganoj vatri. Dodajte mini rajčice i još pirjajte par minuta. Dodajte polovicu sačuvane vode od kuhanja tjestenine – puna je škroba, zgusnut će umak i učiniti da bolje prijanja za tjesteninu. Dodajte koncentrat rajčice, promiješajte, dodajte shoyu, posolite i pirjajte još minutu/dvije. Dodajte još vode po potrebi. Vratite tikvice i patlidžan u umak, dodajte tjesteninu, natrgani bosiljak, naribani sir te chilli ili svježe mljeveni papar.

Vaša je tjestenina gotova, uživajte i dobar tek!


Fotografije: Maja Brekalo @delicious_and_healthy_by_Maja i Unsplash

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.