Ako ste ljubitelj palente baš kao i mi, onda će vam se ovi receptići jako svidjeti. Ljeti je često spremamo jer se može kombinirati sa raznim prilozima, možemo je jesti hladu, kuhanu ili pečenu, a najviše volimo kada je oplemenimo dodatnim začinima, sirevim i sl.
Zavirili smo opet na Instagram profil naše Tine Gazin i pronašli sjajne ideje za brzi ljetni ručak ili snack, koji možete sljubiti na nekim fini osvježevajućim ljetnim napitkom, ili čašom finog i dobro ohlađenog vina. U svakom slučaju uživajte u grickanju!
https://www.instagram.com/p/BnRKGsIlJhr/
PALENTA U POVRTNOM OKRUŽENJU
Sastojci:
Palenta
Mozzarella ili skuta
Rajčice
Masline
Rikola
Priprema:
Skuhati puru/palentu i dodati u nju začinskog mediteranskog bilja. Ja ga imam u vrtu pa sam stavila ružmarin, kadulju, timjan i origano, a možete staviti kupljeno sušeno mediteransko bilje. Dodati soli i maslinovog ulja.
Staviti da se ohladi i izrezati na kocke. Ispeći na roštilju par minuta sa svake strane ili na Grill tavi. Servirati na podlozi od rikole sa mozzarella sirom i pomama/rajčicama. Crnim maslinama. Začiniti maslinovim uljem krupnom soli i paprom.
https://www.instagram.com/p/BjefbERF8oe/
PALENTA ZA PRSTE POLIZAT
Podloga je salsa od poma (rajčica).
Palenta:
Palenta je aromatizirana sa ružmarinom i na kraju kuhanja sam dodala maslinovo ulje i parmezan. Kad se palenta ohladila narezala sam je na kocke i popekla na Grill tavi.
Tikvice:
Tikvice sam popekla na Grill tavi i u njih zarolala feta sir. Sve sam posula poprženim pinjolima.
https://www.instagram.com/p/CC0u2viJAR_/
KREKERI OD PALENTE
Sastojci:
2 šalice pure/ instant (šalica od 200 ml),
Cca 100 g grana padano sira (možete koristiti i parmezan iz kesice)
žličica sušenog origana,
žličica sušenog bosiljka,
žličica ružmarina,
malo chilia u praha,
i malo češnjaka u prahu,
žličica soli i malo papra.
3 žlice maslinovog ulja.
3-4 žlice mix sjemenki.
1 žličica krupne soli.
Priprema:
Ovo sam radila duplu dozu, tako da slobodno možete smanjiti sastojke na pola ako želite manje krekera.
Staviti 1 litru vode da zavrije i u nju odmah staviti sve začine i maslinovo ulje. Kad zavrije dodati puru/palentu i miješati par minuta dok se ne skuha. U nju dodati ribani sir.
Polovicu smjese izliti na masni papir i preklopiti sa drugim masnim papirom i izvaljati valjkom debljine cca 2-3 milimetra. Polagano dignuti gornji papir. Posuti mix sjemenkama i po želji još malo parmezana i malo krupne soli. Zatim malo poprskati maslinovim uljem.
Izrezati nožem na kockice.
Peći u pećnici na 200 stupnjeva cca 20-25 min. Slobodno mogu biti malo jače pečeni.
Servirala sam ih uz domaći quacamole. Dobar tek!