Dr Gordan Crvenković: IOTA, metoda procjene rizika za rak jajnika

Rak jajnika vrlo je opasna bolest. Smrtnost od ove zloćudne bolesti kreće se između 70 i 80%. U medicini je poznat i pod nazivom “tihi ubojica”. Otkriva ga se najčešće u poodmaklom stadiju jer je do tada praktički bez simptoma. Najčešći simptomi su nadutost, pritisak ili bolovi u donjem abdomenu, otežano mokrenje i stolice. Stoga je rana detekcija ove bolesti od vrlo važnog značaja. Petogodišnje preživljavanje u tom slučaju  iznosi 80%.

Brojne metode rane detekcije korištene su posljednjih 30tak godina: color Doppler ultrazvučna analiza prokrvljenosti jajnika, tumorski biljezi, 3dimenzionalni ultrazvuk, magnetska rezonanca, genetska analiza… No, niti jedan se nažalost nije pokazao dovoljno osjetljivim za ranu dijagnozu bolesti.

IOTA

Od 2013 godine u upotrebi je IOTA (International Ovarian Tumor Analysis) procjena rizika za rak jajnika. Međunarodni tim stručnjaka (Belgija, Engleska, Švedska i dr.) je na osnovu dotadašnjih rezultata dijagnostike raka jajnika napravila algoritam po kojem se ova bolest otkriva u 90% slučajeva. Najčešće već u ranoj fazi. Baziran je na kombinaciji ultrazvučne slike, prokrvljenosti jajnika i tumorskih biljega (CA 125). Stručnost i iskustvo ginekologa i kvaliteta ultrazvučnog aparata od velikog su značaja u donošenju precizne dijagnoze.

Ordinacija “GynNova” jedina je u Hrvatskoj od 2015 godine licencirana za ovu pretragu. Ujedno posjeduju i ultrazvučni aparat (Samsung WS-80A Elite) koji jedini sadrži IOTA softwer. Tijekom posljednjih 30 godina dr Gordan Crvenković svoje je znanje u ranoj dijagnostici raka jajnika stjecao u vrhunskim klinikama širom svijeta pod mentorstvom najzvučnijih imena iz tog područja (prof. Asim Kurjak, prof. Lawrence Platt iz SAD, prof. Dirk Timmerman iz Belgije).

Ciljna grupa pacijentica za ovu pretragu žene su s opterećenom obiteljskom anamnezom (majka, sestra, teta ili baka oboljele od raka jajnika, dojke, maternice ili debelog crijeva) te žene s dijagnosticiranom cistom jajnika. Prilikom ultrazvučnog pregleda analizira se morfologija jajnika (veličina, rubovi, gustoća sadržaja ciste, prisutnost izraslina unutar ciste, sjene oko ciste) kao i količina krvnih žila jajnika. U kombinaciji s vrijednostima CA 125 kompjutorskim izračunom dobiva se procjena rizika za rak jajnika (u postocima). Ova informacija od velike je vrijednosti ginekologu i pacijentici za odluku o načinu liječenja (ekspetativni ili operacija, zračenje i kemoterapija), a u konačnici i o kvaliteti daljnjeg života.

Rana dijagnoza = uspješno izlječenje!

Physio Vag – nova metoda za pomlađivanje rodnice

Energetska ravnoteža za zdravlje štitnjače i ženskih organa

 

dr. Gordan Crvenković, Ordinacija za ginekologiju „GynNova”, Trg Marka Marulića 15, Zagreb / www.gynnova.hr