Jesu li cjepiva protiv Covid-19 sigurna za trudnice?

Cjepiva Pfizer i Moderna protiv COVID-19 sigurna su i za trudnice. Do ovog zaključka došli su međunarodni znanstvenici koji su od sredine prosinca 2020. godine do kraja veljače 2021. godine proveli studiju s cjepivima tvrtki Pfizer i Moderna na više desetaka tisuća trudnica. Cjepivo Johnson&Johnson nije bilo uključeno u studiju, jer je bilo odobreno tek dan prije završetka studije. Nuspojave specifične za trudnoću jednake su kao i u populaciji trudnica koje nisu primile cjepivo.

Smatra se kako se rezultati mogu smatrati vjerodostojnima, ali isto tako se navodi kako su daljnja istraživanja neophodna.


Rezultati studija

Rezultati studija pod nadzorom američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (engl. Center for Disease Control and Prevention, CDC) o trudnicama cjepljenim cjepivima Pfizer i Moderna protiv COVID-19 su sljedeći:

  • 70% bilo je nespecifičnih nuspojava, tj. općenitih, nevezanih za trudnoću, kao što su bolnost u/oko područja uboda, umor i glavobolja
  • 30% nuspojava bilo je povezanih s trudnoćom, te su uključivale spontani pobačaj (12.6%), mrtvorođenče (0.1%), prijevremeni porod (9.4%) i vaginalno krvarenje.

Radi potpunije slike, treba reći i kako je oko 80% takvih trudnoća završilo terminskim porodom živog i zdravog novorođenčeta.


Zaključci studija

Na temelju iznesenoga, te 70% nespecifičnih nuspojava, zaključeno je kako organizam trudnice jače imunološki reagira na ova cjepiva, dok su za trudnoću specifične nuspojave, ukupno 30%, zapravo podjednake kao i u populaciji trudnica koje nisu primile cjepivo. Odnosno, to je postotak lošeg ishoda trudnoća kao u općoj populaciji trudnica, koji je očekivan i koji se brojčano ne mijenja.

Neki od nedostataka ovih studija su u tome što nije bilo uniformiranog pribavljanja i prikazivanja rezultata. Smatra se kako se rezultati mogu smatrati vjerodostojnima, ali isto tako se navodi kako su daljnja istraživanja neophodna.


Savjetovati trudnici cijepljenje protiv COVIDa-19 ili ne?

Ova studija objavljena je u znanstvenom časopisu New England Journal of Medicine. S obzirom na broj uključenih trudnica, te provoditelje studije, kao i na osobito važan podatak što nije bilo sukoba interesa, važan je doprinos proučavanju ove tematike. Smatra se i dobrim putokazom za provođenje razgovora i savjetovanja trudnica, ne samo onih zainteresiranih za cijepljenje, nego općenito.

Cijepljenje je u prošlosti iskorjenilo mnoge bolesti, o kojima danas uglavnom čitamo u knjigama. Počeci su uvijek teški, no sjetimo se starih Latina, Per aspera ad astra.

prim.dr.sc. Vesna Stepanić dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije
*

Dr. Gordan Crvenković: Koronavirus i bebe

Hashimoto i trudnoća: 6 stvari koje MORATE znati

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.