Herpes – zašto nastaje i kako se liječi

Herpes predstavlja infekciju kože ili sluznica uzrokovan Herpes virusima tip 1 ili tip 2. Herpes virusi pripadaju grupi DNA virusa i uzrok su različitim procesima na tijelu koji ovise o dobi pacijenta, imunitetu i dugim pridruženim bolestima. Inicijalna infekcija herpes virusom tip-1 najčešće nastaje u djetinjstvu, a izvor virusa je najčešće roditelj. Herpes virus tip 1 može se prenijeti poljupcem, slinom, kašljanjem ili kihanjem. Najčešće se prenosi preko usta, pa se može manifestirani na usnama, koži  ili sluznici oka. Može se prenijeti i uporabom zajedničke čaše ili pribora za jelo.

Kod zdravih osoba s dobrim imunitetom herpes ne predstavlja opasnost za zdravlje.


Tri stadija infekcija

Herpes koji nastaje na spolovilu naziva se gentalni herpes i također je vrlo čest. Uzrokovan je u 70% herpes virusom tipa 2, a u 30% slučajeva herpes virusom tipa 1. Infekcija herpes virusom tip-2 nastaje najčešće u adolescenciji i kasnije tijekom života kod spolno aktivnih osoba. Infekcija ima tri stadija: primarna infekcija, latentni stadij i stadij  povratka infekcije.

Primarna infekcija obično traje tjedan dana. Nakon nje mogu se javiti  prvi simptomi na koži ili sluznicama. Na koži se herpes može pojaviti bilo gdje, ali je vrlo čest na usnicama. Herpes na sluznici usne šupljine može napraviti sitne mjehuriće na jeziku ili na bukalnoj sluznici, kao i na gingivama u obliku malenih mjehurića i ranica koje peku.

HSV imaju i svoju fazu latencije kada su pritajeni u tijelu i tada su bez simptoma. Ova faza latencije može dugo trajati i u povratku infekcije, dok u latentnom stadiju nema simptoma. Njezin prekid mogu potaknuti i stres, nesanica, sunčanje, menstruacija i pad imuniteta.


Liječenje

U liječenju herpetičnih promjena na koži djelotvorne su kreme koje sadrže antivirusnu tvar koja se naziva aciklovir. Nanosi se nekoliko puta dnevno, barem pet  do sedam dana. Kasnije se mogu primjenjivati kreme koje ubrzavaju cijeljenje kože i često sadrže bakar i cink, hijaluronsku kiselinu i vitamine. Posebno osmišljeni maleni flasteri mogu pomoći u ubrzanom cijeljenju herpesa na usnicama. Prozirni su i daju lijep estetski dojam. U

U sistemskom liječenju infekcija najdjelotvorni je aciklovir u obliku tableta. Ovaj antivirusni lijek osmišljen je 1974. godine i već je trideset godina u širokoj primjeni u cijelom svijetu. Dobro je poznato njegovo djelovanje na herpes virus tip 1 i 2, kao i na sve moguće nuspojave koje može izazvati. Može se uzimati u različitoj dozi i u različitom trajanju, ovisno o dobi pacijenta i drugim zdravstvenim  teškoćama. To određuje liječnik nakon pregleda. Kod osoba kod kojih se herpes uporno vraća, potrebno je lijek uzimati mjesecima, također u određenoj dozi kroz duže vrijeme.

Kod zdravih osoba s dobrim imunitetom herpes ne predstavlja opasnost za zdravlje. No, kod imunološki osjetljivih osoba, osoba starije životne dobi, osoba na kemoterapiji, dijabetičarima, osoba koje uzimaju kortiksoteroide u tabletama, kao i za one na radioterapiji, herpes virusi mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni problem. Tada virus može uzrokovati trajne infekcije sluznice nosa, usta, grla, promjene na jednjaku, jetri, oku i mozgu.

Kod osoba s hematološim bolestima, herpes na koži može nastajati neprekidno i vrlo često ne mora biti odmah prepoznat kao herpetična promjena. Ovakve infekcije kod imunokompromitiranih osoba gotovo uvijek zahtijavaju liječenje.

Prevencija

Bolest se može prevenirati, pogotovo kod osoba koje su sklone stalnim recidivima, uzimanjem aciklovir tablete u određenoj dozi kroz duže razdoblje. Najčešće su to manje doze aciklovira koje se uzimaju kroz nekoliko mjeseci. Prevencija HPV-1 je izbjegavanje ili smanjenje djelovanje uzroka odnosno okidača. Ako je to npr. sunčanje, treba izbjegavati sunčanje. Ako je to stres i nesanica, tada je potrebno  smanjiti utjecaj stresa na tijelo. Kod infekcije virusima tipa 2 potrebno je potaknuti seksualno odgovorno ponašanje.

Kako je sve veći broj osoba koje boluju od genitalnog herpesa, u budućnosti će biti vrlo važno napraviti cjepivo koje će biti djelotvorno i primjenjivo na širu populaciju kako bi se manjila učestalost pojave i širenja infekcije virusom tipa 2.

Autorica: mr.sc. Klaudija Šebetić dr.med.spec.dermatovenerolog

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.