Beta-glukan – najsnažniji prirodni aktivator i stimulator imunološkog sustava

Beta-glukan je dugolančani polisaharid koji posjeduje nevjerojatno svojstvo aktivacije imunološkog sustava. Obično se dobiva iz stanične stijenke kvasca (Saccharomyces cerevisiae). U prirodi ga možemo pronaći u žitaricama (zob, ječam), gljivama (reishi, čaga, shiitake i maitake) i nekim vrstama  algi. Smatra se najsnažnijim prirodnim aktivatorom i stimulatorom imunološkog sustava koji može povećati djelotvornost imuniteta do nekoliko puta.

Aktivira stanice imuniteta

Istraživanja su pokazala da beta-glukan u organizmu aktivira ključne stanice imunološkog sustava – fagocite, makrofage, neutrofile, eozinofile i NK-stanice. Omogućuje im da djeluju brže u prepoznavanju i uništavanju štetnih patogenih mikroorganizama kojima smo svakodnevno izloženi. Dokazano je da beta glukan povećava imunološku aktivnost za 50 – 120 % već unutar prvih 72 sata uzimanja. Fagocitoza je proces unošenja krupnijih čestica (npr. bakterijskih stanica) u veću stanicu. A beta-glukan također potiče proces fagocitoze.

Beta-glukan se smatra najsnažnijim prirodnim aktivatorom i stimulatorom imunološkog sustava koji može povećati djelotvornost imuniteta do nekoliko puta.

Leukociti koriste fagocitozu za unošenje i onesposobljavanje bakterija koje dospiju u naše tijelo, zato ona ima važnu ulogu u imunološkom sustavu. Brojna su istraživanja dokazala da beta-glukan potiče rast fagocitne sposobnosti imunoloških stanica da uništavaju strane uljeze.

Osim sposobnosti da poveća učinkovitost imunoloških stanica, beta-glukan utječe i na brojnost tih stanica potičući njihovo stvaranje, što rezultira bržim dotokom novih imunocita u krvotok i različite organe čitavog organizma.

Beta-glukan u borbi protiv karcinoma

Beta-glukan snažno povećava učinkovitost stanica imunološkog sustava u prepoznavanju i uništavanju stanica raka. Djeluje tako da priprema neutrofilne imune stanice (neutrofile) za prepoznavanje stanica tumora i njihovo uništavanje. Neutrofili su najbrojnija vrsta bijelih krvnih stanica koje prve napadaju uljeze i čine pola svih naših imunih stanica. Prirodno, oni ne mogu identificirati stanice raka, ali im beta-glukan u tome pomaže tako da se veže za receptor na vanjskoj membrani neutrofila i aktivira ga. Time im omogućuje da mogu prepoznati stanice raka kao strano tijelo, te ih napasti. Imunološki sustav reagira na uzimanja beta-glukana vrlo brzo, već nakon 2 – 3 dana. Nažalost, budući da se rak sastoji od velikog broja stanica, za njihovo uklanjanje potrebni su mjeseci.

Operacijom ili biopsijom tumora povećava se mogućnost nastajanja metastaza jer kirurškim odvajanjem individualnih stanica iz tkiva, te stanice mogu ući u krvotok i negdje dalje stvoriti metastazu. Zato je važno da imuni sustav bude snažan u prvih 72 sata po operaciji, a upravo betaglukan može snažno pomoći svojom aktivacijom neutrofilnih stanica.

Beta-glukan može pomoći kod:

virusnih infekcija (viroze, gripe, HPV, mononukleoza)

bakterijskih infekcija (npr. Escherichia coli)

parazitskih i gljivičnih infekcija

hematoloških oboljenja (npr. leukocitopenija, trombocitopenija) i anemije

tumorskih oboljenja

dijabetesa

alergija

izloženosti kemoterapijama ili radijacijama

autoimunih bolesti (npr. ulcerozni kolitis, Crohn, lupus, artritis)

iscrpljenosti organizma

regulacije apetita

nakon operativnih zahvata

Praktična primjena beta-glukana

Beta-glukan je potrebno uzimati na prazan želudac najmanje pola sata prije sljedećeg obroka zbog poboljšanja apsorpcije. Za ozbiljna zdravstvena stanja preporučuje se 500 mg dnevno na svakih 25 kg tjelesne težine. Uzimanje većih doza od navedenih, neće rezultirati većim učinkom.

U početku uzimanja beta-glukana moguće je povišenje tjelesne temperature, što znači da je imunološki sustav krenuo u obranu. Također, u prvih nekoliko mjeseci uzimanja, zbog povećanog broja antigena u krvi, moguće je privremeno povećanje tumorskih markera, ali to ne znači da tumor raste.

Prema nekim istraživanjima, učinkovitiji je 1,3/1,6 beta-glukan proizveden iz pljesni nego iz gljiva ili žitarica.

Jedan od poznatijih proizvođača je Transfer Point Inc. (USA) čiji se beta-glukan smatra daleko najučinkovitijim jer jedini u svijetu sadrži preko 93 % čistih beta 1,3/1,6 glukana. Postoje i jeftinije proizvode drugih proizvođača. Može ga se kupiti u svakoj boljoj ljekarni ili bio-trgovini.

Važno je uvijek na ambalaži proizvoda provjeriti koja je koncentracija biološki aktivnih veza glukoze (1,3;1,6) unutar kompleksa beta glukana, jer to pokazuje kvalitetu proizvoda tj. učinkovitost na imunosni sustav.

Sintetički ili NDT – Natural Desiccated Thyroid prirodni hormoni? 

Treba li piti terapiju prije vađenja krvi i kontrole hormona?  
Čuvarkuća – lijek za štitnjaču nadohvat ruke  
Lugolova otopina – spas od bolesti

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads