Lugolova otopina – spas od bolesti

Lugolova otopina mješavina je elementarnog joda i kalijevog jodida, osmišljena 1829. godine. Prema mišljenju mnogih uvaženih stručnjaka, za mnoge bi mogla biti spas od bolesti. Ime je dobila po francuskom liječniku J.G.A Lugolu. Svijetu je poznata kao univerzalno sredstvo za dezinfekciju, primjerice vode ili infekcija i ozljeda na koži. No, ona je ujedno i prirodni izvor joda koji tijelu nedostaje. A jod je esencijalan svakom organu i tkivu ljudskog tijela, a ne samo štitnjači. Kao što znamo, jod je prijeko potreban za normalan rad štitne žlijezde i izgradnju hormona štitnjače.

Lugolova otopina koristi jod za proizvodnju hormona ključnih za metabolizam i sintezu proteina te rast. Nažalost, danas je uglavnom naglasak na njegovoj štetnosti i uglavnom ga se povezuje uz bolesti štitnjače, dok je njegova povijesna upotreba kao univerzalnog lijeka zaboravljena.

Povijest joda i Lugolove otopine

No, povijesna upotreba joda i Lugolove otopine potvrđuje suprotno. Jod se nekada smatrao toliko važnim elementom da se do prije dvadeset godina rutinski dodavao u pripremu kruha. Lugolova otopina kroz povijesti se koristila za tretman gihta te kao prva pomoć kod slabijeg lučenja hormona štitnjače (hipotireoze). Tijekom černobilske katastrofe, koristili su je za dezinfekciju vode i blokiranje radioaktivnog joda, kao i za prevenciju oboljenja štitnjače. Dostupan bez recepta, kalijev jodid zaustavlja nakupljanje radioaktivnog joda u štitnjači, gdje može izazvati rak. Postoje mnogi znanstveni dokazi da pomaže u liječenju karcinoma. Lugolova otopina predstavlja prirodan nadomjestak joda u organizmu, čiji manjak može uzrokovati brojne posljedice, uključujući smanjene kognitivne funkcije mozga, zaostajanje u rastu i probleme s metabolizmom.

“Suplementiranje visokim dozama joda možda je najsigurniji, najjednostavniji i najdjelotvorniji, a ujedno jeftin način za prolazak zdravstvene krize koja pogađa naciju.“ Riječi su to dr. Guya Abrahamu, endokrinologa i istraživača posvećenog istraživanju zdravstvenih koristi joda.

Jod i štitnjača, neraskidiva veza

Hioertireoza – radioaktivni jod ili operacija

Dr Meri Bura: Jod za zdravlje i inteligenciju

Ljekovito djelovanje joda

~ poboljšava rad mozga

~ sprječava karcinom

~ štiti od bolesti srca

~ prirodni je antibiotik i antioksidans

~ djeluje protiv parazita

~ odlično je sredstvo za dezinfekciju

~ uravnotežuje rad hormona

~ smanjuje ciste na jajnicima i dojkama

Istraživanja pokazuju da tamo gdje tlo sadrži više joda, statistike bilježe manje oboljelih od raka dojke. Jedan od naroda s najnižim stopama raka su Japanci, koji u prosjeku konzumiraju 13 miligrama joda na dan.  Japanci, također, spadaju i među najinteligentnije narode svijeta. To se djelomično može pripisati i jodu, koji veoma povoljno djeluje na mentalno zdravlje.

Osim što poboljšava funkcije mozga, jod prevenira Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest. Čišćenje organizma jodom najbolje uklanja teške metale: fluor, brom, živu, kadmij, arsen, aluminij i olovo. A teški metali smatraju se jednim od glavnih uzroka autoimunih bolesti.

Jod pomaže u rastvaranju zakrčenja arterija, šiti od srčanog i moždanog udara te smanjuje druge probleme vezane uz aterosklerozu. Uravnotežuje hormone, smanjuje simptome i potrebu za lijekovima kod dijabetesa. U narodu se koristio za uništavanje parazita, bakterija, virusa i gljivica. Neki ga izvori navode i kao stopostotni lijek za infekcije mjehura.

“Jod je najbolji antibiotik, antivirusno i antiseptičko sredstvo svih vremena“, dr David Derry, uspješni endokrinolog.

Neki od simptoma manjka joda u organizmu

~ krhki nokti

~ depresija

~ suha kosa, ispadanje kose

~ promuklost

~ neredoviti ciklus

~ usporeni otkucaji srca

~ hladne ruke i noge

~ teškoće s gutanjem

~ letargija

~ neplodnost

~ rana menopauza

~ grlobolja

~ osjećaj hladnoće

~ suha koža

~ visoki kolesterol

~ debljanje

~ rijetki vanjski dio obrva

~ slabo pamćenje

Manjak joda jedan je od najvećih problema današnjice, djelomično i zbog konzumacije goitrogenih namirnica koje smanjuju njegovu apsorpciju u tijelu. Ujedno, značajan je i porast konzumacije blokatora joda – broma, klora i fluora, čiji se tragovi nalaze u svakodnevnim namirnicama. Iako je sol jodirana, količine u njoj nisu dovoljne za sprječavanje mnogih bolesti, a oblik u kojem se jod nalazi tijelo ne može u potpunosti iskoristiti.

Što su goitrogeni i koja je hrana najbolja za oboljelu štitnjaču?

PRIPREMA LUGOLOVE OTOPINE

Lugolovu otopinu možete napraviti na sljedeći način:

Za 1 litru Lugolove otopine, pomiješajte 44 grama granuliranog joda i 88 grama granuliranog kalijevog jodida. Kalijev jodid otopite u pola litre vode. Dodajte kristale joda i dopunite vodom do oznake od jedne litre. Ostavite otprilike 1 dan da se sastojci u potpunosti otope.

Uz ustrajno miješanje staklenim štapićem proces otapanja će trajati znatno kraće. S vremena na vrijeme, protresite mješavinu kako biste ubrzali (olakšali) otapanje. Za pripremu ove otopine najbolje je koristiti destiliranu vodu.

Jedna kap Lugolove otopine sadrži 6,417 mg elementarnog joda.

Kako uzimati Lugolovu otopinu

Lugolovu otopinu preporučljivo je uzimati s jabučnim octom. Službena preporučena dnevna doza iznosi 150 μg (mikrograma). No, ta je doza mnogo manja od onih koje koristi alternativna medicina. Kod bolesti je preporuka početi s 12,5 mg Lugolove otopine, što bi značilo 2 kapi dnevno. Nakon toga postupno povećavati dozu, do maksimalno 50 mg, ovisno o bolesti.

Osobama koje boluju od hipertireoze ili dijabetesa savjetuje se oprez.  One bi trebale započeti s uzimanjem otopine u manjim dozama. Tijekom pojačanog uzimanja Lugolove otopine mogući su simptomi detoksikacije tijela, poput vrućine, znojenja i lagane glavobolje. Uz uzimanje dovoljne količine tekućine, ovi simptomi prolaze u roku 2 – 3 dana. Ako ste alergični na jod, nemojte koristiti Lugolovu otopinu.

Preporučene doze po bolestima:

Akne: 2 kapi na dan

Atrijalna fibrilacija/ aritmija:  postepeno, 1 – 5 kapi; zatim 1 – 2 kapi za održavanje. Postepeno povećanje doze preporučljivo je prvih par dana kako bi se nadzirale moguće nuspojave, sve dok srce ne počne pravilno kucati. U tom trenutku našli ste idealnu dozu (u prosjeku je 9-30 mg). Tu dozu koristite 3 mjeseca, zatim je svaki tjedan smanjujte. Ako primijetite nepravilne otkucaje, vratite se na prethodnu dozu za održavanje (u prosjeku 3-12 mg).

Infekcija mjehura: 1 – 2 kapi, 4 puta na dan (djeluje bolje od antibiotika)

Rak:  4 kapi, 2 puta na dan. Dr. Brownstein je za rak prostate i rak dojke s metastazama koristio doze od 200 mg, pa sve do 300 mg. Kod raka pluća koristi se putem inhalatora.

Kandida: 8 kapi na dan

Visoki kolesterol: 2 – 4 kapi na dan. Jod reducira lipoprotein (antioksidant) koji prevenira oksidativnu štetu arterijskih zidova.

Kronični bronhitis/ emfizem: 3 – 6 kapi na dan. Redovitom upotrebom smanjuje se sluz i potiče iskašljavanje. Može se primjenjivati kao inhalacijski sprej za rak pluća, emfizem, astmu i tuberkulozu.

Gripa/prehlada:  6 kapi svaka 2 – 3 sata tijekom jednog dana

Fibrocistične dojke / ciste na jajnicima: 4 kapi, 2 x na dan. Ova doza smanjuje ciste u dojkama u roku od 3 – 6 mjeseci. Minimalna dnevna količina Lugola je 0,1 mg/kg tjelesne težine.

Trovanje hranom/paraziti: 6 kapi 3 x na dan tijekom 3 dana.
Donosi olakšanje vrlo brzo, pomaže kod, primjerice, salmonelle ili Giardie lamblie.
Gušavost: 0.05 mg na dan.  Najmanja doza za prevenciju navedenih stanja.
Čišćenje od teških metala:  2 kapi na dan. Razine žive, olova, kadmija smanjuju se već u roku od 24 sata. Za detoksikaciju od aluminija potrebno je mjesec ili više dana kontinuirane suplementacije.
Hipotireoza:  1 – 6 kapi na dan. Ove su doze dovoljne za pokretanje rada štitnjače.

Vanjska primjena

Porezotine: vanjska primjena. Dezinficira i zacjeljuje.

Dermatitis: vanjska primjena. 3 x dnevno  tijekom dva dana namažite oboljelo mjesto Lugolovom otopinom. Očekivano je da osjetite peckanje. Za deset sekundi namažite to područje uljem vitamina E. Nakon toga, 3 dana mažite oboljelo područje jednom dnevno Lugolovom otopinom i vitaminom E. Zatim namažite to mjesto svakih 10 dana. Koža može biti crvena, no vitamin E ubrzat će zacjeljivanje.

Fibrozna stanja /keloidi/ fistule:  Utrljajate 3 puta na dan u kombinaciji s DMSO-om 1:1. Mazanje pomaže kod dupuytrenove kontrakcije / peyronijeva bolest, uz uzimanje paraaminobenzoične kiseline 3 x na dan. Za smanjivanje keloida potrebno je uzimati Lugolovu otopinu i do godina dana.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads