Sintetički ili NDT – Natural Desiccated Thyroid prirodni hormoni?

Hormoni su prirodne supstance nužne za naše zdravlje. Kad se njihova proizvodnja u tijelu smanji na način da to izaziva hormonsku neravnotežu i bolesti štitnjače, organizmu se pomaže nadomjesnom terapijom hormonima.

Hormon T4  pretvara se u organizmu u metabolički aktivan hormon – T3. No, da bi se hormon T4 pretvorio u hormon T3, potrebno je imati uravnoteženo nekoliko važnih faktora. Npr. pretvorbu T4 u T3 ometa manjak selena, cinka ili željeza. Ometaju je i propusna crijeva, Candida i problemi s jetrom (oko 20 posto T4 upravo se u jetri pretvara u T3). Ometaju je i problemi s kortizolom. Uglavnom, kako bi se T4 pretvorio u T3, potrebni su idealni uvjeti. Ali, nitko od oboljelih od bolesti štitnjače u svom organizmu nema te idealne uvjete. Stoga je neizbježna nadomjesna terapija hormonima.

Sintetički hormoni danas su najrasprostranjenija terapija za bolesti štitnjače i prvi izbor endokrinologa.

 

Načini nadomjesne hormonske terapije:

– T4 (Euthyrox, Letrox – monoterapija)
– T3 (monoterapija)
– kombinacija T4 i T3 (dodavanje hormona T3 terapiji Euthyroxom – T4 ili terapija koja sadrži oba hormona npr. Novothyral)
– NDT (prirodni Natural Desiccated Thyroid hormoni)

Sintetički hormoni

Sintetički hormoni su hormoni napravljeni u laboratoriju. Farmaceutska industrija tako proizvedene hormone uvijek je malo mijenjala i dorađivala. Poznati su sintetički progesteroni i progesteroni, sintetički testosteron, konjugirani biljni ili životinjski estradiol i sl. Jedan od razloga za to je patentiranje novih supstanci, a naročito ono što slijedi iza toga, s obzirom na broj oboljelih od bolesti štitnjače – profit. Kad se kaže “sintetički hormoni”, najčešće se misli na takve izmijenjene hormone, tj. hormonske analoge. Oni se uglavnom koriste u klasičnoj nadomjesnoj hormonskoj terapiji ili hormonskoj kontracepciji. Sintetički hormoni strukturom ne odgovaraju ljudskim hormonima, iako oponašaju njihovo djelovanje. Ali su, unatoč tome, danas najrasprostranjenija terapija za bolesti štitnjače i prvi izbor endokrinologa u liječenju tih bolesti.

Na tržištu je, osim samostalnog T4 hormona (Euthyrox) dostupan i sintetički T3 hormon koji se može koristiti kao monoterapija ili kao dodatak terapiji Euthyroxom. Ovakve terapije nisu uobičajena liječnička praksa u Hrvatskoj i do nje se dolazi isključivo na traženje same oboljele osobe.

 

NDT – Natural Desiccated Thyroid

Prirodni, NDT hormoni lijek su koji se koristi diljem svijeta kao nadomjesna hormonska terapija i ne predstavlja novost na tržištu. NDT hormoni preporučuju se osobama koje ne reagiraju dobro na sintetičke hormone, jer se na ovaj način nadoknađuje manjak oba hormona štitnjače. Prvenstveno se to odnosi na osobe oboljele od hipotireoze.

Najpoznatiji NDT je američki Armour Thyroid koji se koristi još od 1890. godine. Sredinom prošlog stoljeća dolazi do ekspanzije sintetičkih proizvedenih hormona, prvenstveno Euthyroxa (T4). NDT hormoni padaju u drugi plan i započinje era uobičajene liječničke prakse koja primarno oboljelima propisuje sintetičke hormone štitnjače, prvenstveno Euthyrox i Letroxali. No, sve je više liječnika koji na zahtjev pacijenata, pa čak i samoinicijativno, propisuju terapiju NDT hormonima.

Hormoni NDT dobiveni su iz svinjske ili kravlje štitnjače postupkom tzv. dehidracije. Danas je na tržištu dostupno nekoliko vrsta hormona iz štitne žlijezde svinje: Armour Thyroid, Nature Throid, Erfa, Westhroid Pure, Thyroid-s i Thiroyd koji su dobiveni iz svinjske štitnjače. Thyro-Gold hormon je onaj dobiven iz dehidrirane štitne žlijezde krave.

Prije započinjanja terapije NDT hormonima, potrebno je napraviti pretragu kortizola iz sline i feritina. S obzirom da su oni najčešće sniženih vrijednosti, prije uvođenja NDT hormona potrebno je podignuti nivo feritina te regulirati razinu nivoa kortizola. Naime, za ulazak hormona T3 u stanice, potrebni su i feritin i kortizol. Ako su oba snižena, što je najčešći slučaj, tada se u krvi taloži neiskorišteni T3. Nalazi izgledaju optimalni, a T3 ostaje neiskorišten.

Razlika između sintetičkih i NDT hormona

Osnovna razlika između sintetičkih hormona štitnjače koje uzima većina oboljelih od bolesti štitnjače (Euthyrox, Letrix…) i prirodnih nadomjestnih hormona (tzv. Natural Desiccated Thyroid – NDT) je u tome što sintetički hormoni sadrže samo hormon T4, a prirodni sadrže oba hormona, i T4 i T3, ali i T2 i T1 te kalcitonin. Dakle, sve hormone koje proizvodi štitnjača zdrave osobe. T4 hormon iz Euthyroxa je slobodni T4, a NDT hormoni vezani su za tireoglobulin, molekulu skoro 1000 puta veću od T4 te se u probavnom sustavu odvajaju od tireoglobulina i tamo aktiviraju.

Bioidentični hormoni

Postoje i bioidentični hormoni. To su također tvari kojima se nadoknađuje nedostatak prirodnih hormona u organizmu.  Bioidentični hormoni također se proizvode u laboratoriju, uglavnom od biljne osnove (beta-sitosterola ili diosgenina), pa se stoga i za njih može reći da su sintetički. Kemijska su, odnosno identična kopija hormona proizvedenih u našem tijelu, bez ikakvih dodataka ili izmjena. S obzirom da im je struktura jednaka onoj u prirodnim hormonima, naše ih tijelo ne razlikuje i na njih jednako reagira. Stoga bioidentični hormoni također mogu i oblikom i djelovanjem sigurno i učinkovito nadomjestiti hormone koje naš organizam proizvodi. Ili više ne proizvodi.

Razlika između sintetičkih i bioidentičnih hormona

Na molekularnoj razini, razlika između patentiranoga sintetičkog hormona i ljudskog može biti vrlo mala, ali s biološkog stajališta, za naše tijelo može biti ogromna. To je uglavnom i razlog za pojavu niza nuspojava koje prate klasičnu hormonsku nadomjesnu terapiju, a koje su nerijetko gore nego simptomi zbog kojih se i počelo terapijom. No, ono po čemu se bioidentični hormoni razlikuju od hormona koje uobičajeno nazivamo sintetičkima, nije sirovina iz koje su napravljeni, nego njihova struktura, identična onoj kod prirodnih hormona. Kemijski im je sastav istovjetan hormonima proizvedenim u našem tijelu. U njima nema nikakvih dodatnih farmaceutskih “vrijednosti”, odnosno kemijskih izmjena, već samo čisti hormon.

Sve o hormonima štitnjače

Bioidentični hormoni ili, ipak, sintetički?

 

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads