Kako reorganizirati prehranu kod osjetljivosti na gluten

Gluten je ljepljiva proteinasta tvar koja se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi.


Pšenica nije jedini neprijatelj

Gluten je ljepljiva proteinasta tvar koja se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi. Pšenica ima najveći udio glutena. No, kako ga sadrže i druge žitarice, potrebno je usredotočiti se na alternativna brašna kao što su ono od kukuruza, heljde i riže. Glutena ima i u piru, bulguru, kus kusu i grizu. Većina pekarskih proizvoda ga sadrži jer ima elastična svojstva i postiže lijepu teksturu  daje tijestu punoću.

Nažalost, prisutan je kroz arome i aditive u gotovim umacima, začinima, juhama u vrećici, paštetama, hrenovkama, grickalicama, slatkišima, čokoladama, suhomesnatim proizvodima… Tjestenina je još jedna ugrožavajuća namirnica. Naravno, osim ako nema oznaku da ne sadrži gluten, što znači da je proizvedena od specifičnih vrsta brašna.

Rižini rezanci i krekeri na listi su dozvoljenih namirnica. Ne sadrže ga ni cjelovite žitarice poput kvinoje, smeđe riže i prosa. Bezbrižno možete jesti mahunarke, grašak, leću i kikiriki.

Izbacivanje glutena iz prehrane nije jednostavan zadatak. Srećom, tu misiju olakšavaju razni proizvodi kao što su mješavine brašna za kruh i razne slastice, pa i palačinke, posebno proizvedeni keksi i čokolade, pudinzi, namazi, pahuljice…


Prehrana se treba bazirati na svježem voću i povrću

Bezglutenska prehrana potiče zdrave navike, konzumaciju svježeg voća i povrća te izbjegavanje industrijskih gotovih prehrambenih proizvoda. Svakodnevno pripremanje zdravih obroka od pažljivo odabranih sastojaka može imati pozitivne učinke na zdravlje i izgled. Fokus bi trebao biti na sezonskom voću i povrću, mesu, ribi, jajima, orašastim plodovima….

Izbjegavajte naručivanje hrane i gotova ili polugotova jela. Planirajte jelovnik iz  dana u dan, kuhajte i čitajte deklaracije. Svakako provjerite ponudu robnih marki u trgovačkim lancima i trgovinama zdrave hrane jer obuhvaća raznovrsnu i specijaliziranu lepezu proizvoda bez glutena.

Gluten i celijakija

Kako utjecati na Hashimoto promjenom prehrane

Hashimoto i gluten povezaniji su nego što mislite

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads