Heljda – ukusna, zdrava i ljekovita + RECEPTI

Heljda je zapravo drevna namirnica porijeklom iz srednje i istočne Azije, ali je tek posljednjih desetak godina postala popularna. Najviše se uzgaja u Rusiji, Kazahstanu, Kini te istočnoj i srednjoj Europi. Također se široko koristi u SAD-u, Kanadi i Francuskoj – zemlji koja je poznata po krepe – palačinkama od heljdinog brašna.

Heljda – pseudožitarica

Heljda pripada skupini namirnica koje se obično nazivaju pseudožitarice ili lažne žitarice. Pseudožitarice su sjemenke koje se konzumiraju i pripremaju kao klasične žitarice, ali po sastavu nisu iste. Ostale poznate pseudožitarice, osim heljde, su kvinoja i amarant, sirak i tef.

Iako se po nazivu i skupini svrstava u istu skupinu kao i pšenica, glavna razlika između heljde i pšenice je to što heljda ne sadrži biljni protein gluten pa osobe koje su intolerantne na gluten najčešće kao zamjenu za obično brašno koriste upravo heljdino brašno.

Sjemenke heljde su po veličini slične sjemenkama pšenice, ali posjeduju jedinstvenu trokutastu formu. Cvjetovi heljde su vrlo aromatični, zbog čega privlače pčele koje ih koriste da bi napravile poseban med, koji ima tamnu boju, snažan miris i posebna ljekovita svojstva. Heljda često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša.

Postoje dvije vrste heljde:

– obična heljda (Fagopyrum esculentum) i

– tartarna heljda (Fagopyrum tartaricum)

i obje se koriste za kuhanje.

Heljda ne sadrži biljni protein gluten pa osobe koje su intolerantne na gluten najčešće kao zamjenu za obično brašno koriste upravo heljdino brašno.

Heljda – sastav

Heljda je popularna kao zdrava hrana zbog visokog udjela proteina i bioflavonoida. Heljda sadrži minerale, poput željeza, mangana, magnezija i joda te vitamine B1 i B2, a za razliku od drugih žitarica, sadrži veliku količinu antioksidansa. Osim toga, heljda u svom sastavu ima preko 80% škroba, a ostatak čine bjelančevine, vlakna, proteini i masti.

Ljekovita svojstva heljde

Nekoliko je razloga da uvrstite heljdu u vaš meni:

  • bogata je dijetalnim vlaknima
  • sadrži osam esencijalnih aminokiselina
  • bogata je mineralima – sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan
  • bogata je flavonoidima, posebice rutinom
  • smanjuje razinu šećera u krvi, povoljna je za dijabetičare
  • otkriveno je da heljda smanjuje visoki tlak i kolesterol
  • ne sadrži gluten, zbog toga je pogodna za alergične osobe
  • održava zdravlje kardiovaskularnog sistema
  • smanjuje rizik od raka

Heljda pomaže u kontroli šećera u krvi pa ju zbog toga neki stručnjaci smatraju pogodnim za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2. Iako se većinom sastoji od škroba, zbog vlakana koji se nalaze u sastavu heljde, ona je dobra i za rad crijeva i probavni sustav.

Isto tako, otkriveno je da heljda poboljšava lipide u krvi pa se smatra faktorom za smanjenje rizika od srčanih bolesti.

Heljda u kulinarstvu

Heljda se sve češće koristi u kuhinji, a zapravo je vrlo jednostavna za pripremanje. Heljda kuhanjem omekša, ali ostaje u istom obliku. Recepti s heljdom postaju sve popularniji u zadnje vrijeme pa se ona često prerađuje u brašno, kašu ili se od nje radi tjestenina.

Kaša, odnosno heljda skuhana u vodi, koriste se na isti način kao i riža, a glavni je sastojak mnogih tradicionalnih europskih i azijskih jela.

Heljdino brašno je dosta cijenjeno i može se pronaći u specijaliziranim trgovinama, a komercijalna tjestenina od heljde uglavnom sadrži malu količinu heljde pa se preporučuje da ju radije napravite sami.

RECEPTI

Projice od heljde

Ovo je vrlo jednostavan način upotrebe heljdinog brašna za dobivanje energetski bogatog obroka, pogodnog za hladne dane.

Sastojci:
  • 1 šalica heljdinog brašna
  • 3 šalice vode
  • 1 žličica cimeta u prahu
  • 3 žličice sezama
  • gomashio
  • sol
Priprema:

U većoj tavi kratko prepržite heljdino brašno. Zalijte ga vodom, miješajući i pazeći da se ne stvore grudice. Dodajte cimet i malo soli.

Dobivenu smjesu zatim stavite u “modlice” za kolače i pospite preprženim sezamom. Pecite u zagrijanoj pećnici 30-40 minuta.

Prije posluživanja začinite gomashijem. Kad ovo pojedete, bit ćete puni energije!

Zapečena heljda s keljom

Za pripremu ovog jela potrebno je nešto više truda i vremena, ali obavezno ga isprobajte – isplati se!

Sastojci:
  • 200 g heljde u zrnu
  • 15 listova kelja
  • 1 grančica ružmarina
  • 200 g ribanog parmezana
  • integralne krušne mrvice
  • bešamel
Priprema:

Heljdu operite, ocijedite i osušite. Kratko prepržite, dodajte vodu (omjer 2 prema 1) i grančicu ružmarina, poklopite lonac i kuhajte heljdu na laganoj vatri 20-ak minuta. Kuhanu heljdu začinite ribanim parmezanom.

Očistite i operite listove kelja, kratko ih prokuhajte i dobro ocijedite. Nauljite protvan i pospite ga krušnim mrvicama. Slažite red kelja pa red heljde, tako da zadnji red bude od heljde

Pripremite bešamel: stavite na vatru posudu s nekoliko žlica ulja i dodajte 3-4 žlice pšeničnog brašna. Kratko prepržite brašno. Pažljivo miješajući dodajte vodu ili povrtni temeljac sve dok ne dobijete gustu smjesu. Začinite bešamel s malo majčine dušice, nekoliko žličica ribanog parmezana i malo soli.

Bešamel prelijte preko heljde. Pecite heljdu u pećnici 15-ak minuta na umjerenoj vatri. Posljednjih 5 minuta vatru pojačajte kako bi se na površini uhvatila korica. Ostavite u uključenoj pećnici još pet minuta. Poslužite toplo.

Heljda s brokulom

Sastojci:
  • 200 g heljde u zrnu
  • 300 g brokule
  • 1 krumpir
  • 1 češanj bijelog luka
  • crvena paprika
  • 2 žlice umaka shoyu
  • maslinovo ulje
  • sol
Priprema:

Heljdu operite, ocijedite, ostavite da se osuši. Propržite, dodajte vodu (2:1), poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta.

U drugoj posudi propržite na malo ulja bijeli luk zajedno s crvenom paprikom i krumpirom, narezanim na kocke. Nakon desetak minuta dodajte očišćenu brokulu. Poklopite i pirjajte na umjerenoj vatri sve dok brokula ne omekša.

Na kraju dodajte heljdu i ostavite još nekoliko minuta na vatri. Prije nego što skinete s vatre, dodajte umak shoyu. Poslužite toplo.

Debele palačinke od heljdinog brašna

Sastojci:
  • 1 ½ čaše buttermilka (može se zamijeniti mješavinom jogurta i mlijeka ili kiselim mlijekom)
  • 3 jušne žlice rastopljenog maslaca
  • 6 jušnih žlica heljdinog brašna
  • 6 jušnih žlica bijelog brašna
  • 1 čajna žlica šećera ili agava sirupa
  • ½ čajne žlice sode bikarbone
  • ½ čajne žlice praška za pecivo
  • maslo/ulje za pečenje palačinaka
Priprema:

U jednoj zdjeli promiješati suhe sastojke, a u drugoj – buttermilk i maslac. Spojite ih i dobro promiješajte. Ostavite da stoji 45 minuta (a najbolje je da odstoji preko noći).

Zagrijte tavu i dodajte jednu žlicu maslaca ili ulja. Kada se maslac otopi, sa žlicom stavite tijesto tako, da oblikujete palačinku dijametrom 8-10 cm. Pecite nekoliko minuta, dok ne dobije smeđu boju, zatim prevrnite i pecite na drugoj strani. Palačinke prelite sa javorovim sirupom ili namažite pekmezom.

Tanke palačinke od heljdinog brašna bez glutena

Sastojci:
  • 100g heljdinog brašna
  • 100g rižinog brašna
  • 25 g šećera
  • ½ čajne žlice sode bikarbone
  • ½ čajne žlice soli
  • 25 g maslaca
  • 350 ml mlijeka ili vode
Priprema:

U jednoj zdjeli promiješati suhe sastojke, a u drugoj – mlijeko i maslac. Spojite ih i dobro promiješajte. Ostavite da stoji 30 minuta. Ako je tijesto pregusto, dodajte još mlijeka (tijesto treba biti iste gustoće, kao i obično tijesto za palačinke).

Pecite kao i obične palačinke. Poslužite sa medom ili javorovim sirupom.

 

Bezglutenske vrste brašna

Integralne žitarice, poznajemo li ih dovoljno?

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.