3 ukusna recepta za čišćenje organizma od toksina

Tretmani čišćenja i detoksikacije potječu još od antičkog doba. Stari Grci i Rimljani su vjerovali da je detoksikacija ključ za održavanje dobrog zdravlja cijelog organizma te su upražnjavali “pospremanje tijela” dva do tri puta godišnje u svrhu eliminacije otpadnih tvari. Iako naše tijelo ima vlastiti detoks mehanizam, naturopati smatraju da mu je potrebno povremeno pripomoći kako bi se što prije i efikasnije oslobodilo štetnih tvari. Čišćenje organizma osobito je nužno u današnje vrijeme kada je izloženost ljudskog organizma toksinima veća no ikad.

Tradicionalan način čišćenja organizma od štetnih tvari i sprječavanja njihovog ponovnog akumuliranja u organizmu je zdrava prehrana, bogata antioksidansima, osobito vitaminima C i E te mineralom selenom. Detoksikacijski program na bazi prehrane uključuje konzumaciju svježeg voća i povrća, voćnih sokova i salata, domaćih juha od povrća, orašastih plodova, sjemenki, cjelovitog zrnja, biljnih čajeva itd. U nastavku vam donosimo tri prijedloga za pripremu ukusnih obroka koji će doprinijeti čišćenju i revitalizaciji cijelog organizma.

Pesto od maslačka i sjemenki bundeve može poslužiti kao izvrstan umak za tjesteninu, njoke, priloge od povrća, kao preljev za salate ili ga možete jednostavno konzumirati u obliku namaza za kruh.


1. Smoothie od pšenične trave

Sastojci:

  • 1/2 čajne žlice pšenične trave u prahu (ili 30 ml soka pšenične trave)
  • 2 šalice svježeg ili smrznutog ananasa
  • 1 smrznuta banana
  • 1-2 šalice kokosove vode
  • 1 čajna žlica spiruline (po želji)

Priprema:

Stavite sve sastojke u blender. Dobro izmiješajte i uživajte!

Kokosovu vodu možete napraviti kod kuće. Izrada kokosove vode je vrlo jednostavna.

Sastojci za pripremu kokosove vode:

  • 1/2 l vode
  • 125 g kokosovog brašna

Postupak pripreme kokosove vode:

Zagrijte vodu, ali nemojte dopustiti da uzavri.

Vodu ulijte u blender te joj dodajte kokosovo brašno.

Miksajte nekoliko minuta dok smjesa ne poprimi kremastu strukturu.

Nakon toga procijedite kako biste odvojili tekućinu – kokosovu vodu.

2. Pesto od lišća maslačka i sjemenki bundeve

Sastojci:

  • 3/4 šalice oljuštenih sjemenki bundeve
  • 3 režnja češnjaka
  • 1/4 šalice naribanog parmezana
  • otprilike 1 šaka lista maslačka
  • 1 jušna žlica soka od limuna
  • 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1/2 čajne žlice himalajske soli
  • papar

Količina navedeni sastojaka dovoljna je za jednu šalicu pesta!

Priprema:

Oljuštene, sirove (ili po želji pečene) sjemenke bundeve i češnjak stavite u blender i miksajte dok se sasvim ne usitne.

Dodajte parmezan, lišće maslačka i sok od limuna i ponovo miksajte dok se sastojci ne usitne.

Zatim dodajte maslinovo ulje i nastavite miksati dok pesto ne poprimi glatku kremastu strukturu.

Posolite, popaprite te još kratko sve zajedno izmiksajte.

Pesto od maslačka i sjemenki bundeve može poslužiti kao izvrstan umak za tjesteninu, njoke, priloge od povrća, kao preljev za salate ili ga možete jednostavno konzumirati u obliku namaza za kruh.


3. Kuglice od sjemenki konoplje

Sastojci:

  • 1 šalica maslaca od kikirikija
  • 8-10 datulja (bez koštica)
  • 1/2 šalice kokosovog brašna
  • 2-3 jušne žlice kakaa u prahu
  • 1/2 šalice zobenih pahuljica
  • 1/2 šalice sjemenki konoplje

Priprema:

Stavite u blender maslac od kikirikija, datulje, kokosovo brašno i kakao u prahu i miksajte dok se datulje ne sjedine s ostalim sastojcima.

Smjesu stavite u zdjelu, dodajte sjemenke konoplje i zobene pahuljice te promiješajte.

Po potrebi dodajte još maslaca od kikirikija ili zobenih pahuljica kako bi se formirala smjesa pogodna za oblikovanje.

Oblikujte kuglice, posložite ih na masni papir za pečenje i ostavite u hladnjaku da se smjesa stegne.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.