5 ayurvedskih savjeta za pijenje vode

Ayurveda je jedna od najstarijih nauka holističkog pristupa zdravlju i životu. Potječe iz Indije i doslovno znači “znanost o životu” (“Ayur” znači život, a “Veda” znanost ili znanje). Za postizanje ravnoteže između tijela, uma, duha i okoline, te prevenciju bolesti, koriste se širok spektar praksi među kojima su:

  • Prehrana
  • Tjelesna aktivnost
  • Terapija
  • Masaže
  • Meditacija
  • Uporaba biljaka i alata


Tri doshe (doše) – Vata, Pitta i Kapha

U Ayurvedi, doshe su temeljni elementi koji definiraju individualnu konstitiuciju (profil) i zdravlje svake osobe.

Postoje tri doshe – Vata, Pitta i Kapha, koje predstavljaju različite energetske profile, kao i funkcije u tijelu. Osoba izvježbana u Ayurvedi uz pomoć pitanja i sagledavanja osobe može odrediti njegove/njene dominantne doshe, kao i doshe koje su trenutno van balansa.
Potom može predložiti način prehrane, pa čak i pomoći osobi u odabiru karijere, brige o tijelu i korištenje primjerenih biljaka.

Vata dosha

Vata dosha predstavlja elemente zraka i prostora te je odgovorna za pokret, komunikaciju i kreativnost. Neuravnotežena Vata može dovesti do tjeskobe, suhe kože, nesanice i probavnih problema. Osobe koje su pretežito Vata dosha prepoznajemo po višem mršavijem rastu i dugim ekstremitetima, ubrzanom i kreativnom govoru, spontanom načinu funkcioniranja…

Pitta dosha

Pitta dosha kombinira elemente vatre i vode te je odgovorna za probavu, metabolizam i termoregulaciju tijela. Povećanje Pitta doshe može rezultirati probavnim poremećajima, upalama i iritacijom kože te prekomjernim osjećajem topline. Osobe kojima je Pitta dosha dominantna obično su umjerenog ili nižeg rasta, privlačnog izgleda, “vatrenijeg” temperamenta…

Kapha dosha

Kapha dosha se sastoji od elemenata vode i zemlje te je odgovorna za strukturu tijela, stabilnost i emocionalnu uravnoteženost. Neravnoteža Kapha doshe može uzrokovati prekomjernu težinu, zagušenje sinusa i osjećaj letargije. Kada je netko pretežito Kapha konstitucije imat će krupnije oči, usne, deblju kožu, uzemljen, sporiji način funkcioniranja…

Prema principima Ayurvede, održavanje ravnoteže između ove tri doshe ključno je za očuvanje cjelokupnog zdravlja i blagostanja. Slijedeći preporuke prilagođene vlastitoj konstituciji, osobe lakše održavaju unutarnju ravnotežu i preveniraju nastanak bolesti.


Ayurvedska mudrost o pijenju vode

Znate li koliko ste vode danas popili? Ako da, onda ste među 10 – 15 % osoba na ovome planetu.

Za održavanje tjelesnih funkcija, temperature i dobrog raspoloženja odrasle osobe potrebno je 2-5 – 3-5 L vode ili druge nezaslađene tekućine svaki dan. Ajurveda nas dodatno uči i kako vodu konzumirati na pravi način, pošto i to utječe na naše opće zdravlje. Idući put kada pijete vodu sjetite se 5 najvažnijih ajurvedskih savjeta o pijenju vode:

1. Vodu pijte dok sjedite, nikako dok stojite ili u hodu

Kada stojimo i pijemo voda prebrzo prolazi kroz naš trakt i tijelo je ne absorbira dovoljno dobro. To može dovesti do probleme s bubrezimanašim unutarnjim filterima za vodu, koji tako brzo unešenu vodu ne uspijevaju efikasno profiltrirati. Nečistoće iz vode tada se mogu nakupiti u mjehuru i kreirati daljnje probleme.

2. Nemojte piti vodu naglo – npr. cijelu čašu odjednom

Udahnite, popijte manji gutljaj i izdahnite – te to ponavljajte redovito tijekom dana.
Umjereno i redovito pijenje vode osnova je zdravlja.

3. Pijte vodu iz bakrene boce – naročito ujutro

U Ayurvedi, voda pohranjena u bakrenoj boci naziva se tamra jal i smatra se da uravnotežuje sve tri doshe. Kada se tamra jal pije natašte pomaže ubrzanju metabolizma i sagorijavanju masnih stanica. Bakar je poznat po svojim anti-oksidativnom i anti-bakterijskom djelovanju. Voda koja je pohranjena u bakrenoj boci također poprima ta svojstva, te pomaže u jačanju našeg imunološkog sustava.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads