dr. Gordan Crvenković: Štitnjača i ginekološki problemi

Donedavno sam imala ginekoloških problema (miom na maternici) koji su sada uspješno sanirani. No, u međuvremenu mi je otkriven poremećaj rada štitnjače i dobila sam hormonalnu terapiju, svakodnevno uzimam Euthyrox 50 mg. Planiram trudnoću i zanima me kako će se bolest štitnjače odraziti na planirano začeće? (Marina, Zadar)

Poštovana,

hormoni štitnjače direktno utječu i kontroliraju metabolizam organizma. Kako je funkcija štitnjače pod direktnim utjecajem hipotalamo-hipofiznog sustava za očekivati je da će promjene u radu štitnjače imati učinak na reproduktivno zdravlje žene, kako prije zanošenja, tako i za vrijeme same trudnoće. Bolesti štitnjače su najčešći metabolički poremećaj u žena reproduktivne dobi.

Poremećaj odnosno smanjenje plodnosti, povećan broj spontanih pobačaja, smanjena intelektualna sposobnost novorođenčeta, kao i učestalost prijevremenih poroda (i smanjena porođajna težina) u direktnoj su povezanosti s bolestima štitnjače (hipotireoidizam i hipertireoidizam). Ali, regulacija hormona štitnjače na donjoj granici normalnih vrijednosti poboljšava izglede za urednu trudnoću, kao i sam njen tijek.

Stoga, iako nije uvršten u obavezni probir hormona u prekoncepcijskoj obradi neplodnih parova, kao niti u rutinsku obradu rane trudnoće, savjetujem mjerenje T4 i TSH hormona štitnjače kao dio obrade prije i za vrijeme trudnoće.

Ne prekidajte terapiju, obavezno se posavjetujte sa svojim endokrinologom i svakako laboratorijski redovito kontrolirajte hormone štitnjače kako bi bili u normali odnosno referentnim vrijednostima. Sve to ima veliku ulogu za samo začeće, ali i za uspješno iznesenu trudnoću.

 

Ginekološka ordinacija GynNova

Trg Marka Marulića  15 / 10 000 Zagreb / +385 992 816368

www.gynnova.hr

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads