Rade Šerbedžija primljen u Američku filmsku akademiju

Veliko priznanje stiglo je ovoga ljeta glumcu Radi Šerbedžiji. Proslavljeni filmski i kazališni glumac, redatelj i glazbenik, osnivač Kazališta Ulysses, Rade Šerbedžija, primio je poziv za članstvo u Američkoj akademiji filmskih umjetnosti i znanosti, koja okuplja filmske profesionalce iz cijeloga svijeta.

Članovi Akademije, između ostalog, sudjeluju u selekciji filmova i odlučivanju o dobitnicima prestižne nagrade Oscar, a dolaze iz čak 57 zemalja, među kojima je i Hrvatska.
Rade Šerbedžija je u 50 godina svoje filmske karijere ostvario više od 150 uloga u domaćim i stranim filmovima, među kojima su i mnogi poznati hollywoodski hitovi poput “Eyes Wide Shut” Stanleya Kubricka , “Mission impossible 2” Johna Wooa, “Snatch” Guya Ritchiea, “Space Cowboys” Clinta Eastwooda i drugi. Njegov redateljski filmski prvijenac “Oslobođenje Skoplja” (2016.), u kojemu glumi i glavnu ulogu, prikazan je na preko 10 prestižnih festivala Europe i SAD-a, a prošle je godine izabran kao makedonski kandidat za 89. nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

Šerbedžija se nedavno vratio iz Amerike, gdje je u ožujku i travnju snimao film “Proud Mary”, u kojemu mu je partner bio Danny Glover, a čija se premijera očekuje sljedeće godine, gostovao u popularnoj seriji “The Blacklist” te imao premijeru filma “The Promise” redatelja Terryja Georgea, u kojemu igra uz Christiana Balea i Oscara Isaaca.
U pauzi od snimanja filmova, svakoga ljeta boravi na Brijunima gdje već 17. godinu zaredom djeluje u Kazalištu Ulysses.

Otvorenje 17. sezone Kazališta Ulysses započelo je spektakularnim koncertom Rade Šerbedžije, uz pratnju gitarističkih virtuoza Miroslava Tadića i Vlatka Stefanovskog te briljantne američke violinistice Yvette Cornelie. Uslijedila je kultna predstava „Kralj Lear“ W. Shakespearea, u režiji Lenke Udovički. Rade Šerbedžija, koji u predstavi igra naslovnu ulogu, kaže kako mu je ovo „jedna od najdražih uloga u karijeri, čiju izvedbu uvijek iščekuje s nestrpljenjem te igra s najvećom strašću i predanošću“. Nagrađivana predstava „Antigona – 2000 godina kasnije“ i ove se godine odigrala na daskama Tvrđave Minor na Malom Brijunu, a gostovanjem Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu s predstavom M. Matišića „Ljudi od voska“ u režiji Janusza Kice zatvorena je 17. sezona Kazališta Ulysses.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads