dr. Jozo Jelčić: Hipotireoza i trudnoća

Imam 33 godine i planiram ostvarenje prve trudnoće. Prije šest godina dijagnosticiran mi je Hashimoto odnosno hipotireoza i od tada sam na terapiji Euthyrox 75. TSH se uglavnom drži oko 4, plus/minus, kako kada. Redovno pijem selen i uredno se pridržavam terapije. Molim Vas savjet kako održati trudnoću kada do nje dođe, što učiniti odnosno nakon koliko vremena reagirati ako ne uspijem zanijeti i kome se obratiti u tom slučaju? Kakve su posljedice za dijete s obzirom na dijagnozu, je li veći rizik da se i dijete rodi s poremećajem štitnjače? (Marija, Zagreb)

Poštovana,
postavili ste brojna pitanja što je razumljivo imajući u vidu važnost i složenost problema. Naime, hipotireoza ili loše regulirana hipotireoza može negativno utjecati kako na trudnoću tako i na plod: može doći do abortusa, preranog poroda, komplikacija tijekom trudnoće ili smetnji u razvoju ploda, pri čemu je naročito osjetljiv središnji živčani sustav zbog čega može doći do smanjenja kvocijenta inteligencije u kasnijem razvoju djeteta. Naravno da to ovisi o jačini hipotireoze i njenom trajanju. Ove smetnje su primijećene ne samo u osoba s povišenom koncentracijom TSH u serumu koji označava slabiju funkciju štitnjače, nego i u osoba s TSH unutar gornjeg dijela fiziološkog raspona.

Za početak želim Vam savjetovati da se tijekom trudnoće dosljedno pridržavate savjeta endokrinologa koji mora imati iskustva u liječenju hipotireoze u trudnoći, jer liječenje hipotireoze u trudnoći ima svoje specifičnosti, a učestalost kontrola i ciljne vrijednosti hormona se razlikuju od onih izvan trudnoće.

Učestalost kontrola

Prije trudnoće, u osoba kod kojih se radi o stabilnoj autoimunoj bolesti dovoljne 1-2 kontrole godišnje, dok se u trudnoći savjetuju kontrole 1x mjesečno, jer je trudnoća osjetljivo razdoblje za majku i dijete. U trudnoći se događaju brojne promjene u organizmu trudnice zbog koji raste potreba za hormonima štitnjače, što znači da je dinamika promjena TSH u trudnoći intenzivnija, a posljedice važnije.

Ciljna vrijednost TSH

TSH je osnovni hormon prema kojem se procjenjuje adekvatnost nadoknadne terapije l-tiroksinom. Dok je izvan trudnoće Vaš nalaz relativno prihvatljiv, u trudnoći nikako nije prihvatljiv. On bi morao biti znatno niži. Štoviše, već prije trudnoće TSH bi trebalo spustiti ispod 2.5 mIU/l, u prvom trimestru trudnoće TSH treba biti ispod 2.5 mIU/l, a u drugom i trećem trimestru ispod 3 mIU/l. Kako ponekad nije moguće postići savršenu regulaciju TSH, manji je problem ako se malo i pretjera s dozom i TSH spusti na 0.2 ili 0.1 mIU/l, nego ako ostane iznad 4 mIU/l. Dakle, ako planirate trudnoću, onda je najbolje prije trudnoće odrediti TSH i u dogovoru s endokrinologom postići željenu ciljnu vrijednost TSH. Ako pak do trudnoće dođe neplanirano, onda je potrebno čim saznate da ste trudno odrediti TSH i odmah se javiti endokrinologu, jer će najvjerojatnije trebati malo povećati dozu l-tiroksina u odnosu na onu prije trudnoće.

Utjecaj hipotireoze na novorođenče

Što se tiče utjecaja hipotireoze na štitnjaču novorođenčeta, moguć je samo privremeni utjecaj na razinu hormona u krvi novorođenčeta, koji će se brzo spontano korigirati s obzirom da osovina hipotalamus-hipofiza-štitnjača u novorođenčeta funkcionira uredno. Ipak, potrebno je novorođenčetu odrediti razinu TSH i FT4 u serumu. Međutim, kasnije tijekom života je povećan rizik bolesti štitnjače, pa tako i hipotireoze u djece čiji roditelji ili srodnici imaju bolesti štitnjače, pa je korisno kasnije u njih učiniti povremeno pretrage, prvenstveno odrediti TSH i autoantitijela i UZV štitnjače.

Selen kao nadoknadna terapija

Naveli ste da uzimate selen kao dodatnu nadoknadnu terapiju za hipotireozu, pa bih želio nešto više reći o tome. Do sada su provedena brojna znanstvena istraživanja koja su pokazala da je selen, kao mikroelement, uključen u bojne procese u organizmu pa između ostalog i u imunološke i da može utjecati na sniženje razine nekih autoantitijela u autoimunim bolestima štitnjače. Međutim, klinički značajni učinci nadoknade selena u liječenju autoimunih bolesti štitnjače još uvijek su teško mjerljivi. Ukratko, postojeći podaci ne podupiru rutinsku upotrebu selena u standardnom liječenju bolesnika s autoimunim Hashimotovom tireoiditisom i Gravesovom bolešću, pa se korištenje selena u liječenju ovih bolesti ne nalazi u algoritmima za njihovo liječenje. Situacija je još zamršenija i nejasnija u trudnoći, pa tako ni u postojećim smjernicama za liječenje autoimunih bolesti štitnjače u trudnoći nije predviđena nadoknada selenom. Potrebna su daljnja istraživanja.

 

Specijalistička ordinacija za endokrinologiju prim. dr. sc. Jozo Jelčić

Ulica grada Vukovara 284/ 10 000 Zagreb / +385 (0)1 4579 157

http://www.endokrinologija-jelcic.com

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads