Graves – Basedowljeva bolest

Gravesova ili Basedowljeva bolest je vrsta hiperfunkcije štitnjače koju, osim kliničke slike hipertireoze (osjećaj vrućine, nemir, nervoza, pojačano znojenje, povišen bazalni metabolizam, mršavljenje), karakterizira trijas: tahikardija, egzoftalmus i difuzna struma. Ponekad se svaka jače izražena hipertireoza naziva Basedowljeva bolest iako nema sva ova tri karakteristična simptoma

Ova bolest ubraja se u bolesti uzrokovane antitijelom koje potiče štitnu žlijezdu na stvaranje previše tiroidnog hormona. Zahvaća cijelu štitnjaču i zato se još zove i difuzna toksična guša. To je u potpunosti uvećana štitnjača koja luči previše hormona štitnjače.

Gravesova bolest zahvaća cijelu štitnjaču, stoga se naziva i difuzna toksična guša.

Bolest zvana Graves

Za ovu je bolest karakteristično postojanje tri glavna simptoma:

– egzoftalmus (iako ne i uvijek prisutan):  izbočene oči ili jedno oko

– znatno povećanje čitave žlijezde na vratu

– izdignuta, crvena koža u području iznad potkoljenica.

Oči se kod hipertireoze izbočuju izvan očne duplje uslijed odlaganja tvari iza očne jabučice u očnu duplju. To izbočenje kod oboljelih uzrokuje zurenje očima i otežano kretanje očnim jabučicama. Očni mišići ne mogu pratiti izbočene očne jabučice, pa se nerijetko kod oboljelih javljaju i dvoslike.

Vjeđe se zbog izbuljenih očnih jabučica ne mogu u potpunosti zatvoriti, tako da su česte suhoća i infekcije očiju. Očni simptomi mogu još dugo potrajati i nakon smirenja rada štitnjače u Gravesovoj bolesti.

Liječenje Gravesove bolesti

Očni se simptomi mogu olakšati podizanjem uzglavlja kod spavanja, primjenom kapi za oči, a ponekad i uzimanjem diuretika (lijekova za poticanje mokrenja). Dvoslike se mogu ublažiti nošenjem naočalama s prizmama. Iznimno je za liječenje očnih simptoma potrebna primjena kortikosteroidnih lijekova, rendgensko liječenje očnih duplji ili operacija oka.

Kod Gravesove bolesti zbog odlaganja iste tvari kao u očnoj duplji iza očne jabučice, ista tvar, ali rijeđe, može se odlagati i ispod kože, najčešće iznad potkoljenica. Zadebljano područje može svrbiti i biti crveno, a na pritisak prstom može biti tvrdo. Svrbež i crvenilo kože može se olakšati kortikostreoidnim kremama, mazanjem lokalno na mjestu promjene na koži, ali ne dulje od 10 dana. Ovaj problem najčešće nestaje spontalno, nekoliko mjeseci ili godina nakon smirivanja simptoma Gravesove bolesti.

Povezanost Hashimota i Gravesa s Helicobacter Pylori

Hipertireoza i tireotoksikoza

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.