T3 hormon – kako ga pravilno dozirati u nadomjesnoj terapiji

Nadomjesna terapija T3 hormonom sve je češća. U posljednje vrijeme (s početkom korona pandemije i smanjenom mogućnošću posjeta liječnicima) sve su češće pritužbe članova naše FB grupe To nisam ja – to je moja Štitnjača! na posljedice terapije T3 hormonom. Naime, liječnici članovima propisuju terapiju T3 hormona (npr. Thybon) jednom dnevno tj. ujutro čak i u većoj količini (npr. cijela tableta od 20mcg). Iako bi za bolji fT3 trebalo prvo pokušati poboljšati pretvorbu suplementacijom deficitarnih vitamina i minerala, liječnici to ne prakticiraju i posežu za tableticom T3.
~
Nema ništa lošega u pravilnom uzimanju hormona T3, samo ga se treba znati dozirati i pripremiti organizam (kontrola cortisola, d3, b12, feritina, rT3 prije početka uzimanja i redovno nakon početka uzimanja). Čak i u Zapadnoj Europi (Njemačka, Danska, Francuska) endokrinolozi ga ne znaju propisati i dobro kontrolirati, jer da u potpunosti znaju mehanizme djelovanja T3 hormona nikada ga ne bi propisivali za uzimanje u jednoj, kumulativnoj dnevnoj dozi.
~
Mislim da bi svaki endokrinolog trebao isprobati šta to znači uzeti jednu benignu dozu npr. 5-10mcg hormona T3 (i ja sam isprobao) kako bi sam osjetio kakve efekte na metabolizam ostvaruje T3. A nalazi free hormona 2 do 3 sata nakon uzimanja se podrazumijevaju). Kada bi to učinili, ne bi bilo pogrešaka u doziranju doza i broja dnevnih terapija.
~
Nažalost, većina endokrinologa promatra eutiroidnost pacijenata samo kroz uski referentni TSH okvir, eventualno još uzimajući u obzir fT4 nalaz. A onaj najvažniji, fT3 nalaz skoro potpuno se zanemaruje, jer su takve smjernice propisane od strane većine zdravstvenih sistema. Pa čak i ako se uzmu u obzir i nalazi TSH, fT4 i fT3, tiroidni status je toliko kompleksan fenomen da su često potrebni i drugi nalazi poput nalaza hormona, antitijela, vitamina, feritina, jetrenih nalaza, UZV…
~


Kako metabolizam osigurava životno važan fT3?

~
Razlika između hormona T4 i T3 objašnjena je više desetaka puta u našoj grupi  (npr. post „Što su ti free hormoni…, post „24-satne oscilacije TSH, fT3, fT4…). T3 je aktivni hormon koji doslovno „život znači“ i djeluje na metabolizam kroz mitohondrijske (proizvodnja energije) i nuklearne receptore (aktiviranje gena, naročito za proizvodnju proteina). Čak je 4 do 6 puta jači od prohormona T4, ali djeluje odmah i troši se brzo (poluživot mu je samo 1 dan). Pad fT3 hormona ispod donje referentne granice na duži period predstavlja opasnost za život. Pa čak i ako je fT4 u normalnom referentnom okviru ( o ovome treba naročito voditi računa kod priprema za terapiju jodom).
~
T4 nije aktivni hormon. On je samo rezerva od koje se proizvodi T3 aktivni hormon i zato je njegov poluživot čak 7 dana. Zdrav metabolizam proizvodi T3 hormon najvećim dijelom od prohormona T4 pretvorbom u jetri, bubrezima i tiroidi te drugim organima kroz dejodinizacijske procese D1 i D2 i po potrebi. Štitna žlijezda inače proizvodi vrlo male količine T3 hormona, ali i to nije nepromjenjivo. Potpuno je pogrešno uzeti samo jednu dnevnu dozu T3. A dobro je čak i malu dozu podijeliti na 2 dijela. Veće dnevne doze T3 obavezno podijelite na 3 dijela. Doza T3 treba koju uzmete djeluje samo 2,5 sata da se u potpunosti nađe u krvi, a djeluje odmah!
~
Jedna cijela tableta T3, recimo od 20 mcg, ujutro vas dobro uzdrma i „podigne“ (efekt je sličan efektu koji izaziva hormon cortisol). No, taj će efekt će trajati relativno kratko i već popodne ćete osjetiti pad energije i optimizma.
~


Štitna žlijezda ne reagira samo na TSH

Najrevolucionarnija spoznaja u endokrinologiji zadnjih desetak godina je činjenica kako pacijenti bez štitnjače (ali i pacijenti s autoimunom bolesti) puno teže pretvaraju T4 u T3. U toj pretvorbi izostaje učinak koji štitnjača ostvaruje kod zdravih osoba. To znači da pogotovo pacijenti bez štitne žlijezde imaju dosta lošiju pretvorbu T4 u T3. Pa čak i ako im je normaliziran TSH. Drugim riječima, kod pacijenata bez štitne žlijezde (ili s poremećenim radom štitnjače zbog autoimune bolesti), dnevne i sezonske oscilacije fT3 hormona u odnosu na TSH i fT4 nivoe hormona su takve kakve se nikada ne mogu vidjeti kod zdravih osoba.
~
Naime, kod zdravih osoba je zdrava štitna žlijezda snažan mehanizam kontrole hormona. Ona može utjecati na proizvodnju T3 i T4 hormona u vrlo širokom rasponu T3:T4 od 1:6 do 1:71. To se znalo otprije. No, tek su moderna biokemijska i genetička istraživanja otkrila kako je to moguće.
~
A moguće je jer zdrava štitnjača reagira ne samo na razinu TSH. Ona reagira i na razinu joda u serumu, razine drugih hormona, stanje jetre i bubrega i drugih organa SINTEZOM T4 i T3 i PRETVORBOM T4 u T3.
~
Ako nemate štitnjaču ili je ona oštećena, MORATE PAMETNIM DOZIRANJEM fT4, fT3 I ČESTIM KONTROLAMA NAJVAŽNIJEG – fT3 hormona podešavati razine fT3 u svom serumu. Tako ćete kompenzirati nedostatak kontrolnog mehanizma štitne žlijezde!
~
Dakle, relativno nedavno otkriće kako tiroidna žlijezda neovisno od razine TSH može kontinualno podešavati odnos T4:T3 hormona, stavlja pacijente bez štitne žlijezde u još zavisniji položaj o čestim nalazima fT3. A naročito ako u svojoj terapiji koriste i T3 hormon.
~


Znanje je zdravlje

~
Međutim, ne smijete biti zavarani biokemijskim referencama TSH i free hormona na koje vas liječnici upućuju. TSH vrlo često mora biti u nalazima supresiran, pa i ispod donje referentne granice. Hormon fT4 obično bi trebao biti malo iznad polovice referentne vrijednosti (čak i malo viši ako ste samo na monoterapiji hormonom T4). A fT3 bi trebali održavati bliže gornjoj trećini referentne vrijednosti. Međutim, previsoke razine fT4 i fT3 hormona trebate izbjegavati. One mogu dovesti do pojačane pretvorbe T4 u RT3 i u aktivne i neaktivne forme hormona T2 (3,5 T2 i 3,3 T2), tako da ćete na kraju završiti i s lošim fT3.
~
O tome sam više pisao u postu „Hormon T2 i njegova uloga u metabolizmu“). Ali, ako učite o svemu ovome što pišemo i ako pratite svoje subjektivno stanje, sami ćete vrlo brzo uvidjeti koji nivoi free hormona vam najviše odgovaraju, kada i kako ćete rasporediti svoju terapiju T4 i T3 i kada ćete u tijekom dana raditi nalaze kako biste imali konstantne i reprezentativne nalaze fT3 i sami na najbolji način upravljali svojim zdravljem.
~
Dakle, upravljajte terapijom, razinama TSH i fT4 te suplementacijom vitaminima i mineralima tako da dobijete optimalan fT3 i da se optimalno osjećate! Promijenite dosadašnju paradigmu prema kojoj je TSH u referentnom okviru ili fT4 u referentnom okviru dovoljan da liječnik zaključi kako ste eutiroidni i zdravi! Vi jedini znate kada ste zaista zdravi!
~
~
~
Mario Marić
Mario Marić

Obožava čitanje, svakodnevno učenje, DIY i švrljanje po planinama u potrazi za stećcima i starim gradovima.