Hashimoto i Candida – snažna povezanost

Vrlo je čest slučaj da liječenje Hashimota započinje promjenom načina života, prvenstveno prehranom i tjelesnom aktivnošću. No, isto je čest slučaj da se nakon značajnih poboljšanja dotadašnjih simptoma pojavljuju novi ili da se na kraju vrate neki od od onih starih. Tek kada počnete voditi brigu o zdravlju svojih crijeva, prekinut ćete začarani krug simptoma koje osjećate i osjećat ćete se značajno bolje.

Jedna od čestih pojava infekcije crijeva je Candida. Iako njeno liječenje ne može izliječiti i primarnu bolest štitnjače, može biti ključni korak na tom putu jer će potaknuti temeljitije istraživanje uzroka zbog kojih dolazi do ove autoimune bolesti. Liječenje Candide može biti od velike pomoći, ne samo u poboljšanju zdravlja crijeva, već i u približavanju tome da simptomi koje imate odu u remisiju.

 

U svom patogenom obliku Candida može uzrokovati propusnost crijeva, neravnotežu imunološkog sustava i postati glavni uzročnik Hashimota.

 


Što je Candida?

Candida se ponekad naziva mikroorganizmom, a  ponekad infekcijom. No, što je zapravo?  Prije svega je mikroorganizam, a može biti i zarazna. Candida je gljiva ili preciznije, kvasac, koja može boraviti u našem tijelu. Postoji preko 20 vrsta Candide koji mogu uzrokovati infekcije ili simptome, ali najčešća je Candida albicans.

Kod zdravih osoba Candida albicans djeluje kao mikroorganizam koji je prirodni dio crijevne flore i ne dovodi do problema. Međutim, kada postoji neravnoteža između Candide i ostalih mikroorganizama u tijelu, ova gljiva može postati „loš” patogen. Kada se to dogodi, Candida od prirodne gljive prisutne u ukupnom mikrobiomu prelazi u patogenu infekciju.

Postoje i druge promjene koje također obilježavaju prijelaz Candide albicans iz mikroorganizma u oportunistički patogen, kao što je npr. prelazak iz okruglog oblika kvasca u izduženi oblik.

Prekomjerni rast Candide može se dogoditi u crijevima, rodnici ili vlažnim opnastim područjima kao što su usta i / ili nosna šupljina (što dovodi do sinusitisa). U rijetkim slučajevima može čak postati sistemska infekcija i zahvatiti sljedeće organe i sustave:

 • krv
 • mozak i središnji živčani sustav
 • srce
 • jetra
 • oči
 • kosti, mišići, zglobovi
 • slezena

Kada dođe do prekomjernog razmnožavanja Candide, ona pokazuje svoje oportunističke ili štetne učinke i dolazi do zdravstvenih problema. Jedan od mehanizama koji Candida koristi za postizanje ovih učinaka je oslobađanje toksina koji rezultiraju raznim simptomima.

Toksini koji utječu na štitnjaču i zbog kojih se debljamo

Simptomi infekcije ili prekomjernog rasta Candide

Kada Candida izvrši svoje patogene akcije i njeni se toksini izluče i oslobode, mogu se pojaviti mnogi simptomi. Neki od njih su:

 • osjetljivost na hranu
 • umor
 • nadimanje, posebno nakon konzumacije hrane bogate ugljikohidratima
 • plinovi
 • podrigivanje
 • proljev ili zatvor
 • endometrioza
 • neplodnost
 • promjene raspoloženja
 • nesanica
 • loš dah
 • bolovi u mišićima ili zglobovima
 • slabost
 • osjećaj hladnoće
 • sporiji rad mozga
 • peckanje / svrbež u vagini i ponavljajuće “gljivične infekcije”
 • depresija
 • debljanje
 • upale sinusa ako je infekcija u nosnoj šupljini
 • osip ako je infekcija na koži
 • cjelokupna progresija autoimune bolesti
 • zanimljivo je da simptomi prekomjernog rasta Candide ili infekcije, poput umora nemogućnosti bistrog razmišljanja, mogu odražavati simptome hipotireoze i / ili Hashimota.

Povijest Candide u medicini

Candida je odavno prepoznata kao normalan mikroorganizam ili dio ljudskog mikrobioma. Također je identificirana i prepoznata kao patogen koji može rezultirati raznim bolestima i imati posljedice na imunološki sustav. Međutim, u prošlosti je uobičajena znanstvena zajednica priznavala ove učinke samo kod osoba koje su bile ozbiljno imunološki ugrožene ili su imale imuno-nedostatna stanja, poput AIDS-a, leukemije ili onih koji su bili na kemoterapiji ili zračenju.

Tek 1980-ih, nakon što su izašle knjige poput “Dijagnoze nestalog” C. Oriana Trussa te  “The Year Connection: A Medical Breakthouse”Williama G. Crooka, započela je polemika o rasprostranjenosti i učincima Candide. Od tada je više medicinskih stručnjaka i opće populacije priznalo kako infekcije Candidom nisu problem samo onima s teškim imunološki ugroženim sustavima. One mogu biti i faktor koji doprinosi drugim kroničnim i autoimunim stanjima, poput Hashimota.

Mikrobiom – naš najveći saveznik


Učinak Candide na tijelo i štitnjaču

Candida može biti glavni uzrok Hashimota, a u nekim slučajevima može biti i primarni čimbenik koji dovodi do ove Autoimune bolesti. U drugim slučajevima može biti sekundarni čimbenik uzroka, što znači da postoji još jedna neravnoteža koja pokreće i Candidu i Hashimoto.

Promjena iz okruglog oblika kvasca u izduženi oblik omogućava Candidi albicans da lako oslabi i prodre u crijevnu barijeru, što rezultira crijevnom propusnošću (ili propusnim crijevima). A te je preduvjet za autoimune bolesti poput Hashimota. Kao takva, Candida može uzrokovati ili pridonijeti bolesti štitnjače!

Propusna crijevna barijera također može omogućiti prelazak toksina i djelomično neprobavljenih molekula hrane u krvotok. Rezultat su često osjetljivost na hranu, napredovanje autoimune bolesti i drugi sistemski problemi.

Nadalje, s oslabljenom barijerom Candida može osloboditi svoje različite endo- (unutarnje) i egzo- (vanjske) toksične nusproizvode. Svaki toksin koji otpušta Candida albicans (ili drugi sojevi Candide) imat će različit učinak na tijelo i štitnjaču.

Jedan od takvih toksina je acetaldehid, koji povećava aktivnost slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali su vrlo nestabilne i reaktivne molekule koje uzrokuju oštećenja tijela i doprinose upalnim i kardiovaskularnim bolestima.

Još jedan toksin koji Candida oslobađa je gliotoksin koji može utjecati na imunološki sustav. Ovaj se toksin oslobađa u slučaju crijevnih i vaginalnih infekcija Candida albicans. U stvari, jedno je istraživanje otkrilo kako osobe s vaginalnom kandidijazom ili infekcijom Candida albicans u vaginalnom području imaju visoku razinu gliotoksina u svojim vaginalnim izlučevinama.

Utjecaj na imunitet

Candida i njezini toksini također imaju značajan učinak na imunološki sustav njegovim izbacivanjem iz ravnoteže, a povezani su i s autoimunitetom.

Imunološki sustav sastoji se od različitih vrsta stanica koje sve imaju jedinstvene uloge. Jedna vrsta je pomoćna T stanica, od kojih postoje četiri vrste: Th1, Th2, Th17 i Treg. Obično postoji ravnoteža aktivnosti između ove četiri vrste. Međutim, Candida aktivira stanice Th17 koje zatim oslobađaju proupalne ili poticajne upale citokine kao što je IL-17. Budući da je IL-17 proupalni, uzrokuje toksičnost stanica oko sebe. Zbog svog mehanizma i učinaka, stanice Th17 mogu dovesti do autoimunih bolesti. Uz njihovu vezu s Hashimotom, ove su stanice također uključene u Gravesovu bolest.

Sljedeći način na koji Candida izbacuje organizam iz ravnoteže je povećanjem količine Th2 stanica u tijelu. Kad god postoji neravnoteža u imunološkom sustavu s prekomjernim aktiviranjem jedne vrste stanica, može doći do autoimunog poremećaja.

Pretjerana aktivacija Th1 stanica povezana je s Hashimotom. Međutim, ovo je opće pravilo i ne odnosi se na sve. U nekim slučajevima pretjerana aktivacija Th2 dovodi do Hashimota.

Candida prekomjerno aktivira imunološki sustav i izbacuje ga iz ravnotežu svojim toksinima. To dovodi do preaktivnog imunološkog sustava koji zajedno s ostalim uključenim čimbenicima počinje napadati tijelo i štitnjaču.


Tko je podložniji prekomjernom rastu Candide?

Postoje određeni životni i prehrambeni čimbenici zbog kojih su neke osobe osjetljivije na Candidu ili infekciju.

Visoke razine estrogena

Istraživanja pokazuju da visoka razina spolnog hormona estrogena može natjerati Candidu da prijeđe iz svog uobičajenog u patogeno ili štetno stanje. Estrogen to čini vezanjem na Candidu i izazivanjem reakcije na stres koja povećava njezinu patogenu aktivnost, što na kraju dovodi do prekomjernog rasta ili infekcije. Dominacija estrogena ili prekomjerna količina estrogena česta je pojava kod mnogih osoba s Hashimotom.

Dominacija estrogena – zvono za uzbunu!

Lijekovi

Da, i lijekovi mogu utjecati na naš mikrobiom! Konkretno, one vrste lijekova koji pridonose prekomjernom rastu patogena.

Lijekovi koji smanjuju sterilnost u tankom crijevu (uključujući inhibitore protonske pumpe, nesteroidne protuupalne lijekove i steroide).
Antibiotici, jer mogu izravno promijeniti mikrobiološku floru. Oni smanjuju količinu korisnih bakterija u tijelu, omogućujući procvat oportunističkih mikroorganizama, poput Candide.
Lijekovi koji mijenjaju pH mikrobioma, poput inhibitora protonske pumpe.
Lijekovi koji mogu promijeniti razinu hormona u tijelu (estrogen i progesteron), poput kontracepcijskih pilula.
Lijekovi koji oslabljuju imunološki sustav, poput kortikosteroida.
Iako mogu pospješiti rast patogenih bakterija, oni također omogućuju Candidi da postane patogena.

Nadalje, nizak pH je presudan u sprječavanju rasta patogena. Međutim, lijekovi koji mijenjaju idealan pH crijeva stvaraju okruženje u kojem patogeni mogu napredovati.

Stres

Stres na razne načine utječe na crijevni mikrobiom i povećava osjetljivost na infekcije poput Candide. Prvo, kada je osoba pod stresom, tijelo će prenositi signale ometanja u crijeva putem autonomnih i krvožilnih sustava u tijelu, povećavajući upalu koja potiče disbiozu crijeva i propusnost crijeva.

Drugo, stres oslobađa hormone noradrenalin i epinefrin, koji omogućuju kontinuirani rast patogena. Jedno je istraživanje pokazalo da povećane razine ovih hormona povećavaju razine oportunističkih mikroorganizama, poput Candide i do 10 000 puta te da mogu povećati njihovu zaraznost već za 14 sati. Povećana količina oportunističkih mikroorganizama stvara neuravnoteženu crijevnu floru u kojoj Candida uspijeva.

Trudnoća

Trudnoća također povećava rizik od Candide. Jedno je istraživanje pokazalo da se rast ili prekomjerni rast Candide češće događa kod trudnica u usporedbi s ostalim ženama.

Drugo je istraživanje pokazalo kako prekomjeran rast Candide ima više negativnih utjecaja tijekom drugog tromjesečja trudnoće. Ti negativni utjecaji uključuju višu stopu prijevremenih poroda i nižu porođajnu težinu za novorođenčad kod žena koje imaju prekomjerni rast Candide u drugom tromjesečju, u usporedbi sa ženama s prekomjernim rastom Candide u prvom tromjesečju. Razlog je hormonalna fluktuacija ili, točnije, povećanja estrogena tijekom trudnoće.

Hashimoto i trudnoća: 6 stvari koje MORATE znati

dr. Jozo Jelčić: Hipotireoza i trudnoća

Ostali čimbenici

Iako Candida prirodno postoji na našoj koži i u sinusima, čimbenici koji povećavaju rizik od njenog prekomjernog rasta uključuju:

– upotrebu kortikosteroida (oni mogu izmijeniti mikrobiom, pa koža i sinusi postaju osjetljiviji na infekciju)

– uska odjeća izrađena od materijala (često sintetike) koji ne dopuštaju koži da diše

– vlaga (u kojoj gljivice uspijevaju!)

– zanemarivanje higijene

Dijeta

Čak i male promjene u prehrani mogu imati značajan učinak na mikrobiom. Na primjer, uzimanje 15 grama inulina ili oligofruktoze može dovesti do rasta Bifidobacteriuma. To je koristan probiotik koji pomaže u smanjenju količine patogenih mikroorganizama, čineći ga dominantnim mikroorganizmom. Isto tako, konzumacija hrane koja hrani patogene bakterije može im pomoći da napreduju.

Što se tiče prekomjernog rasta Candide, prehrana bogata ugljikohidratima može povećati rizik od prekomjernog rasta Candide. Ona, se, naime, hrani ugljikohidratima i šećerom (voće, mahunarke, žitarice). Neke studije koje istražuju učinke Candide koristile su 110 g ugljikohidrata za oponašanje prehrane bogate ugljikohidratima, što sugerira da ta količina ugljikohidrata može potaknuti rast Candide. Međutim, to nikako nije standardno pravilo i razlikovat će se kod svake osobe.

Istraživanja sugeriraju da možda specifična glukoza – ugljikohidrat potiče prekomjerni rast Candide. S druge strane, drugi ugljikohidrat zvan fruktoza može inhibirati rast Candide i pomoći u prevenciji infekcija Candidom.

Ketogena dijeta također može nastaviti hraniti Candidu, jer prehrana bogata zasićenim mastima može promijeniti crijevni mikrobiom. Velike količine zasićenih masti mogu smanjiti količinu korisnih bakterija Lactobacillus i povećati količinu bakterija Oscillibacter. Smanjenje korisnih bakterija stvara okruženje u kojem Candida može napredovati, a dovodi i do propusnosti crijeva.

Ketogena dijeta – što je i kako se provodi?


Kako testirati infekciju Candidom

Ispitivanje temeljnih uzroka može biti korisno za postavljanje prave dijagnoze i liječenja. Simptomi Candide, naime, slični su simptomima mnogih drugih bolesti i pokretača.

Sljedeći potencijalni uzroci mogu dovesti do prekomjernog rasta Candide ili oponašati simptome te infekcije:

– parazitske infekcije

– disbioza crijeva

Kako biste provjerili postoji li infekcija Candidom te odredili o kojem se soju radi može se koristiti testovima stolice, urina, a u nekim slučajevima i krvnim testovima.

Mogućnosti liječenja Candide

U konvencionalnoj medicini Candida se liječi samo kada žene imaju „infekcije vaginalne flore“. No, u funkcionalnoj medicini znamo da, ako se ne pozabavimo ovim problemom, Candida ima potencijal razbiti zidove crijevne sluznice, uzrokovati propusnost crijeva i omogućiti da toksini i djelomično neprobavljene molekule hrane pređu u krvotok.

Postoje i konvencionalne i izvorne mogućnosti za liječenje prekomjernog rasta ili infekcije Candidom.

Konvencionalni načini liječenja

Konvencionalni pristup je liječenje infekcije protugljivičnim lijekovima kao što su flukonazol, amfotericin B, nistatin i flucitozin.

Iako prehrana i dodaci mogu biti neizmjerno korisni u ispravljanju prekomjernog rasta Candide, lijekovi kao što su nistatin i flukonazol mogu biti od pomoći, a u nekim će slučajevima možda biti i potrebni.

Nistatin u dozi od 500.000 jedinica, uzima se u dvije kapsule, tri puta dnevno tijekom 30-90 dana, antimikotični je lijek koji djeluje izravno u crijevima. Nistatin je u toj jačini ​​komercijalno dostupan u obliku tekućine, ali komercijalni pripravak sadrži šećer (saharozu), što bi često bilo potrebno izbjeći kod osoba koje su na dijeti protiv Candide! Nistatin se koristi i za liječenje Candida infekcija kože, usta, sinusa, grla, jednjaka i rodnice. Vaš liječnik može odrediti najbolji put i dozu lijekova za vas, ovisno o području tijela koje je zahvaćeno.

Diflucan (flukonazol) je alternativni lijek koji se također koristi za ovaj problem. Obično se koristi kao samo jedna tableta za vaginalne infekcije, ali za prekomjerni rast Candide mora se uzimati duže vrijeme. Prednosti Diflucana su u tome što je sustavni lijek, tako da može doći do infekcije izvan crijeva kada se uzima oralno, a uzima se samo jednom dnevno tijekom 30-60 dana. Međutim, kao sistemski lijek, Diflucan ima mnogo veću potencijalnu pojavu nuspojava, uključujući toksičnost za jetru, kada se koristi duže vrijeme.


Temeljni pristup liječenju Candide

Iako su lijekovi možda potrebni u nekim slučajevima, značajan uspjeh u liječenju infekcija Candidom može se postići i prehrambenim pristupom te upotrebom ciljanih dodataka prehrani. Trostrani pristup liječenju uključuje izgradnju naše obrambene snage za stvaranje korisnih bakterija, istiskivanje Candide i sprječavanje pretvaranja u patogeni oblik te iskorenjivanje Candide antifungalnim pripravcima.

1. Rješavanje problema prekomjernog rasta

Najčešći i najučinkovitiji načini rješavanja prekomjernog rasta Candide su promjena prehrane i načina života.

Promjene u načinu života

Kao što je ranije spomenuto, stres može pridonijeti prekomjernom rastu Candide. Preporučuje se rješavanje temeljnih problema s nadbubrežnom žlijezdom kako bi se izgradila otpornost na stres.

Ako ste skloni infekciji Candida u sinusima, svakodnevno ispiranje sinusa može biti korisna, podržavajuća mjera koju možete provesti.

Ako ste skloni gljivičnim infekcijama na koži, dobra higijena, izbjegavanje pripijene i znojne odjeće te često mijenjanje odjeće i posteljine mogu spriječiti nakupljanje gljivica (i vlage koju vole!) na tkaninama.

Opća dijeta protiv Candide

Kao što je ranije spomenuto, prehrana bogata šećerom i ugljikohidratima može pridonijeti prekomjernom rastu Candide.

Hrana koju treba izbjegavati:

Općenito se preporučuje Candidu izgladnjivati ​​kroz anti-Candida dijetu koja uključuje izbacivanje jednostavnih ugljikohidrata uz mahunarke (grah i kikiriki), većinu orašastih plodova (osim badema i pekan oraha), većine sjemenki (osim suncokreta, sezama i sjemenke bundeve), žitarice, mliječne proizvode, kukuruz, gljive, krumpir, voće, kofein, zaslađivače (poput meda, šećera i nadomjestaka za šećer), paprika, mrkve, tikve, repe, voćnih sokova, gaziranih pića, kečapa, octa, pržene hrane, kvasca i alkohola. Sve ovo hrani Candidu.

Hrana koju treba uključiti:

Uključite obilje hrane bogate proteinima kao što su riba, govedina, piletina, puretina i proteinski prah. Spajanje proteina s povrćem koje raste iznad zemlje (osim onih spomenutih na popisu za izbjegavanje) i masti iz sjemenki (suncokret, sezam, bundeva) ili orašastih plodova (bademi, pekan orasi) također mogu pomoći u ravnoteži šećera u krvi i spriječiti prekomjeran rast Candide.

Da biste suzbili Candidu, slijedite gore navedene prehrambene upute prvih 10 dana. Zatim hranu vratite polako, istodobno izbjegavajući hranu s visokim udjelom šećera, poput umjetnih zaslađivača, šećera i, naravno, hrane bogate ugljikohidratima.

Smanjenje unosa zasićenih masti i izbjegavanje ketogene dijete također mogu pomoći.

Antikandida dijeta

Napravite sami kefir i ostale fermentirane probiotike


2. Izgradnja patogene obrane

S. Boulardii

Korištenje ovog probiotika može biti vrlo korisno u istiskivanju Candide. S. boulardii ne nastanjuje se u tijelu, ali pojačava našu prirodnu obranu crijeva kako bi nam pomogao očistiti ih.

Pozitivno djelovanje probiotičkog kvasca S. boulardii na Hashimoto

Biotin

Pokazalo se kako nekoliko dodataka sprječava pretvaranje Candide u oblik izduženi oblik koji prodire u crijeva, čineći ga više patogenim. Jedan od tih dodataka je biotin. Biotin je vitamin B i može biti posebno koristan za osobe s Hashimotom, koju usto imaju poremećaj funkcije nadbubrežne žlijezde i izraženo opadanje kose. 5.000-8.000 mcg (5-8 mg) dnevno korisna je doza za ovakve slučajeve.

Molibden

Acetaldehid je visoko reaktivna tvar koja može dovesti do oštećenja stanica. Obično tijelo koristi mineral koji se naziva molibden za uklanjanje viška acetaldehida. Međutim, osobe s Candidom mogu imati nedostatak ovog minerala. Kao takva, Candida može dovesti do visoke razine acetaldehida. Kako je molibden ko-faktor za pravilan metabolizam sumpora, nedostatak ovog minerala može dovesti do simptoma netolerancije na sumpor, poput osipa na koži, astme i plinova nakon konzumacije hrane koja sadrži sumpor. U takvu vrstu hrane spadaju jaja, povrće, češnjak i luk, da nabrojimo samo neke..

Ako vam je ovo poznato, preporučuje se dopunu molibden u dnevnoj dozi od 500 mcg, kako bi se obnovila njegova razina u tijelu.

3. Suzbijanje prirodnim antimikoticima

Uz Saccharomyces boulardii, biljni lijekovi se također mogu koristiti za liječenje gljivičnih ili kvasnih infekcija. To uključuje upotrebu origanovog ulja, visokokvalitetnog koloidnog srebra i aktivnog ugljena.

Ulje origana

Ovaj biljni proizvod sadrži spoj nazvan karvacrol za koji je utvrđeno da ima moćna anti-kvasna, antibakterijska i antivirusna svojstva. Često se koristi za Candidu, kao i za parazitske infekcije i trovanje hranom. Studija u Canadian Journal of Microbiology pokazala je da je od nekoliko različitih esencijalnih ulja ulje origana bilo najučinkovitije protiv Candide.
Preporučuje se  uzimanje 2 kapsule, 3 puta dnevno, tijekom 60 dana.

12 eteričnih ulja s antivirusnim učinkom

Aktivni ugljen

Aktivni ugljen pomaže u vezivanju toksina Candide.
Preporučuje se uzimanje 2-4 kapsule dnevno tijekom 60 dana.
Napominjemo da dugotrajnije uzimanje aktivnog ugljena može iscrpiti razinu magnezija i uzrokovati zatvor. Ako vam se to dogodi, uzimanje dodatka magnezija može vam pomoći da nadoknadite njegovu razinu i riješite se problema zatvora.

S. Boulardii

Ovaj korisni kvasac također može pomoći.
Preporučuje se uzimanje 5 milijardi-15 milijardi CFU-a, 2-4 puta dnevno (do 8 dnevno) tijekom 60 dana.

Važno je konzultirate se sa stručnim osobom kako biste utvrdili koji bi protokoli bili najbolji za vaše individualne potrebe.

Pozitivno djelovanje probiotičkog kvasca S. boulardii na Hashimoto


Zaključno

Iako je Candida prirodni dio našeg mikrobioma, ona ima sposobnost postati patogena. U svom patogenom obliku može uzrokovati propusnost crijeva, prouzročiti neravnotežu imunološkog sustava i postati glavni uzročnik Hashimota. Njegovi učinci na tijelo mogu dovesti do simptoma kao što su nadutost, umor i zatvor. Međutim, budući da su ovi simptomi slični drugim stanjima, kao što su SIBO i toksičnost, važno je testirati se kako biste potvrdili prekomjerni rast Candide.

Iako dijagnoza prekomjernog rasta Candide može biti obeshrabrujuća, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste je se riješili i vratili zdravlje svojim crijevima! Korištenjem dodataka prehrani, promjenom prehrane i antimikotičnih biljaka / lijekova možete biti sigurni znajući kako činite ispravne i pozitivne korake prema naprijed u liječenju ne samo crijeva, već i poboljšanju stanju štitnjače.

Candida – uzroci, simptomi i ayurvedsko liječenje

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.