Obnova kose nakon ljeta

Kosa vam je nakon ljeta prilično uništena i beživotna? Ako su sol, sunce, visoka temperatura i bazenska voda ostavili trag na vašoj kosi, sada je pravi trenutak da je vratite u život.

Nedostatak određenih elemenata u organizmu važan razlog gubitka i oštećenja kose.

Temeljna funkcija dlake

Temeljna funkcija dlaka je zaštita i izolacija dijelova tijela koje prekrivaju. Sama dlaka je mrtva struktura koja se proizvodi u folikulu dlake, a može se podijeliti na dva dijela: korijen (povezan s kožom) i stabljika (nije povezana s kožom, viri iz površine kože).

Građena je od proteina keratina: u srži dlake se nalazi „mekani“ keratin, dok koru i kutikulu gradi „tvrdi“ keratin koji je zadužen za njezinu čvrstoću. Keratin je protein građen od niza međusobno isprepletenih niti koje su odgovorna za čvrstoću keratina, a samim time i dijelova tijela u kojima se nalazi.

Svaki protein građen je od osnovnih građevnih jedinica aminokiselina. Tako su i niti keratina međusobno poprečno povezane pomoću aminokiselina L-cisteina, što im omogućava da se drže zajedno i tvore čvršću strukturu.

Oštećenje kose

Promjene na kosi se očituju u svijetljenju boje, pojačanoj suhoći, lomljivosti i gubitku sjaja. Razdjeljak i tjeme posebno su osjetljivi kod osoba slabije kose. UV zračenje na vlasištu uzrokuje iritaciju, uz crvenilo, svrbež i osjećaj zatezanja, te ljuštenje kože.

I svakodnevni postupci pridonose oštećenju kose, a uključuju mehaničke, kemijske i fizikalne čimbenike. Tako četkanje i istezanje kose predstavlja vid mehaničkog oštećenja, bojanje i mini-val kemijskog, a sušenje toplim zrakom (feniranje) vid fizičkog oštećenja. Iako se brojni postupci ne mogu izbjeći, pravilnom brigom i njegom kose moguće je umanjiti štetan učinak takvih radnji.

Pravilan odabir linije za njegu kose

Danas na tržištu nalazimo mnoštvo različitih linija prilagođenih svakom tipu kose. Kako biste svojoj kosi dali novi život nakon ljeta, započnite s temeljitim čišćenjem: vodu, često prepunu kamenca, uravnotežite odabirom proizvoda za osjetljivo vlasište koji previše ne pjene. Pritom pazite da imaju fiziološki pH, da su bez silikona i da svojim umirujućim svojstvima pružaju trenutačnu ugodu. Iritirano i osjetljivo vlasište potrebno je umiriti pravilnim odabirom balzama i seruma.

Vitamini i minerali za kosu

Već je tradicionalno poznato da određeni nutrijenti imaju važnu ulogu u procesu rasta i održavanja kose, odnosno da je nedostatak određenih elemenata u organizmu važan razlog gubitka i oštećenja kose. S nekima od njih provedene su studije kako bi se ispitao učinak sprječavanje opadanja kose kod osoba s nedostatkom konkretnih nutrijenata, čime je dokazana njihova uloga u održavanju zdravlja kose i vlasišta.

Cink

Cink pridonosi proizvodnji keratina od kojeg se sastoji 95 posto strukture dlake, te ubrzava obnovu oštećenih folikula dlaka. Općenito, uočeno je da kod osoba s poremećajem gubitka kose postoji manji udio cinka u organizmu.

Željezo

Pretpostavlja se kako su poremećaji kroničnog gubitka kose povezani s manjkom željeza, a samim time i anemijom. Općenito, određene studije pokazale su kako suplementacija željezom pridonosi smanjenom opadanju kose.

Selen

Selen spada u skupinu elemenata u tragovima, što znači da je njegova količina u tijelu izuzetno mala. Jedna od njegovih najvažnijih funkcija je zaštita stanica od oksidativnog stresa koji oštećuje sam folikul dlake.

L-cistein i L-metionin

L-cistein i L-metionin su aminokiseline, osnovne građevne jedinice proteina. S obzirom da grade četvrtinu vlaknastog proteina keratina, predstavljaju jedne od osnovnih građevnih jedinica vlasi. Osim toga, pridonose proizvodnji prirodnih antioksidansa u organizmu poput glutationa, čime se smanjuje negativan utjecaj oksidativnog stresa na folikul dlake.

Vitamin C

Uloga vitamina C, barem što se tiče same kose, važna je za formiranje poprečnih veza između keratinskih vlakana, zbog čega su ona čvršća. Osim toga, njegov antioksidativni potencijal važan je za smanjenje utjecaja oksidativnog stresa na folikul dlake.

Vitamin E

Vitamin E je poznat po svom antioksidativnom potencijalu, što je važno za funkcioniranje organizma. Tako pridonosi i smanjenju utjecaja oksidativnog stresa na folikul dlake.

Biotin

Biotin (vitamin B7) je sastojak gotovo svih suplemenata namijenjenih zdravlju kose, kože i noktiju. Važan je u metabolizmu stanica, a provedene su studije pokazale kako njegov nedostatak može uzrokovati osip na koži i konjunktivitis, kao i alopeciju (gubitak kose).

Niacin

Niacin (vitamin B3) je važan za proizvodnju energije u organizmu. Pretpostavlja se kako njegov nedostatak može dovesti do razvoja određenih bolesti koje za posljedicu imaju gubitak kose.

Folna kiselina

Folna kiselina (vitamin B9) je važna za održavanje normalnog metabolizma stanica. Kako nedostatak folne kiseline, kao i željeza, uzrokuje razvoj anemije, pretpostavlja se da postoji rizik i od posljedičnog gubitka kose.

Silicij

Jedan od izvora silicija je ekstrakt zelenog bambusa. Uočeno je kako vlasi, koje u svojoj strukturi imaju veći udio silicija, imaju i manju vjerojatnost opadanja.

Riboflavin

Riboflavin (vitamin B2) je važan za razvoj i funkciju stanica, ali i metabolizam te proizvodnju energije. Iako je nedostatak riboflavina izuzetno rijedak u zapadnom svijetu, dokazano je kako može uzrokovati ispadanje kose.

Kobalamin

Kobalamin (vitamin B12) je važan za funkciju živčanog sustava, sintezu DNA molekule, ali i stvaranje crvenih krvnih stanica. Važnu ulogu ima u folikulu dlake gdje se stanice ubrzano dijele.

Vitamin D

Postoje dokazi kako vitamin D ima protuupalni i imunoregulatorni učinak. Zbog  imunoregulatornog učinka je izuzetno važan za stanice u folikulu dlake koje se ubrzano dijele.

 

Raznovrsna i pravilna prehrana je prijeko potrebna za unos dovoljnih količina vitamina, proteina, vlakana i ostalih nutrijenata te je prvi korak prema zdravlju cjelokupnog organizma, a tako i kose.

No, ponekad je zbog povećanih potreba, kao što je razdoblje učestalog izlaganja kose UV zrakama, ali i zbog modernog ubrzanog načina života, važno odabrati dodatak prehrani koji će zadovoljiti potrebe i poboljšati kvalitetu kose.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads