Imate li suhu ili masnu kožu lica?

Svaka koža priča je za sebe. Različitim tipovima kože potreban je i različit pristup, prilagođena njega i proizvodi. Uz sve to, i naše navike utječu na kožu, i to na svaki tip kože drukčije. Koža nekih ljudi prirodno je otpornija te podnosi jači makeup, manje sna i nezdravu hranu. No, osobi s osjetljivom kožom ovakve loše navike dugoročno će naštetiti tenu. Proizvod kao stvoren za suhu kožu, onoj masnoj će uzrokovati mnogo problema… Shvatili ste poantu, potrebe svake kože su individualne. A nakon što shvatimo što našoj koži treba, briga o njoj bit će mnogo lakša i bezbrižnija. Izdvojili smo najčešće pogreške s obzirom na tip kože koje morate izbjegavati.

Sapuni imaju svojstvo uklanjanja zaštitnog sloja i dovode do dehidracije kože.

Osjetljivi tip kože

Ako imate osjetljivu kožu, nemojte često mijenjati proizvode za njegu kože. Kod ovakvog tipa kože novi proizvodi nerijetko uopće ne djeluju ili pak izazivaju nepovoljne reakcije na koži. „Često mijenjanje proizvoda otežava praćenje djelotvornosti proizvoda i bilježenje koji proizvodi pomažu, a koji uzrokuju iritacije“, za Cosmopolitan otkriva dermatologinja Sharon Wong.

Umjesto toga, osobe s osjetljivom kožom trebale bi proizvodu dati vremena da počne pokazivati rezultate. Ipak, ako po nanošenju proizvoda osjećate žarenje ili iritaciju, nemojte ga nastaviti koristiti, dodaje dermatologinja. Imajte na umu da osjetljiva koža djelovanjem sunčevih zraka postaje još osjetljivija. Zato je za ovakve tipove kože krema sa zaštitnim faktorom proizvod koji se ne preskače. Za osjetljivu kožu najbolji su proizvodi bez parabena i mirisa koji neće izazvati nepoželjne reakcije na koži, kao i proizvodi koji će ojačati i obnoviti njezinu barijeru.

Masna koža

Najveća greška koju rade osobe masne kože je preskakanje hidratantne njege. Ako imate masnu kožu, rješenje nije odbaciti hidratantnu njegu, nego odabrati nekomedogene proizvode na bazi vode, odnosno one bez ulja.

Još je jedna od pogrešaka pretjerivanje s čišćenjem lica. Prekomjernim uklanjanjem masnoća s lica odstranjuju se i prirodna ulja što dovodi do toga da ih koža proizvodi još više. Osim toga, dodaje dr. Wong, može doći do iritacije začepljenih pora i nastanka prištića.

Suha koža

Ugodan vrući tuš najveći je neprijatelj suhe kože. Ako imate problema sa suhom kožom, nemojte uživati u dugim kupkama i budite pažljivi s temperaturom vode. Za suhu kožu dobri su proizvodi koji sadrže ulja, a sve proizvode za hidrataciju poželjno je nanositi dok je koža još vlažna. „Suhoću kože uzrokuje gubitak lipida i vlage s njezine površine“, otkriva dr. Wong, dodajući kako je najvažnije održavati kožu hidriranom, a zaštitni sloj funkcionalnim.

Najveća greška koju rade osobe s masnom kožom je preskakanje hidratantne njege.

Sapun je još jedan veliki neprijatelj suhe kože. Ako nakon korištenja sapuna primjećujete zatezanje kože, vjerojatno se radi o proizvodu koji je preagresivan za vaše lice. „Kao što kod pranja posuđa sastojci deterdženta učinkovito otklanjaju masnoću, tako i agresivniji sapuni djeluju na lice, što je upravo suprotno onome što želite svojoj suhoj koži“, objašnjava dr. Wong.

Sapuni imaju svojstvo uklanjanja zaštitnog sloja te dovode do dehidracije kože. Djelovanjem agresivnih čistača na bazi sulfata, koža gubi vlažnost i nastaju suhe, dehidrirane stanice te se javlja osjećaj zategnute i suhe kože. Umjesto toga radije odaberite nježni proizvod za čišćenje lica, a za suhu kožu osobito su dobra mlijeka za čišćenje.

 

* PROČITAJTE I OVE ČLANKE:

Koža i kosa odraz su načina života

Sezonska kozmetika – svaka ima svoje godišnje doba

Ricinusovo ulje odlično je za zdravlje kože i kose

5 koraka za detoksikaciju kože

 

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.