Šarenilo pariških knjižara

Svi mi koji volimo knjige znamo da je jedno od nezaobilaznih mjesta na svijetu – knjižara. Pogotovo dobro opremljena, ugodna i puna zanimljivih naslova koje bismo tako rado željeli imati. I nisu samo knjige ono što privlači knjigoljupce, već posebna energija i ugođaj koji se knjižarama širi.

Očarao nas je Pariz, grad – vrelo inspiracije za ljubavne, povijesne ili pustolovne romane. Grad koji s razlogom nosi titulu Grada književnosti. San je svakog pravog knjigoljupca lutati ulicama koje su inspirirale Alberta Camusa, Marcela Prousta, Émile Zolu, Samuela Becketta, Paula Sartrea, Simone de Beauvoir i mnoge, mnoge druge. Dovoljno je sjetiti se romana “Zvonar crkve Notre Dame”, “Sarin ključ”, “Otmjenost ježa”, “Svjetlo koje ne vidimo” i već smo tamo.

Možete posjetiti Salon na adresi 27 rue de Fleurus gdje je Gertrude Stein mentorirala Ernesta Hemingwaya. Ili možete popiti piće u tradicionalno književnim kafićima Les Deux Magots i Café de Flore. U njima su se godinama sastajali James Joyce, F. Scott Fitzgerald, Ezre Pounda i njihove kolege iz grupe “The Lost Generation writers.

Zavirili smo u književni Pariz i istražili idealna mjesta i kafiće idealne za knjigoljupce. Svako je posebno i osvaja svojom originalnošću i bogatom ponudom.

 Shakespeare and Company

Jedna od najslavnijih knjižara svih vremena zasigurno je Shakespeare and Company, engleska knjižara u Parizu. Naziv je to za dvije knjižare, obje osnovane u Parizu.

Prvu je godine 1919. osnovala američka knjižarka Sylvia Beach. Ova je knjižara uglavnom bila namijenjena njenim sunarodnjacima i služila je za distribuciju knjiga tada zabranjenih u SAD, Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim zemljama engleskog govornog područja. Najpoznatiji među njima je Ulyssess, roman irskog pisca Jamesa Joycea, objavljen 1922. godine. Knjižara je također postala omiljeno sastajalište F. Scotta Fitzgeralda, Ernesta Hemingwaya i drugih pisaca tzv. izgubljene generacije. U njoj su se održavali poetski recitali i druge književne manifestacije. Godine 1941., za vrijeme njemačke okupacije, prestala je s radom.

Godine 1951. američki knjižar George Whitman u Parizu je  osnovao knjižaru pod imenom Le Mistral. Upisao se na Sorbonneu i uzdržavao koristeći svoju vlastitu zbirku knjiga kao anglofonu knjižnicu i knjižaru za kolege. Nekoliko godina kasnije, uspio je kupiti mali prostor preko puta slavne crkve Notre Dame i tako je nastala danas kultna knjižara.

Knjižara je postala poznata po boemskim posjetiocima, odnosno mladim književnicima koji su u njoj boravili u zamjenu za ispomoć. Među gostima knjižare bila su brojna ugledna imena, uključujući ona iz tzv. Beat generacije.

Beach, koja je svoja iskustva 1956. godine opisala u autobiografskoj knjizi Shakespeare and Company, dala je pristanak 1964. godine Whitmanu za preimenovanje svoje knjižare i nastavi u njenoj tradiciji. Knjižaru je 2003. naslijedila njegova kćer, Sylvia Beach Whitman koja je vodi i danas.

Ako ste u Parizu nikako nemojte propustiti kultnu svjetsku knjižaru: Shakespeare and Co. Ako ste pisac i pišete knjigu, tamo možete i prespavati.

Posebna po svemu

Jedna od njenih posebnosti jest što u knjižari možete i prenoćiti, bilo na jednom od brojnih naslonjača ili na podu u vreći. Uvjet je da sve ostavite onako kako ste našli te, ako želite, malo pripomognete pospremanjem ili preslagivanjem knjiga. Do danas je više tisuća ljudi prošlo kroz Shakespearea i njegovo društvo, uključujući imena poput Henryja Millera, Anaïs Nin i Lawrencea Durrella. Mnogi pisci koji su u mladosti prespavali na broju 37 u Rue de la Bûcherie, vraćali su se u knjižaru nakon štosu se proslavili. Tako da, između ostalog, nikada ne znate koji će primjerak knjige koju dohvatite s police imati i potpis autora. Autori su ih ostavljali tek tako, da nekoga razvesele.

Još je jedna posebnost što ćete na bilo koji primjerak knjige koji kupite, dobiti i poseban, autentičan žig knjižare, kao uspomenu na mjesto gdje ste je kupili.

Knjižara je otvorena svakog dana pa, ako se nađete u Parizu, svakako je posjetite!

Od 2015. godine knjižari je pripojen i toliko očekivani i traženi kafić. U njemu možete uživati u odličnoj kavi, ali i u vegetarijanskim, veganskim i gluten free obrocima.

 MERCI used book cafe

Najomiljenije mjesto za knjigoljupce u Parizu svakako je Merci used book cafe. U ovom toplom i privlačnom kafiću nalaze deseci tisuća knjiga koje možete satima pregledavati, listati i čitati uz kavicu, croissant ili sendvič. Ovdje možete i učiti, družiti se s prijateljima i jako fino prezalogajiti.

 The Abbey Bookshop

Knjižara The Abbey Bookshop osebujno je mjesto gdje se slavi literatura, knjige i sloboda mišljenja. Mjesto iz kojeg sigurno nećete izlaziti satima.

Kanađanin Brian, vlasnik knjižare na adresi 29 rue de la Parcheminerie, čuva na policama 44.000 različitih engleskih naslova. Rado će vam, dok tragate za omiljenim naslovom, ponuditi topli čaj ili kavu. I nemojte se zamarati s traženjem knjiga, jer legenda kaže da će knjiga prije pronaći vas.

Khai Tri

Dok uživate u ovoj neobičnoj knjižari na adresi 93 Avenue d’Ivry, možete istovremeno pojesti najbolje vijetnamske sendviče. Na policama su, naravno, vijetnamske knjige.

La Belle Hortense

Knjižara La Belle Hortense u Parizu specifičnija je od ostatka ovog specifičnog ‘društva knjižara’. Naime, osim knjiga, u njoj se nudi veliki izbor kvalitetnih francuskih vina. Pravi raj za vinske knjigoljupce.

Taschen

Taschen je knjižara za ljubitelje umjetnosti  i dizajna, izložbeni prostor i knjižara u jednom.

L’ecume des pages

Ni prevelika, ni premala, dovoljno velika da okupi na jednom mjestu obilje novih naslova, ali i džepnih izdanja te knjiga iz umjetnosti. Poznata je i po svom radnom vremenu: za one prave zaljubljenike u knjigu ova je knjižara otvorena svaki dan do ponoći, a nekada i duže.

La librairie “L’Ecume des Pages”, 174, boulevard Saint-Germain, 75006 Paris.

Boulinier

Boulinier je antikvarijat poznat po bogatoj ponudi knjiga i niskim cijenama.

Šarm i elegancija kućne biblioteke 

Sklad, red, minimalizam – trend slaganja knjiga naopako 

Andrea Pavlović

glavna urednica

WordPress Ads