Šarm i elegancija kućne biblioteke

Knjigoljupci i obožavatelji pisane riječi neprestano se suočavaju s vječnim problemom –  nedostatak prostora za knjige koje vole. Knjige se skupljaju godinama, kupuju se na sajmovima ili po antikvarijatima, prenose se iz generacije u generaciju i ubrzo postaju nezamjenjiv dio vašeg doma koji počinje zauzimati sve više i više prostora. Ako niste sretnik koji ima posebnu prostoriju samo za izlaganje knjiga, uz malo truda i umijeća i pomalo neobičnih ideja možete i vi organizirati svoju kućnu biblioteku kako bi ona bila pregledna i lijepa.

Kućna biblioteka može biti bilo koja polica ili prostor koji sadrži knjige. Ona ne treba biti najurednija, najprostranija i najvažnija. Bitno je da oslikava vas i vašu osobnost, kako izgledom tako i sadržajem, i da služi svrsi. Ukoliko imate prostora u svom stanu, vrlo lako možete odvojiti jedan kutak koji ćete prilagoditi svojim čitalačkim potrebama. Ako vam, ipak, to nije od tolike važnosti, onda je smještanje police na nekom udaljenom i nebitnom dijelu zida najbolja moguća opcija. U tom slučaju idealni su prostori s visokim stropovima koji omogućuju postavljanje polica jako visoko. I prostor iznad vrata možete iskoristiti za postavljanje polica te sve povezati u cjelinu na zidu.

 

Postoje i praktične opcije poput smještanja biblioteke ispod stepenica ili ispod kosine krova ukoliko živite u potkrovlju. Čak je i prostor ispod prozora iskoristiv u ove svrhe ako vam ne treba za nešto drugo.

Dojam koji će biblioteka ostaviti na vas ovisi o detaljima koje ćete staviti pored njih. Ima raznih načina kako organizirati knjige. Po abecedi, boji, tematici ili veličini. No nije potrebno pratiti ta pravila. Smatram da je bitnije sam položaj knjiga učiniti zanimljivim. Neke knjige neka su uspravne, druge položene. Svaka polica neka je posebna. Raznim kombinacijama tako razbijate formalnost i stvara se osjećaj razigranosti. Ako imate neku posebno dragu knjigu, položite ju kao u knjižari. Naslonite ju na pozadinu police ili druge knjige tako da vidite naslovnicu. Istaknite ju!

Osim knjiga na police smjestite suvenire s putovanja, fotografije, vaze i slično. Uskladite svaku stvar s knjigama tako da stvorite mini galeriju.

U pojedinim domovima biblioteke izgledaju da su napravljene kao ukras, i najčešće im se ne pridaje mnogo značaja. One koje kreiraju veliki knjigoljupci često nastaju spontano, gomilanjem omiljenih naslova, a uz malo kreativnosti i uređivanja mogu izgledati poput onih u časopisima. Takve biblioteke postanu značajan dio doma.

Biblioteka ne mora zauzimati cijeli prostor zida, to može biti i samo jedan manji dio. Osim toga postoji opcija i ugradnih polica kojima možete odvojiti dva dijela prostorije, pa dobiti i estetski lijepo i funkcionalno rješenje.

Bez obzira na veličinu i poziciju, kućna biblioteka daje dašak glamura svakom stanu. Ona čini prostor elegantnijim, intimnijim i mnogo zanimljivijim. Postoje čak i tapete sa motivom biblioteke koje neki postavljaju u svoje kuće da bi dobili taj osjećaj u prostoru.

 

U modernim domovima često se rade neobične kombinacije knjiga u raznim bojama i sa zanimljivim detaljima. To čini dom ujedno i dinamičnim i inspirativnim. Moguće je knjige složiti i po boji što da nevjerovatan finalni efekat, a uopće nije teško izvedivo.

Ako je vaša kućna biblioteka u zasebnoj prostoriji, osim polica s knjigama, radni stol i stolac nezaobilazni su elementi. Usto, udoban naslonjač za čitanje s odgovarajućom podnom ili stolnom lampom osigurat će da vam čitanje i opuštanje u kućnoj biblioteci bude uistinu ugodno. Ne zaboravite i mali stol za fine tople napitke koji tako dobro prijaju dok čitate omiljenu knjigu, i naravno, nezaobilaznu dekicu.

 

Kućna biblioteka malo je utočište mira i čak ako imate mali stan, mogli biste na praznim, neiskorištenim zidovima napraviti police i svome prostoru udahnuti eleganciju i šarm.

 

Još malo korisnih savjeta:

  1. Postavite police za knjige preko cijelog zida iako možda nemate toliko knjiga. Umetanjem dekorativnih elemenata i slika u kombinaciji s knjigama dat će vašem prostoru posebnu dinamiku i osobnost.
  2. Ako ne želite da vam knjige skupljaju prašinu, kućnu biblioteku možete zatvoriti staklenim vratima. Ukoliko želite da vaše knjige budu sakrivene možete ih zatvoriti i vratima u boji zida.
  3. Osmislite dobar način na koji ćete posložiti knjige na policama kako biste znali gdje se koja nalazi. Na primjer, pročitane knjige posložite na više police, a one koje planirate uskoro čitati neka budu dostupnije.
  4. Pazite da police nisu prenatrpane, bolje je ostaviti nešto praznog prostora da bi se dobio dojam prozračnosti. Također, knjige koje ste pročitali, a nemate ih želju zadržati, možete pokloniti ili prodati i tako napraviti mjesta za nove.
  5. Kuharice smjestite u kuhinju, a ako čitate u krevetu prije spavanja, neka u spavaćoj sobi stoje knjige koje tek trebate pročitati.
  6. Za što ugodnije čitanje i odmor uz dobru knjigu osigurajte si udoban naslonjač i rasvjetu. Poželjno je da ovaj kutak ima dovoljno dnevnog svjetla, kao i sama biblioteka.

 

 

Andrea Pavlović

glavna urednica

WordPress Ads