Sklad, red, minimalizam – trend slaganja knjiga naopako

Čiste linije, pastelni tonovi i jednostavnost, danski su koncept skladnog života za kojom je poludio cijeli svijet – popularni hygge. Udobno odijevanje, ugodan ambijent i uživanje u svakom slobodnom trenutku, prava je hedonistička filozofija življenja koja uključuje bogatstvo svijeća, mekanih pokrivača i jastuka kojima ćete ispuniti prostor doma, udobnu odjeću od kašmira i topao ugođaj kamina iz kojeg pucketa vatra.

Hygge ne možete kupiti, to je filozofija koja se pomno stvara i kreira zasebno u interijeru.

Ovaj je trend krajem prošle godine zamijenio nešto ekonomičniji švedski koncept – lagom. Označava životnu umjerenost, a potražite li ga u urbanom rječniku, pronaći ćete opis – ‘ni previše ni premalo’. Ovaj novi stil življenja poziva na praktičnost, funkcionalnost, umjerenost i održivost, bez pretjerivanja u svemu što radite. Važno je pronaći životnu ravnotežu i uživati u malim stvarima. Lagom teži minimalizmu u uređenju prostora, a slično je i na svim drugim područjima na koja se odnosi – ekološka osviještenost, potrošačke navike, posao.

Nađite sredinu u svemu što radite i vaš će život biti totalno lagom.

Okruženje u kojem se nalazimo definira i naše ponašanje i raspoloženje, a poučeni hyggeom, lagom ili nečim trećim, svi nekako težimo skladu i miru. Tako se i među knjigama javio novi trend – kako biste ostvarili spomenuto raspoloženje, okrenite svoje knjige naopako na policama. Molim? Pa kako ću onda pronaći knjigu koju želim pročitati? Skladan i oku ugodan prostor važniji je od praktičnog slaganja knjiga prema naslovu. Neutralni minimalizam unosi balans u prostor i priziva duh nekih prošlih vremena.

Šarm i elegancija kućne biblioteke

Možda je riječ o nekom ukrasnom trendu, no dok je nekima ova pomisao smiješna i pomalo apsurdna, drugi će vam vrlo jasno opravdati svoje razloge zašto to rade i zašto im je takav sklad toliko važan. Na vama je da izaberete što vam je važnije – jeste li naopaki knjigoljubac koji voli nježno usklađene pastelne tonove ili ste jedan od onih koji voli šarenilo knjiga na policama. Možda vas neke od ovih ideja inspiriraju da već od sutra primijenite hygge ili lagom u svom domu.

 

Foto: Instagram, flavorwire.com

 

Andrea Pavlović

glavna urednica

WordPress Ads