Kako se motivirati za mršavljenje uz hipotireozu

Prije odlaska na plažu baš sve želimo smršavjeti. Nije važno muči li nas tri kilograma viška ili trinaest, sada je vrijeme za mršavljenje. No, da bi se napravila željena promjena na tijelu, treba pripremiti tijelo na promjene. Nemojmo si postavljati preambiciozne ciljeve. Nakon takvih se, naime, uvijek razočaramo. Nije potrebno, nakon cijele zime neaktivnosti, odmah početi vježbati 5 puta tjedno i izbaciti sve ugljikohidrate iz hrane. Nije potrebno, a nije doista ni zdravo.

Kada živimo s nekim poremećajem štitnjače (uglavnom hipotireozom), moramo paziti kakvu hranu konzumiramo. I ono što stalno naglašavamo, važno je tijelu pružiti dovoljno nutrijenata.

S obzirom na to da je jedan od glavnih uzroka hipotireoze nedostatak joda u prehrani, neophodno ga je dodavati, primjerice kroz jodiranu sol ili namirnice bogate jodom, poput ribe, školjaka i morskih plodova.

No, osim općepoznatog joda, postoji niz nutrijenata čijim se redovitim unosom može u određenoj mjeri utjecati na rad štitnjače. Važan je svakodnevni unos vitamina C, E, B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (piridoksin), cinka, selena i aminokiseline tirozina kojom obiluju riba, meso, mliječni proizvodi i mahunarke.

To sve već znamo. A znamo i da moramo početi vježbati. Samo nam malo nedostaje motivacije. Zato smo smislile nekoliko korisnih savjeta koja će vam pomoći pri motivaciji i postizanju željene težine.

Pronađite svoj motivacijski faktor

  1. Krenite u kupovinu, ne žurite, uzmite vremena koliko vam treba da bi izabrali odjevni predmet koji bi htjele nositi. Neka obavezno ističe dio tijela koji biste prehranom i vježbanjem željele promijeniti. Kupovina može potrajati i 20-tak dana. Kupite si konfekcijski broj ili dva, manji od onog što inače nosite. Odlučite da ta veličina bude cilj.
  2. Nabavite fotografiju oblika tijela kakvo bi htjeli, ali bez pretjerivanja, i zalijepite na vrata hladnjaka.
  3. Izmjerite dimenzije tijela. Unesite podatke mjerenja u tablicu koju sami napravite i pratite napredak svaka dva tjedna. Možete si skinuti i neku aplikaciju u kojoj ćete moći vidjeti napredak. Također uzmite i opsega dijelova tijela koje želite promijeniti. Za najtočnije rezultate informirajte se za odlazak na mjerenje potkožnog masnog tkiva metodom kožnih nabora.
  4. Informirajte se kakvi ste tipovi fitnesa danas postoje i kakvi su im ciljevi. Izaberite aktivnost s kojom mislite da bi bili zadovoljni. Ne odustajte, jer možda i niste dobro procijenili što vašem tijelu treba da bi osjećali zadovoljno i lakše podnosili životni tempo.
  5. Savjetujte se sa stručnjacima iz raznih područja kako bi se što točnije informirali o promjenama koje želite napraviti. Obavezno popričajte s nekim nutricionistom.
  6. Ubacite u radne obveze više kretanja. Primjerice, dok telefonirate u uredu hodajte. Ne koristite lift u cijelosti, izađite kat ili dva prije. Izbjegavajte dugotrajno sjedenje.
  7. Nitko od nas ne zna kako zapravo vježbati pa je i tu najbolje potražiti savjet stručnjaka.
  8. Shvatite promjenu kao početak komunikacije sa svojim tijelom. Nagrada za uložen trud jest zadovoljstvo sobom, povećana radna sposobnost, više pozitivne energije za obitelj ili društvo, povećavanje granice između biološke i kronološke dobi,…
  9. Znamo koliko ovakva promjena ima pozitivni utjecaj na zdravlje. Vježbanjem možete riješiti ukočenost ili bolove u leđima ili zglobovima. Osjećati se funkcionalno za više vrsta aktivnosti.
  10. Uživajte u promjenama.

 

Anamarija Kronast

Novinarka i urednica s petnaest godina iskustva u vodećim hrvatskim print i online medijima.

WordPress Ads