Obnovljena “Kuća Brlić” u kojoj je živjela i pisala Ivana Brlić-Mažuranić

Uz priče Ivane Brlić-Mažuranić odrastale su i još uvijek odrastaju brojne generacije. Tijekom života u Slavonskom Brodu, tadašnjem Brodu na Savi, Ivana Brlić-Mažuranić stvarala je svoja najvrjednija djela. Ona su danas vrijedna kulturna baština ne samo Slavonskog Broda, nego i čitave Hrvatske. Želeći oživjeti lik i djelo svoje sugrađanke, 2011. godine Grad Slavonski Brod otkupio je Kuću Brlić, zaštićeno kulturno dobro i krenuo u projekt obnove kuće u kojoj je živjela Ivana Brlić-Mažuranić.

Tijekom posljednjih 11 godina Grad Slavonski Brod obnovio je pročelje, odnosno fasadu Kuće Brlić, kao i krovište kuće. 2016. godine prvi komadi namještaja poslani su na restauraciju. Cjelovita obnova započela je nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova donijelo Odluku o financiranju projektnog prijedloga „Integrirani program – Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić“. Ukupna vrijednost projekta je preko 16 milijuna kuna.

Prostor autentičan i sadrži sav namještaj i inventar iz vremena kada je u njemu živjela i pisala Ivana Brlić-Mažuranić.


Nova turistička atrakcija

Kroz uređenje i opremanje Interpretacijskog centra Ivana Brlić-Mažuranić, Slavonski Brod dobio je novu turističku atrakciju. Ova atrakcija posvećena je očuvanju i prezentaciji kulturne baštine te uspomene na poznatu brodsku spisateljicu. U podrumu Kuće Brlić nalazi se i polivalentna dvorana koja će služiti kao prostor za različita događanja i prezentacije.

Prizemlje Kuće dobilo je širu turističko-kulturnu funkciju. Naime, uz informacijski pult za posjetitelje, ovdje se nalazi i suvenirnica te prostor za prijem djece u sklopu manifestacije „U svijetu bajki Ivane Brlić- Mažuranić“ te raznih drugih prigoda. Prizemlje će služiti i kao dnevna knjižnica te javni prostor u kojem će građani moći pročitati novine i družiti se. Ovaj dio Kuće Brlić zadržao je elemente galerije. Tako će na zidovima i dalje biti izloženi radovi likovnih umjetnika. U ovom prostoru posjetitelji će dobivati uvodne upute o načinu obilaska Centra, informacije o rasporedu, događanjima, ulaznicama, programima, tematskim suvenirima, knjigama Ivane Brlić- Mažuranić ili replikama njezinih najvažnijih pisama.

Prvi kat kuće zauzima stan Brlić. Sastoji se od dva salona, knjižnice, spavaće sobe i dječje sobe. Ovaj je prostor autentičan i sadrži sav namještaj i inventar iz vremena kada je u njemu živjela i pisala Ivana Brlić-Mažuranić.


Polivalentni prostor

U potkrovlju Kuće nalazi se galerijski polivalentni prostor namijenjen književnoj umjetnosti, književnim večerima i kulturnim prezentacijama. Posjetitelje Interpretacijskog centra kroz prostor će voditi posebna mobilna aplikacija tj. mobilni vodič. U svakoj od prostorija moći će se odabrati dio aplikacije koji će voditi kroz priču o svakoj sobi prema tematskim cjelinama. Osim prostora Kuće, aplikacija će poslužiti i kao vodič u prostoru dvorišta.


Kroz ovaj projekt Kuća Brlić postaje prostor koji prati svjetske trendove u području razvoja kulturnog i književnog turizma s posebnim naglaskom na edukaciju djece i mladih. Kuća je obogaćena i prigodnim multimedijalnim i interaktivnim sadržajima kako bi se na što bolji način približila i novim, mladim generacijama.

Završena je tek prva faza obnove, a postav Kuće s vremenom će biti nadopunjavan, kako restauriranim predmetima, tako i novim multimedijalnim sadržajima.

Kuća je nakon detaljne obnove svečano otvorena i na raspolaganju je posjetiteljima.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads