Milena Dravić: odlazak istinske filmske dive

Najveća glumačka zvijezda bivše država, filmska diva Milena Dravić preminula je u 79. godini u Beogradu, nakon teške bolesti. Otišla je mirno i dostojanstveno, kako je i živjela, ne opterećujući nikoga svojim teškim danima. A oni su započeli još prije dvije i pol godine preranom smrću njenog životnog i glumačkog partnera, nezaboravnog Dragana Gage Nikolića s kojim je bila u braku punih 45 godina.

Omiljeno filmsko i TV lice rođena, glumica koja je ostvarila mnoge legendarne uloge rođena je 5. listopada 1940. godine u Beogradu.

Široj javnosti bila je poznata i po aktivnom otporu Miloševićevom režimu. Malo je poznat i podatak kako je zamalo postala i Playboy zečica, lice sa stranica najpoznatijeg golišavog časopisa na svijetu.

Puno je biografskih podataka iz respektabilnog života Milene Dravić o kojima bismo mogli pisati, no odlučili smo se podijeliti s vama nekoliko crta iz njenog života i način na koji je razmišljala…

Kako nisam od onih koji moćnike vuku za rukav, ne čudim se što me ponekad zaobiđu, čak i onda kada ne bi smjeli.

O politici

Nikada nisam, a i nikada neću, pripadati bilo kojoj političkoj stranci. Ali, tada sam dizala glas protiv rata, nasilja i bijede u koju nas je Slobodan Milošević uvukao. Izlazila sam na ulice u svoje ime, kao obična građanka i prosvjedovala. Povjerovala sam da će poslije svrgnuća Miloševića u listopadu 2000. doći bolji dani za Srbiju. Nade su se ugasile nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića i nisam jedina koja je zabrinuta za našu budućnost. Od tada smo pošli unatrag. Znam i to da sam zbog svoga građanskog stajališta i danas u ladicama u kojima neke utjecajne retrogradne snage drže zaključana imena neposlušnih i buntovnih iz Miloševićevih dana. Drugima, pak, smeta što sam ostavila traga u doba Titova režima, koji im nije bio po volji. Kako nisam od onih koji moćnike vuku za rukav, ne čudim se što me ponekad zaobiđu, čak i kad ne bi smjeli. (Jutarnji list, 2006.)

O materijalnom

Dragan i ja imamo stan u potkrovlju u Beogradu od 48 kvadrata, stan u Baošićima na crnogorskome primorju i svatko od nas po jedan automobil normalne klase. Živjeli smo uglavnom pristojno i nikome nismo dužni. Kad se osvrnem i sjetim se u kakvoj su bijedi umrli nenadmašni komičari Miodrag Petrović Čkalja i Radmila Savićević, pokucam u drvo i kažem: Dobro je, Milena! (Jutarnji list, 2006.)

O bivšoj državi

Da se razumijemo, ja nisam jugonostalgičar, niti netko tko uvijek misli da je prije bilo bolje. Ali sada, kad se slože kockice i kad pogledam što je sve iza mene, u ovom novom vremenu apsolutno ne bih mogla sve to ostvariti. Pri tome mislim, prije svega, na odnos ovog novog vremena prema kulturi i umjetnicima, a koji je katastrofalan. (MojeVrijeme.hr, 2014.)

O prvoj ljubavi

Prvi put sam se zaljubila sa šesnaest godina, ali osoba u koju sam se zaljubila to nije znala. Ta moja prva ljubav trajala je oko dvije godine, bila je to moja “tiha patnja”. Meni je bilo dovoljno dа prođem njegovom ulicom i dа gа vidim na dvadeset metаrа, а ondа ustreptim i živim od tog viđenjа dаnimа, do sljedeće šetnje “štrаftom” i do sljedećeg gledаnjа. (Zdravo, 1976.)

O ljubavi i poslu s Draganom

Ne volim više o tome pričati, jer nismo jedini koji smo imali dug brak. Jedino što smo bili poznati, pa je to ljudima zanimljivo. Naravno, tu je prije svega jedno veliko razumijevanje, ljubav, strpljenje. Prema tome, imala sam privilegiju raditi s njim i biti sigurna da me u sceni neće remetiti, da tako kažem. No, svatko od nas je imao neki svoj put u ovom poslu. Nama privatno nije moglo remetiti ono poslovno jer svatko je imao svoju karijeru. (MojeVrijeme.hr, 2014.)

 

O modi u mladosti

Snаlаzilа sam se kаo i svi drugi u to vrijeme. Nisаm imаlа puno, аli sаm uvijek bilа pristojno obučenа. Sjećаm se svojih prvih “šimi” cipelа iz Itаlije. Zbog njih sаm čekаlа sаtimа na red ispred “Refleksа”, аli sаm ih dočekаlа. Kosu sаm češljаlа u konjski rep, vjerovala sam dа mi lijepo stoji, а šiške uvijala kаo šestice i to ušećerenom vodom.  (Zdravo, 1976.)

 

O tome kako je zamalo postala Playbojeva zečica

Znate što, tu je falila samo jedna fotografija. Praktično sam sve učinila, a kad je došlo do te ključne fotografije, odustala sam. Fotograf je bio čuveni Pompeo Posar. Molili su me, ali nisam pristala. Sada bi to bilo smiješno i vjerojatno bi mi mnogi rekli: “Ti si budala.” To je bila velika reportaža i veliki novac sam odbila. Ali tako je bilo. Neki sram i odgoj je proradio, i jednostavno, nešto me zakočilo. (Nedeljnik, 2016.)

 

Filmografija

Niz filmova u kojima je glumila nepregledan je. Među njima su i oni koji su svojevremeno bili bunkerirani jer su za tadašnje vrijeme smatrani previše subverzivnima. Jedan od njih je i „WR: Misterije orga(ni)zma” redatelja Dušana Makavajeva.

U karijeri koja je trajala 60 godina, Milena Dravić snimila je 90 filmova, a u više od 50 ostvarila je glavne ženske uloge i osvojila brojne filmske nagrade. Glumom se počela baviti još kao srednjoškolka, kada je otkriva slovenski režiser František Čap s kojim snima svoj prvi film “Vrata ostaju otvorena” (1959.). Potom u relativno kratkom vremenu ostvaruje još nekoliko filmskih uloga. Presudna uloga u njezinoj karijeri bila je ona u vrlo popularnom filmu Prekobrojna režisera Branka Bauera, koja joj je 1962. godine pored slave donijela i “Zlatnu arenu” na filmskom festivalu u Puli.

Najpoznatiji filmovi u kojima je glumila

Najpoznatiji filmovi u dugogodišnjoj karijeri su: Diližansa snova (1960.), Uzavreli grad (1961.), Prekobrojna Branka Bauera (1962.), Kozara Veljka Bulajića (1963.), Lito vilovito (1964.), Čovjek nije tica Dušana Makavejeva i Djevojka Puriše Đorđevića (1965.), Rondo Zvonimira Berkovića(1966.), Jutro Puriše Đorđevića (1967.), Zasjeda Živojina Pavlovića i Bitka na Neretvi Veljka Bulajića (1969.), Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji Bate Čengića i W.R. Misterije organizma Dušana Makavejeva (1971.), Sutjeska (1973.), Deps Antuna Vrdoljaka (1974.), Grupni portret s damom Saše Petrovića (1977.), Rad na određeno vrijeme i Poseban tretman Gorana Paskaljevića (1980.), Moj tata na određeno vrijeme (1982.), Horvatov izbor i Nije lako s muškarcima (1985.), Bure baruta (1998.), Zona Zamfirova Zdravka Šotre (2002.), Ledina Ljubiše Samardžića i Sjaj u očima Srđana Karanovića (2003.).

Na televiziji je glumila u brojnim dramama i TV serijama najrazličitijih žanrova te show programima, od kojih je najpoznatiji “Obraz uz obraz” Zdravka Šotre sa suprugom Draganom Nikolićem.

Preminuo Nebojša Glogovac: Spustite zastor, pojačajte pljesak

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads