dr Zoran Milivojević: Odgojem stvaramo prezaštićenu i razmaženu djecu

Način na koji roditelji odgajaju djecu direktno je povezan s izgradnjom psihičkih struktura i tipa osobnosti djece. Još u prvoj polovici 20. stoljeća, psihoanaliza odraslih uvjerljivo je pokazala kako odrasli koji kao djeca nisu dobili dovoljno ljubavi, postaju neurotične osobe. Nastale su nove smjernice: Djeci morate pokazivati ljubav. Nemojte ih traumatizirati prikraćivanjem ljubavi. ALI…

Ako je dokazano da najčešći rezultat nesretnog djetinjstva bez ljubavi jest nesretna i neurotična odrasla osoba, zar to ne znači da će rezultat sretnog djetinjstva biti zadovoljna i sretna odrasla osoba? Ako nepokazivanje ljubavi dovodi do neuroze, zar nije onda točno da pokazivanje ljubavi dovodi do zdravo formirane osobe? Polazeći od takvih pretpostavki za koje ćemo tek kasnije shvatiti kako su pogrešne, pokazivanje ljubavi stavljeno je u centar odgojnog pristupa »ideologije sretnog djeteta«.

Voljeni i sretni

Prateći savjete o suvremenom odgoju djece, a u cilju očuvanja i unaprjeđenja dječjeg mentalnog zdravlja, roditeljima je postalo najvažnije kako se njihovo dijete osjeća. Kako bi roditelj osjetio da je dobar roditelj, njegovo dijete se stalno moralo osjećati voljeno i biti sretno. Zato su se roditelji počeli truditi i uvjeravati djecu da su jako voljena, omogućujući im samo pozitivne doživljaje i iskustva.

Ljubav ne može pokvariti dijete, ona je potrebna. Kvari ga ono čega često nema u ovom pristupu, a to je discipliniranje.

Poslije nekoliko desetljeća takve prakse, počeli smo uviđati kako nije nužno da će takvo dijete postati sretna odrasla osoba. S razočaranjem smo shvatili da ta druga formula – “sretno” dijete, nesretna odrasla osoba – nije samo moguća, već je i najvjerojatnija. Prava sreća je jedno, ali, nazovimo to u ovom slučaju razmaženo dijete i prezaštićeno dijete, nove su patologije i rezultat tog novog pristupa.

Prvo izrasta u patološkog narcisa, a drugo u pasivno-ovisnu osobu.

Razmažena djeca usprkos visokoj inteligenciji, izrastaju u nesocijalizirane osobe koje ne žele odrasti, sebične su i narcisoidne, slabo kontroliraju svoje impulse i sklone su nasilju. Nadalje, usprkos svojim talentima nemaju radne navike, pa su i neuspješni i zbog toga dugo ostaju u dugogodišnjoj simbiozi i vezi sa svojim roditeljima. Pa čak i kada zađu u svoju četvrto ili peto desetljeće.

Za razliku od njih, prezaštićena djeca su vrlo pasivna. O sebi misle da su nesposobni, boje se svijeta oko sebe koji doživljavaju kao opasno mjesto, zbog čega su također u simbiozi s roditeljima ili dominantnim partnerima.

Popustljivi roditelji

Kako to da ljubav izaziva poremećaj? (Krivi izraz). Ljubav ne može pokvariti dijete, ona je potrebna. Kvari ga ono čega često nema u ovom pristupu, a to je discipliniranje. U želji da stalno usrećuju vlastitu djecu, roditelji su počeli izbjegavati ulaziti s njima u konflikt, postali su popustljivi.

Naučili smo kako su djeci podjednako potrebni i ljubav i discipliniranje. Na osnovu toga što zna da je voljeno, dijete izgrađuje pozitivnu sliku o sebi, shvaća da je važno ljudsko biće. Discipliniranje je ono što omogućuje socijalizaciju i razvijanje različitih radnih navika, poštivanje zabrana i granica.

Discipliniranje podrazumijeva konflikt djetetove želje i roditeljeve volje. To je, ustvari, neizbježan konflikt biologije i sociologije. Kako je cilj roditelja socijalizirati dijete, on je taj koji u tom konfliktu treba prevladati. Popustljiv odgoj pokazao je koliko je pogubno za razvoj djetetove osobnosti i njegovu sudbinu kao odrasle osobe.

Mi roditelji trebamo se podsjetiti kako nam je glavni zadatak djecu pripremiti za samostalni život u ljudskom društvu, kako bi ona sama našla svoju sreću, umjesto da ih stalno mi usrećujemo. Jer, ako smo stalno mi odgovorni za njihovu sreću, ona na kraju ne žele odrasti i prihvatiti odgovornost.

Autor: Dr Zoran Milivojević, psihoterapeut

Dr Zoran Milivojević: Pomaze li bezobzirnost u životu?

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads