Čokoladna kaša s kvinojom

Zbog visokog udjela proteina i izuzetne ravnoteže ključnih aminokiselina, kvinoja je postala omiljena zdrava namirnica diljem svijeta. Uglavnom dolazi u tri varijante: crvenoj, bijeloj i crnoj. Bogata je proteinima, cinkom, vitaminima, zdravim mastima, fosforom, magnezijem, mineralima, antioksidansima i drugim nutrijentima. Kvinoja ne sadrži gluten. Budući da kvinoja ima nizak glikemijski indeks, savjetuje se dijabetičarima jer pomaže kod reguliranja razine šećera u krvi.

Na tržištu su dostupne različite vrste kvinoje: bijela, crvena i crna, kao i miks sve tri vrste – tricolore. Kada birate koju ćete kvinoju koristiti u svom receptu, uzmite u obzir okus i teksturu jela.

Mnogi ljudi vole koristiti crvenu kvinoju zbog njezine boje, koja je divan kontrast u zelenim salatama, kao i zbog njezinog ugodnog, blago orašastog okusa. Za jela s mnogo drugih hrskavih sastojaka možda će bolji izbor biti nešto mekša, bijela varijanta kvinoje.

Zahvaljujući zemljanom okusu, dužem vremenu kuhanja i hrskavijoj teksturi, najbolje je koristiti crnu kvinoju u receptima koju izričito zahtijevaju baš tu vrstu kvinoje. Svaka od ovih šarenih opcija izvrstan je dodatak svakoj salati, a savjetujemo da isprobate sve vrste kvinoje i odaberete onu koja najviše odgovara vašim preferencijama (i receptima).

Današnji gastro prijedlog je čokoladna kaša s kvinojom koja može biti izvrstan doručak ili međuobrok.

Kvinoja je bogata vlaknima, magnezijem, fosforom, željezom i kalijem.

Čokoladna kaša od kvinoje s kokosovim mlijekom, bademima i borovnicama

Sastojci:

  • 350 g kvinoje
  • 250 g čokolade s 82 % kakaa
  • 800 ml kokosovog mlijeka
  • 150 g borovnica
  • 80-100 g badema
  • 50 g meda
  • 10 g svježe mente

Priprema:

Kvinoju isperite mlazom tekuće vode, osušite i kuhajte u kokosovom mlijeku na laganoj vatri 5 – 10 minuta. Nasjeckajte bademe. Pred kraj kuhanja dodajte čokoladu natrganu na komadiće. Miješajte da se čokolada otopi.

Toplu kašu zasladite medom, raspodijelite u zdjelice, pospite sjeckanim bademima i borovnicama. Dekorirajte listićima mente i poslužite.

Uz kvinoju, kaši možete dodati i druge žitarice ili chiju.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads