Brownies s matcha zelenim čajem

Matcha je najfinija vrsta zelenog čaja iz Japana. Smatra se jednim od najvažnijih prirodnih preparata za povećanje fizičke izdržljivosti i povoljno utječe na zdravlje. Nakon branja, listovi zelenog čaja suše se na suncu do mjesec dana kako bi dobili visoku dozu klorofila. Nakon što su listovi suhi, tvrde peteljke se odstrane i u specijalnom kamenom mlinu melju se u prah. Tako se dobije nježan zeleni puder. Kao takav, bambusovom metlicom i mlakom vodom izmuti se u pjenu. Idealno je popiti šalicu čaja dnevno.

Zeleni čaj inače je vrsta čaja uzgojenog od biljke Camelia Sinensis (čajevac). Dvije su vrste stabla čaja:

  • Camelia Sinensis Sinensis: je grm s manjim listovima i potječe iz Kine. Ova vrsta stabla čaja najčešće se koristi za uzgoj bijelog i zelenog čaja, ali najviše raste u Kini, Japanu, Nepalu, Južnoj Koreji, Vijetnamu, Novom Zelandu itd. Za rast joj je potrebno puno sunca i suhog zraka. Dobro raste u hladnijim planinskim područjima.
  • Camelia Sinensis Assamica: porijeklom iz pokrajine Assam u Indiji. Grm ima nešto veće listove, nalazi se na indijskom potkontinentu i Šri Lanki. Najviše se koristi za pripremu crnog čaja. Za uspješan rast potrebna mu je vruća, vlažna – tropska klima.

Nije svaki zeleni čaj istog okusa, čak i ako je od iste biljke. Za čaj su važni rast, vrijeme berbe, kao i obrada listova čaja.

Danas ćemo uživati u Brownies kolačima sa zelenim čajem. Jednostavni su za pripremu, nećete potrošiti puno vremena, a užitak je neosporan!


Brownies s matcha zelenim čajem

Sastojci:

  • 0,75 šalice indijskih oraha (namakanih dulje od 3 sata)
  • ½ šalice sjemenki suncokreta
  • 1 šalice kokosova brašna
  • 0,75 šalice kokosova mlijeka
  • 1 žlica matcha zelenog čaja u prahu
  • 1 žlica meda (može i više, ovisno o tome koliko je gorak matcha prah)
  • 3 mediol datulje
  • 3 žlice kokosova ulja
  • 1 žličica vanilije


Način pripreme

Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete kremu.
Izlijte kremu u posudu pravokutnog oblika i stavite je u zamrzivač na 2 sata.

Prije posluživanja ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 20-ak minuta, pa je potom izrežite na kockice.

Poslužite ukrašeno prema vlastitoj želji (goji bobicama, s malo crvenog papra, kremom od indijskih oraha, listićima mente…).

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads