3 neodoljiva recepta za jela koja tope kilograme

Hrana je jedna od osnovnih ljudskih potreba. Međutim, osim potrebe za utaživanjem gladi, poznajemo i želju za često neumjerenim uživanjem u hrani i okusima. Upravo ta želja nerijetko dovodi do unošenja prevelikih količina hrane i jela koja su najčešće nezdrava, nutritivno siromašna i vrlo kalorična. Takva hrana, u narodu poznata i kao “mamac za nepce” ispunjava želudac, donosi osjećaj zadovoljstva, ali organizmu ne donosi ništa dobro. Baš naprotiv. Vremenom tijelo postaje osiromašeno nutrijentima, kalorije se gomilaju, a kazaljka na vagi pokazuje alarmantne brojke.
*

Želite li održati zdravlje i vitku liniju, svakodnevnu prehranu temeljite na zdravim obrocima sastavljenim od nutritivno bogatih i zdravih namirnica. Svaka stanica tijela odisat će zdravljem, a zavidna linija će biti nagrada za trud koji ćete uložiti u pripremu zdrave hrane.


Niskokalorična povrtna juha

Sastojci:

  • 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 šalice nasjeckanog crvenog luka (oko dvije glavice srednje veličine)
  • 2 šalice nasjeckane stabljike celera (oko 4 stabljike srednje veličine)
  • 1 šalica nasjeckane zelene paprike (1 paprika srednje veličine)
  • 4 režnja češnjaka, mljevena
  • 3 šalice nasjeckanog kupusa
  • 3 šalice nasjeckane cvjetače (oko ½ srednje cvjetače)
  • 2 šalice nasjeckane mrkve (oko 4 mrkve srednje veličine)
  • 2 šalice zelenih mahuna (narezanih na sitnije komade prema želji)
  • 8 šalica povrtnog temeljca
  • 2 šalice vode
  • 35 ml umaka od rajčice
  • 35 grama rajčice narezane na kockice
  • 35 grama mladog graha (prethodno namočenog)
  • 1 lovorov list
  • 4 šalice nasjeckanog svježeg špinata ili oko 250 grama smrznutog špinata (odmrznuti prije dodavanja)
  • ½ šalice tanko narezanog svježeg bosiljka
  • 10 jušnih žlica svježe naribanog parmezana

Priprema:

Ulje zagrijte u velikom loncu za juhu te dodajte luk, celer, papriku i češnjak.

Dinstajte miješajući dok povrće ne omekša (oko 15 minuta).

Dodajte kupus, cvjetaču, mrkvu i mahune te dinstajte još desetak minuta povremeno miješajući.

Dodajte povrtni temeljac, vodu, umak od rajčice, rajčicu, grah i lovorov list.

Poklopite i ostavite da proključa. Smanjite vatru i kuhajte dok povrće ne omekša (oko 30 minuta).

Umiješajte špinat i kuhajte na laganoj vatri još 10 minuta.

Odbacite lovorov list, dodajte bosiljak, kratko promiješajte te potom skinite s vatre.

Svaku porciju juhe netom prije posluživanja posipajte s po jednom žlicom ribanog parmezana.


Tabouli salata

Sastojci:

  • ½ šalice bulgur pšenice (može i kus-kus)
  • 4 rajčice (po mogućnosti Roma ili neke druge tvrđe sorte)
  • 1 krastavac
  • 2 svežnja peršina
  • 12-15 listova svježe metvice
  • 4 mlada luka (bijeli i zeleni dijelovi)
  • himalajska sol, papar
  • 3-4 jušne žlice soka limete ili limuna
  • 3-4 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Priprema:

Operite bulgur pšenicu, potopite je u vodi 5-7 minuta, a zatim dobro ocijedite rukom.

Sitno nasjeckajte povrće, peršin, metvicu i mladi luk.

Rajčicu nakon rezanja očistite od sjemenki i kratko ostavite u cjediljki kako bi se višak vode ocijedio.

Sjeckano povrće, začine i mladi luk stavite u posudu, dodajte bulgur pšenicu te posolite i popaprite prema ukusu. Lagano promiješajte.

Dodajte sok limete ili limuna i maslinovo ulje te ponovno promiješajte.

Za najbolje rezultate zdjelu sa salatom poklopite i ostavite u hladnjaku 30 minuta. No, no u tom slučaju posolite netom prije posluživanja, kako povrće tijekom stajanja ne bi pustilo previše vode.


Zapečeni batat sa šalšom

Sastojci:

  • 5 batata srednje veličine
  • 3 neoguljena režnja češnjaka
  • 1 čajna žlica maslinovog ulja

Sastojci za šalšu (umak od rajčice):

  • 800 g svježih rajčica
  • 1 jalapeno paprika očišćena od sjemenki i sitno narezana
  • 1 avokado srednje veličine izrezan na kockice
  • ¼ šalice svježeg lišća peršina
  • bosiljak (po želji)
  • origano (po želji)
  • himalajska sol, sušene začinske biljke, papar (po ukusu)

Priprema:

Batat dobro operite te ga neoguljenog narežite na ploške debljine 1,5-2 cm.

Posložite ga u tepsiju obloženu masnim papirom u koju dodajte i tri neoguljena režnja češnjaka.

Pecite ploške batata po desetak minuta sa svake strane na 200 °C.

Priprema šalše:

Nakon što je pečen, češnjak ogulite i sitno ga nasjeckajte. Želite li uštedjeti na vremenu i pripremiti šalšu za vrijeme pečenja krumpira – upotrijebite svježi češnjak.

U tavu dodajte maslinovo ulje, češnjak i sitno narezanu jalapeno papriku. Kratko popržite te potom umiješajte rajčice i avokado.

Kuhajte dok se ne formira gusti umak.

Dodajte začine, kratko promiješajte te potom uklonite s vatre.

Završno pečenje:

U tepsiju namazanu s malo maslaca posložite kriške batata.

Na svaku krišku nanesite malo šalša umaka te parmezan izrazan na kockice.

Pecite 15-ak minuta, dok batat sasvim ne omekša, a to vrijeme će ujedno biti dovoljno da se krumpir, šalša i sir savršeno sjedine.

Poslužite toplo.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.