Moj prvi susret s Matchom

Matcha je najfinija vrsta zelenog čaja iz Japana. Smatra se jednim od najvažnijih prirodnih preparata za povećanje fizičke izdržljivosti, koji povoljno utječe na zdravlje.

Nakon branja, listovi zelenog čaja suše se na suncu do mjesec dana kako bi dobili visoku dozu klorofila. Nakon što su listovi suhi, tvrde peteljke se odstrane i u specijalnom kamenom mlinu melju se u prah. Tako se dobije nježan zeleni puder. Kao takav, bambusovom metlicom i mlakom vodom izmuti se u pjenu. Idealno je popiti šalicu čaja dnevno.

 

Bogat je antioksidansima i odličan izbor pri mršavljenju, jer potiče sagorijevanje kalorija i ubrzava metabolizam. Njegova je učinkovitost 10 puta jača od običnog zelenog čaja. U Japanu ga monasi stoljećima koriste tijekom meditacije.

Matcha je bogat antioksidansima i odličan izbor pri mršavljenju, jer potiče sagorijevanje kalorija i ubrzava metabolizam.

Za vrijeme boravka u Tokiju prisustvovala sam 40-minutnoj ceremoniji (što je kratko, jer ceremonije znaju trajati po 3-4 sata). Pripremali smo napitak zelenog čaja gdje sam i sama izmutila svoju prvu matchu.

Naravno, dobili smo i pismene upute kako pristupiti ispijanju čaja:

Matcha čaj se pije s harmonijom, poštovanjem, čistoćom i smirenošću.
Najprije pojedite slasticu, jer se njome poboljšava okus čaja. Zatim zdjelicu u kojoj je čaj, dva puta okrenite u smjeru kazaljke na satu. Uzmite je desnom rukom, a lijevu položite na dno zdjelice. Čaj popijte iz 3 ili 4 puta.

U Hong Kongu matchu  kupujem u dućanima bio prehrane i često kod kuće pripremim svoj čaj ili koristim ga za neki desert (cupcakes ili moj homemade ice cream). Ipak, puno mi je draže povremeno zalutati u jednu od mnogobrojnih japanskih čajoteka po Hong Kongu i isprobavati orginalne, razne fine slastice na bazi Matche.

Foto: Facebook (Putuj sa mnom)

 

Tijana Piljan Maretić

Putuj sa mnom

Mama, supruga, ambasadorica hrvatskih proizvoda za Aziju s adresom u Hong Kongu, praktikantica yoge, zaljubljenica u putovanja i mjesta na kojima još nikada nisam bila.

WordPress Ads