Prof.dr.sc. Velimir Božikov: Gušavost

Gušom ili strumom nazivamo povećanu štitnjaču. Gušavost je rasprostranjena po cijelom svijetu, a endemska su područja visokog gorja koja su siromašna jodom u tlu i vodi. Pedesetih godina prošlog stoljeća Hrvatska je, kao i druge europske zemlje, uvela profilaksu endemske gušavosti jodiranjemkuhinjske soli. To je dovelo do nestanka endemskog kretenizma i značajno smanjilo pojavnost gušavosti.

Svrha liječenja guše je smanjiti njenu veličinu. To se može postići uklanjanjem vanjskih čimbenika koji djeluju strumogeno i operativno.

Eutireoična struma

Eutireotična struma je ona koja nije uzrokovana poremećajem rada štitnjače, autoimunom bolesti, upalom ili tumorom. Nastaje 5-10 puta češće u žena nego u muškaraca. Najčešći je simptom strume osjećaj napetosti u vratu. Kod velikih struma javlja se više simptoma zbog pritiska na okolne strukture:

– promuklost

– poteškoće pri gutanju

– nadražajni kašalj

– u težim slučajevima i Hornerov znak (spuštenost gornje vjeđe oka, udubljenost očne jabučice i suženje zjenice, posljedica je oštećenja vratnog dijela simpatičkog živčanog lanca).

Hormonalni status je uredan. Pregled ultrazvukom dat će uvid u veličinu štitnjače, strukturu tkiva i prisutnost čvorova. Svrha liječenja guše bila bi smanjiti njenu veličinu. To se može postići uklanjanjem vanjskih čimbenika koji djeluju strumogeno i operativno. Ranije se gušavost liječilo supresivnom terapijom levotiroksinom (hormonom štitnjače) s ciljem snižavanja TSH i time dovođenja štitnjače u stanje relativnog mirovanja i smanjenja poticaja njenog rasta te smanjenja guše.

Ograničavajući čimbenik ovog liječenja je njegova dugotrajnost i nuspojave:

– mršavljenje

– anksioznost

– ubrzani rad srca

– osteoporoza

Danas se samo prati kliničko stanje. Zbog estetskih razloga dolazi u obzir operativno liječenje. Ako bolesnik ima smetnje disanja i gutanja zbog pritiska na jednjak i dušnik nužno je kirurško liječenje.

 

* PROČITAJTE I OVE ČLANKE:

Prof.dr.sc. Velimir Božikov: Tumori štitnjače

Prof.dr.sc. Velimir Božikov: Upale štitnjače

Prof.dr.sc. Velimir Božikov: Hipotireoza

Prof.dr.sc. Dragan Primorac: Što su proaktivni genetski testovi

Prof. dr. sc. Velimir Božikov

Specijalist interne medicine, subspecijalist endokrinologije i dijabetologije - Specijalna bolnica Sv. Katarina, Zagreb / www.svkatarina.hr