Ljeto i menstrualni ciklusi

Vjerojatno ste čule ili doživjele da se ljeti često poremete menstrualni ciklusi? Zašto je to tako? Zbog ljeta ili?

Rijetko koja žena inače ima uvijek menstruaciju točno svakih 28 dana, u isto vrijeme i da joj uvijek traje 5 dana. Dakle, menstrualni ciklusi su najčešće promjenjivi, dogode se nekoliko dana ranije ili kasnije u mjesecu, traju različiti broj dana, variraju od žene do žene, ovisni su u dobi žene, jer npr. često adolescentice i dojilje neće imati regularne cikluse kao ni žene u perimenopauzi. I sve je to normalno.

Uglavnom se kod iste žene menstruacije javljaju otprilike u istom vremenskom razmaku. Stoga smatramo normalnim ciklus svakih 21 do 35 dana u trajanju od (2) 3-5 (7) dana uz prosječni gubitak krvi od 60-80mL. Prevedeno pojednostavljeno: do maksimalno 8 vaginalnih vatenih („starinskih“) predložaka, a tankih („modernih“) koji jako apsorbiraju krv ili tampona, ovisno o vrsti, 5-6 i manje.

Prema dosad objavljenim znanstvenim člancima uzrok poremećaja ciklusa u ljetnom periodu je promjena uobičajenog mjesta boravka i načina života.

Ljetni poremećaj

Nema pouzdanih podataka da ljeto kao takvo uzrokuje poremećaje inače koliko toliko ustaljenih prosječnih menstrualnih ciklusa kod pojedine žene. Objavljeno je još 2011.g. da se FSH (hormon hipofize koji stimulira funkciju jajnika) nešto više izlučuje ljeti. Sukladno tome, da i sunce pojačava funkciju jajnika, pa da su ciklusi nešto kraći, ali ne značajno, svega jedan dan. Puno toga ovisi i o tome gdje žena inače živi i postoji li tijekom godine velika razlika u izloženosti suncu i toplini tj. hladnoći.

Prema dosad objavljenim znanstvenim člancima ipak je uzrok poremećaja ciklusa u ljetnom periodu više vezan za druge uzroke. Zajednički im je nazivnik promjena uobičajenog mjesta boravka i načina života. Usko je povezana i sa stresom koji nije onaj negativan, „zločesti stres“, nego je svaka promjena manje ili više stres sa svim svojim posljedicama.

 

Ljetni stres

Ljeti često putujemo i to obično u toplije krajeve s puno sunca. Osim samog putovanja češća su druženja, proslave, vjenčanja, i dr. Sve to nužno, koliko god bilo lijepo i ugodno, utječe na naš inače koliko toliko uhodan način života bez previše turbulencija, tj. nivo stresa na koji je naš organizam naviknut. Više smo aktivni, boravimo na zraku, radimo stvari koje inače možda ne radimo.

Vrlo često odlučimo baš prije ili za vrijeme ljeta (mnoge od nas!) naglo smršaviti. A naglo mršavljenje direktno utječe na ciklus. Ukoliko još k tome dodamo intenzivno vježbanje koje je često u paketu s mršavljenjem, ne treba nas iznenaditi promjena u ciklusu.

Jednako tako i naglo debljanje utječe na ciklus. Ljeti se može lako dogoditi da se usred svih slavlja, druženja, opuštenosti, kušanja nove i neobične fine hrane – udebljamo. Često žene i namjerno žele „pomaknuti“ menstruaciju ranije ili kasnije da im godišnji odmor proteče što bezbolnije. Tako se ciklusi poremete zbog uzimanja hormona.

I zato nas zbog svega navedenog ne treba iznenaditi blaža promjena, pa čak i izostanak koje menstruacije preko ljeta. Uz, naravno, vođenje računa o tome da izostanak menstruacije može biti uzrokovan trudnoćom ili nečim drugim. Naravno da se morate javiti svom ginekologu ukoliko vam je bilo što sumnjivo ili vam se poremećaji s krvarenjem nastave.

Uživajmo zajedno u ljetu, uz uvijek određenu dozu opreza i brige za svoje zdravlje! A ako se znanstveno pokaže zašto se ciklusi ljeti manje ili više promijene poduzet ćemo korake s tim u vezi ukoliko to bude potrebno.

 

Autor: Doc.dr.sc. Ivana Erceg Ivkošić, specijalist ginekologije i porodništva

 

Zdravi napici za hormonsko zdravlje žena

Hormonalni poremećaj

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.